måndag 23 november 2009

Varför bara 24 namn på FPs förslag till riksdagslista i Stockholm?

Jag blev förvånad när jag hörde att det förslag som har lagt till Folkpartiets riksdagslista i Stockholm bara består av 24 namn. Detta trots att ett sextiotal ställt upp i provvalet. Att inte låta de som vill kandidera göra det, innebär detta inte bara att engagemanget försvinner hos dessa personer? Vad spelar det för roll om det står 40 personer på listan? Visar inte bara detta att vi är ett stort parti som har många kandidater?

Hur kan nomineringskommitén förvänta sig att de som har blivit ignorerade på listan, som vanligtvis består av minst 30 namn, EP-vallistan hade över 40, ska engagera sig i valrörelsen? Om dessa personer hade stått på listan hade det inneburit att fler hade drivit personalvalskampanjer och i längden hade detta lett till fler röster åt FP-Stockholm.

Så en längre lista med fler namn gynnar alla i Folkpartiet.

Mark Klamberg, Andreas Bergtrom (ADL) och Kent Persson skriver om detta i sin bloggar.

söndag 22 november 2009

Mordbrännare härjar i Vellinge


Vellinge hamnar idag igen i centrum av nyhetsflödet. Dels för att extremister från både höger och vänsterkanten kommer att demonstrera och uppenbarligen är det stor risk för bråk. Packet längt ut till höger och till vänster har aldrig förnekat sig och ser våldet som en självklarhet.

Tidigt i morse var det också någon galning som tände eld på en lövhög utanför det boende där dom föräldralösa flyktingbarnen bor. Hur tänkte man här? Ska ni bränna inne barn?

Jag tycker synd om de människor som bor i Vellinge. Alla är såklart inte så inskränkta och rent ut sagt så korkade som mannen som i ett inslag på nyheterna för någon vecka sedan jämförde flyktingbarnens kommande till Vellinge med Berlinmurens fall, men människor med normala åsikter som välkomnar flyktingbarnen kommer inte till tals.

Jag skulle skämmas om jag bodde i Vellinge. Man skryter om sin låga skatt och hur bra man har det samtidigt som man inte ens låter traumatiserade barn på flykt undan krig får en tillfällig bostad i kommunen. Alla Vellingebor jobbar såklart inte i hemkommunen, utan många pendlar till Malmö där de tjänar sitt leverbröd. En stad som man föraktar för dess höga andel invandrare. Man lämnar på dagen sitt gated community för att tjäna pengar och återvänder på kvällen och känner sig nöjd med sitt förvärv. Jag tycker det är riktigt ruttet.

Varför inte dela på ansvaret? Varför förvärra situationen i Sverige med sin inskränkthet och rasism?

Läs vad andra bloggare tycker: Maria Ferm, Svensson, Röda Malmö, Malin-trygg och Robstens blog.

fredag 13 november 2009

Malin Nävelsö om Vellinge och flyktingbarnen

Min vän Malin Nävelsö skriver om Vellinge och flyktingbarnen på Liberatis hemsida. Ni kan läsa inlägget här.

torsdag 12 november 2009

Om främlingsfientligheten på den svenska landsbygden

Vellingeborna fick igår personifiera den människosyn som råder hos en tredjedel av Sveriges 290 kommuner. Migrationsverket har inte tecknat avtal med 187 av Sveriges dessa. Jag tycker detta är tragiskt. I fallet Vellinge handlar det om 30 barn som har flytt från krig. Dessa är inte välkomna. Men uppenbarligen är det inte enbart moderater som ska bära hundhuvudet även om jag står för att kommunalrådet i Vellinge är en usel representant för ett parti som säger sig stå upp för människors lika värde. Men naturligtvis sitter det representanter från alla partier runt om i landet som har samma inställning som politikerna i Vellinge kommun.

Jag undrar, hur tycker dessa förtroendevalda att problemen med ensamkommande flyktingbarn ska lösas? Ska alla flytta till Rosengård, Akalla och Hammarkullen? Skulle det främja integrationen. Eller tycker dom att inga barn ska få fly hit? Att människor flyttar är inget nytt. Människor har i alla tider flytt och utvandrat när förhållandena har blivit outhärdliga. På 1800talet flyttade mängder av svenskar till USA och fick möjligheter att börja ett nytt liv. Ska människor inte få flytta mellan länder? Eller ännu värre, att välutbildade människor som kommer hit från Europeiska länder, dom får gärna komma hit, men när det gäller fattiga människor från Afrika och Mellanöstern, i detta fall barn, så är dom inte välkomna?

Hur blev den svenska landsbygden så främlingsfientlig? Kan det vara så att en av anledningarna är just att kommunerna säger nej till migrationsverket vilket leder till att innevånarna inte träffar invandrade människor. Istället för att bilda sig en egen uppfattning läser man i kvällspressen om invandrare som stjäl, våldtar och begår våldsbrott. Att infödda svenskar slåss, stjäl och våldtar är ointressant i sammanhanget. Enstaka händelser som förstoras upp leder till kollektivisering av invandrare, "Alla invandrare våldtar och slår sina kvinnor". "Alla invandrare vill införa Sharialagar"
Så är naturligtvis inte verkligheten beskaffad, men folk tror på dessa myter, ivrig påhejade av personer som Vellinges kommunalråd och Sverigedemokraternas företrädare.

Någon form av upplysningskampanj kanske vore lämpligt. De flesta människor som tänker efter och lär känna invandrare inser att dessa personer är människor, precis som grannarna i huset bredvid. Så var inte så rädda ni Vellingebor och ni som bor i kommuner som inte vill bidra till integrationen. Att det kommer 30 barn till er kommun kommer inte att innebära ni måste försaka något. Tvärtom, dom kan berika ert samhälle och leda till att ni blir mindre rädda för allt som är nytt.

Läs vad andra bloggare tycker: Liberal och långsint, Fredrik Frangeur och Annika Beijbom.

onsdag 11 november 2009

Vidrigheter i Vellinge


Ibland skäms jag över att vara svensk. Idag är ett sånt tillfälle. 30 flyktingbarn måste ha någonstans och ta vägen och när det visar sig att de tillfälligt ska bo i i Vellinge blir ortsborna skogtokiga. De vill inte ha dom där. De vill inte att deras skolor ska brinna. De vill inte att deras barn ska vara otrygga. Lars-Ingvar Ljungman som är moderat kommunalråd säger rent ut att "Vi vill inte ha hit dom".

Lite frågor till Vellingeborna:

Vad är det för människosyn ni har? Tycker ni att dessa barn är mindre värda en barn som föds i Sverige? Är ni rädda för 30 barn? Har ni ingen som helst skam i kroppen? Det ni representerar är vidrigt.

Och en fråga till er moderater som läser detta? Hur står ni ut med personer som Lars-Ingvar Ljungman? Är ni stolta att ha personer som honom som kommunalråd? Varför säger ni inget? Varför är Schlingmann och Reinfeldt så tysta?

Läs vad andra bloggare tycker: Maria Ferm, Federley och Kent Persson.

måndag 9 november 2009

Seved Monke till stadsfullmäktige 2010


Jag kandiderar till stadsfullmäktige i Stockholm för Folkpartiet Liberalerna i valet 2010. Det interna provvalet till stadsfullmäktige börjar idag och alla folkpartister i Stockholm får en katalog där alla kandidaterna presenteras. Provvalen är vägledande för nomieringskommittérna när de ska spika listorna till riksdag, län och stad.

Jag skulle bli glad om du som har möjlighet vill kryssa mig i provvalet.

Nedan kan du läsa om vilka frågor jag driver och kommer fortsätta driva om jag får förtroendet att sitta i stadsfullmäktige under nästa mandatperiod.

De Stockholmsfrågor jag brinner för är stadsbyggnads-, miljö- och trafikfrågor. 20000 människor flyttar till Stockholm varje år och Stockholm står inför stora utmaningar. Jag är övertygad om att Stockholm kan växa utan att den unika stadsmiljön förstörs.

Miljön kommer vi att klara även om Stockholm expanderar. Stockholm kommer även i framtiden att vara en av världens vackraste städer. Genom att bygga klimatsmarta hus, prioritera kollektivtrafik, båttrafik och cykeltrafik kan vi klara miljöutmaningarna trots en befolkningsökning.

Kollektivtrafiken måste byggas ut i en snabbare takt och främst då genom spårbunden trafik ovan jord. Vattnet måste också utnyttjas mer för persontrafik. Det måste vara mer lönsamt att köra bilar som inte drivs på fossila bränslen.

Bygg bort otryggheten genom att bygga kvartersstad även utanför tullarna. Bygg ihop förortsområdena och underlätta kommunikationen mellan förorterna så att integrationen går snabbare. Bygg även höga hus utanför tullarna. Eftersom fler och fler Stockholmare cyklar behövs fler och säkrare cykelbanor.

Läs mer i denna blogg om du vill veta mer om mina åsikter och de frågor jag driver. Etiketterna finns till höger.

fredag 6 november 2009

Vaccinbrist och medial hysteri


Svininfluensan smittar allt fler. Nu går läkemedelsverket ut och säger att även små barn under två år måste vaccineras. En treåring har dött och orsaken verkar vara svininfluensa.

Doserna levereras inte i samma takt som folk vill bli vaccinerade och köerna ringlar långa utanför klinikerna. Frågan är om medias hetsande skrämselartiklar inte bara gör saken värre? Expressen skriver till exempel: "Svininfluensan på rekordnivå - men toppen inte nådd". Allt för att folk ska känna sig domedagen närma sig.

Behöver verkligen alla vaccinera sig? Är det inte bättre att barn som trängs i stora dagisgrupper och gamla svaga människor prioriteras? Skapar inte bara mediahysterin en masshysteri? Jag förstår att pressen vill sälja lösnummer men borde det inte vara lite rim och reson i rapporteringen.

Läs vad andra bloggare tycker: Svensson, Angie Roger, Livsresan och Röda Malmö.

onsdag 4 november 2009

När ska Stockholm införa ett sprutbytesprogram?


Nu går tre tunga generaldirektörer ut och förklarar varför vi måset ha ett sprutbytesprogram för de som missbrukar narkotika intravenöst. Hur länge ska våra landstingspolitiker kämpa emot? Släpp prestigen och hjälp de människor som behöver vård och hjälp. Och spara på samhällets kostnader.

Läs vad andra bloggare tycker om frågan: Andreas Bergström, Peter Andersson, Amanda Brihed, hos Petra, Mark Klamberg, Maria Abrahamsson, Liberati och Maria Bergström.

Seminarium om borgerlig valallians...

Igår var jag på ett högintressant seminarium som var ett samarrangemang mellan Liberati och Alliansen vänner. Man kan titta på seminariet på Liberatis hemsida.

tisdag 3 november 2009

Nytt islamistiskt-nazistiskt parti...


I dagarna har man på några få ställen kunnat läsa om att ett nytt parti ska grundas. Initiativtagaren är revisionisten och antisemiten Muhamed Omar. Den enda gemensamma nämnaren är att man hatar Israel. Alltså enas nynazister, AFA-medlemmar och islamister i envansinnig röra. Och nej, detta är inte ett skämt.

Varför är övrig media så tyst? Varför skrivs det ingenting om detta initiativ i DN och SvD? Är det en ickenyhet? Vart är vi på väg om våra stora dagstidningar inte kan informera sina läsare om det som händer i vårt samhälle?

Och hur ställer sig ni Sverigedemokrater till detta? Ska ni slå på samma trumma som Omar? Men hur var det nu? Hatade inte ni invandrare? Men massor av era medlemmar är nazistsympatisörer så ni hatar väl även Israel och den judiska värdlskonspirationen? Jag förstår att ni har lite huvudbry idag...

Läs vad andra bloggare tycker: Sebastian Hallén Adam Cvejman och Gulan Avci.

måndag 2 november 2009

Andreas Bergström om sociala medier

Andreas Bergström skriver klokt om sociala medier på Att dricka liberalts hemsida. Så ni folkpartister som är intresserade av politik och sociala medier, gå gärna in och läs.

Mona Sahlins flört med borgarna


Nu är sossarnas så kallade jobbkongress slut. Socialdemokratiska partistyrelsen fick som dom ville. Vinster inom vården och friskolorna ska inte förbjudas. I skolan ska vi ha ordning och reda. Småföretagarna är våra hjältar. Låter det som om S har blivit ett borgerligt parti? Naturligtvis ser Mona och hennes styrelse att om de rödgröna ska ha en chans att vinna valet nästa år måste de få med sig storstadsväljarna. Mona Sahlins flört med borgarna blir uppenbar, man använder sig av en retorik som ska locka villaägarna i förorterna.

Men om man får makten i Stockholm ska man höja skatten. Carin Jämtin, oppositionsborgarråd i Stockholm, som för några månader sedan gick ut och skrev att vinst i friskolorna måste förbjudas har nu blivit inröstad i partistyrelsen och är idag av en helt annan uppfattning. Hur trovärdigt är det?

Som egenföretagare tror jag inte en sekund på att S värnar om företagen. Man vill till exempel återinföra förmögenhetsskatten. Att inte förstå att detta driver kapital ur landet som borde stanna kvar och återinvesteras är inte bara bemärkningsvärt utan också tragiskt. Att pengar stannar kvar i landet och investeras i företag är fantastiskt för vår välfärd. Det skapar mer inkomster åt fler människor.

Jag tror inte S kommer att lyckas med sin flört med borgarna i städerna. Framför allt för att Alliansen är så populär, folk gillar den politik som förs.

Men det största problemet för Mona Sahlin är att hon är beroende av Lars Ohly för att få igenom sin politik. En person som först när han insåg vad konsekvenserna skulle bli slutade kalla sig kommunist och som vill förstatliga det mesta i vårt samhälle. Med andra ord en sann socialist. Hur Mona Sahlin och Lars Ohly ska enas blir sannerligen intressant att följa. Och hur ska arga Maria Wetterstrand och Peter Eriksson komma överens med kommunister. Miljöpartiets båda språkrör måste hata den dag då Mona Sahlin tvingades backa och släppa in Vänsterpartiet i samarbetet.

Nästa val tror jag kommer att handla om trovärdighet, vilken av de båda sidorna kan presentera det mest trovärdiga regeringsalternativet. Och här ligger Alliansen mil före den rödgröna röran till vänster.

Läs vad andra bloggare skriver: Röda Malmö, jj.n, Johan Westerholm.