söndag 31 januari 2010

Angående de rödgrönas totala oenighet...

Ni som anser att Maria Wetterstrand, Mona Sahlin och Lars Ohly bör regera tillsammans kanske ska tänka efter och fundera på vad det skulle innebära för Sveriges framtid. Vill svenska folket köpa grisen i säcken? Vilken ministerpost ska Lars Ohly ha? Utrikesminister? Näringsminister? Skolminister?

Läs vad andra bloggare tycker: Dr Cais blogg Magnus Andersson, Carina Boberg, Rasmus Jonlund, Per Ankersjö och Maria Byström.

fredag 29 januari 2010

Alliansen snart ikapp dom rödgröna...

Alliansen knappar in på den rödgröna röran. Folk har sett igenom det rödgröna förslaget beträffande sjukförsäkringen och nu står Mona, Ohly och de båda språkrören och predikar sitt populistiska budskap för döva öron. SAAB-affären gick i lås och Maud Olofsson och Centerpartiet går stärkt ur denna segdragna historia. Ju mer de rödgröna pratar om vad de faktiskt vill driva för politik ju mer drar folk öronen åt sig. Man inser att det inte finns någon substans.

Några intressanta frågor:

Har MP peakat för tidigt? Kan de surfa på miljöhajpen fram till valet eller kommer folk att börja uppfatta de båda språkrörens domedagsprofetior som tjat?

Kommer FP att peaka lagom till valet? Ju närmre valet vi kommer ju mindre kommer svenska folket sätta sossar mot moderater och istället titta på de mindre partiernas politik. Folkpartiet har alltid varit ett föregångsparti och en väldigt stor del av svenska folket har FP som andrahandsalternativ. Så jag är övertygad om att FP kommer att bli valets stora vinnare. Man ska inte heller underskatta Jan Björklund som är en extremt skicklig, väldigt folklig debattör och detta blir hans första valrörelse.

Hur går det för C och KD? Om Alliansen ska vinna är det en förutsättning att C och KD inte blir desperata och kommer med utspel som riskerar rasera sammanhållningen i Alliansen. M måste vara ödmjuka och släppa fram Maud Olofsson och Göran Hägglund.

Jag förstår att alla ni vänsterdebattörer är stressade idag, men jag tror detta bara början på ert elände. Mona Sahlin är extremt impopulär och bara imbecilla inbillar sig att MP och V ska kunna komma överens och regera tillsammans...

Läs vad andra debattörer tycker: Stefan Eriksson, Ann-Marie Ekström, Linnea Darell, Maria Byström och Badlands hyena.

Annan meida: Aftonbladet.

torsdag 28 januari 2010

Om judar, ett uselt kommunalråd och Israel

Madeleine Sjöstedt, kulturborgarråd i Stockholm, skriver idag ett inlägg på sin blogg som jag tycker är värt att uppmärksamma. Hon menar att Malmös socialdemokratiska kommunalråd Reepalu inte skiljer på judar och staten Israel. Reepalu svartmålar gång gång judar som grupp och insinuerar att alla judar är skyldiga till den politik som Israels politiker representerar.

En stor del av världens judar bor inte i Israel och många av dem har inte någon som helt möjlighet att påverka vad de folkvalda i Knesset väljer att driva för politik. Därför anser jag, att Reepalus hätska utspel mot judar i allmänhet, är fullständigt kontraproduktiva. Jag kan förstå att Reepalu vill skaffa vänner bland sina Israelhatande och antisemitiska vänsterdebattörer och även plocka politiska poäng i en stad som i till stor del präglas av invandrare från muslimska länder, men att anklaga alla judar för att vara ansvariga för Israels politik är inte bara ansvarslöst, det är rent ut sagt skamligt.

Fler och fler flyttar ifrån Malmö eftersom de känner sig hotade. Vore inte ett annat alternativ att rösta bort ett misslyckat kommunalråd som inte överhuvudtaget har lyckats komma till reda med de problem som finns och som växer för varje dag?

Läs vad andra liberala debattörer tycker: Fredrik Malm,Gulan Avci, Johan Ingerö, Adam Cwejman, Fred i Mellanöstern, Rasmus Jonlund och Dick Erixon

Annan media: Expressen

onsdag 27 januari 2010

FP-bloggar och deras inflytande...

Idag publicerades en lista på folkpartistiska bloggar utifrån vilket inflytande de har i bloggossfären.

Mark Klamberg, med en självklar förstaplats, är den starkaste lysande stjärnan på FPs blogghimmel. Han gjorde en otrolig insats i FRA-debatten och är en av mina store förebilder när det gäller att driva opinion på nätet.

En annan fantastisk person som jag vill uppmärksamma är Amanda Brihed på fjärde plats. Amandas insatser under FRA-debaclet med nätverket Svart måndag är otroliga. Jag har Amanda mycket att tacka för och hon är en stor inspirationskälla för mig när det gäller bloggande och sociala medier.

Jag vill också lyfta min gode vän Sebastian Hallén som bloggar från Kalmar, som hamnar på plats åtta. Sebastians blogg blandar friskt lokalpolitik med rikspolitik, musikvideos med ideologiska debatter. Hans är helt orädd och har en vass penna. Det behövs fler som Sebastian i politiken, personer som säger vad dom tycker utan att vara rädd för repressalier från etablissemanget.

Liberati på plats sex är inte att förglömma. Detta nätverk som startades av Alexander Bard för ett och ett halvt år sen har retat upp halva folkpartiet och resten av Sveriges politiker. Jag bloggar själv på Liberatis hemsida emellanåt och jag tror framtiden kommer att handla mycket om just kollektivbloggande. Alexander Bard är en av de smartaste och mest framsynta människor jag känner och jag känner det som ett stort privilegium att vi är vänner.

Jag hamnade själv på en sjundeplats och jag är mycket nöjd med det resultatet. Min blogg har inte funnits så länge och jag har ingen politisk plattform i traditionell mening. Så jag är stolt över att jag nått ut i det enorma mediebrus som finns idag.

Min gode vän Per Altenberg hamnar på plats nio. Om ni är intresserade av ekonomisk politik är hans blogg en av Sveriges bästa.

Sist men inte minst måste jag hissa Martina Lind, en otroligt skärpt tjej som står bakom både inflytande.se och politometern.se. Jag känner inte Martina personligen än, men hennes drivkraft verkar onekligen vara att vitalisera det politiska samtalet genom internet och hon jobbar stenhårt för att alla som vill ska kunna delta i debatten. Internet är onekligen ett forum där alla kan komma till tals och detta är fantastiskt för demokratin. Vi behöver fler människor som Martina Lind och Ted Valentin, som gör livet enklare för oss som har ett starkt engagemang men som inte är så bevandrade i själva tekniken. Om du bloggar politiskt och inte än har lagt in din blogg på politometern så gör det så snart som möjligt.

Det ska bli spännande att se hur den totala listan ser nu när den presenteras på fredag. Jag är övertygad om att Mark Klamberg kommer att ligga riktigt bra till för att vara en av de tio mest inflytelserikaste politiska bloggarna i Sverige.

Läs vad andra bloggare skriver om FP-bloggarnas inflytande på Internet: Annika Beijbom, Mattias Lönnqvist, Christer Sörliden och Rasmus Jonlund.

SAABs lycka hänger tyvärr på en skör tråd...


Jag vill absolut inte låta som en glädjedödare och jag kör själv en SAAB som jag är mycket nöjd med. Jag är såklart lika glad som alla andra för att Spyker äntligen blivit godkända som köpare till SAAB. Det är otroligt glädjande att Trollhättan får fortsätta producera bilar, både för de som jobbar i fabriken och alla underleverantörer. Och vilken nesa för de rödgröna, nu kan de inte längre populistiskt gorma om att staten inte har tagit sitt ansvar. Folkpartiets partiledare Jan Björklund skriver om affären här.

Jag hoppas att SAAB kan bli en föregångsbild när det gäller att moderna bilar och ligga längst fram när det gäller nya innovationer på miljöområdet.

Men två saker bekymrar mig. För det första. Spyker är liksom SAAB ett företag som har gått med förlust i massor med år. Klarar ett litet sportbilsföretag att ta över ett så förlusttyngt företag och vända år av förlust till en vinst? Och med den konkurrens som finns från en otroligt pressad bilmarknad jorden runt? Vi får hoppas det.

För det andra. Går det att ha en lönsam biltillverkning i Sverige? Är det inte en förutsättning för bilindustrin, på grund av den stenhårda konkurrensen, att i framtiden tillverka bilar i låglöneländer? Hur ska en fabrik i Sverige kunna konkurrera med en fabrik i Kina? Är det inte bara en tidsfråga innan tillverkningen av SAAB måste flytta ifrån Sverige?

Läs vad andra bloggar tycker om affären: Let me tell you about Sweden, Kent Persson och Per Ankersjö.

Media: AB, GP, Sydsvenskan och Expressen.

tisdag 26 januari 2010

Om hushållsnära tjänster


Många socialdemokrater avskyr hushållsnära tjänster. De kallar de föraktfullt för pigavdrag. Jag har aldrig förstått hur man kan vara emot att en person städar hemma i andra människors hem? Varför tycker socialdemokrater att det är okej att människor städar kontor, sjukhus och skolor men inte i folks hem? Vad är problemet?

Det måste väl vara positivt att svarta jobb blir vita? Och framför allt måste det vara positivt, framför allt även för en socialdemokrat, att de många nystartade företagen som tillhandahåller hushållsnära tjänster drar in mer skatt till staten än vad avdraget kostar...

Läs vad andra bloggare tycker: Dick Erixon och Folkpartiet Norrköping.

måndag 25 januari 2010

Alexander Bard och Jan Söderqvist

Alexander Bard och Jan Söderqvist skriver idag om folkhemmet på Newsmill. Ni kan läsa artikeln här eller här.

Tommy Rydfeldt kommenterar om vem som SD tar röster ifrån här.

Läs även vad andra bloggare tycker: Olssons blogg och Runo.

Skriv på för de föräldralösa svältande vargungarna!


Om ni är missnöjda med den bisarra vargjakt som riksdagsledamöterna klubbade igenom efter effektiv lobbying från bland annat jägarförbundet tycker jag ni ska gå in och skriva under detta upprop.

lördag 23 januari 2010

Miljöpartiet och bilarna i Stockholm


I SvD igår kan man läsa om miljöpartiet och bilarna i Stockholm. Om MP kommer till makten nästa mandatperiod kommer bland annat alla avgiftsfria tider för parkering i stan försvinna. Att parkera i city ska kosta mellan 75-87 kr/timme, på malmarna får man om miljöpartiet får bestämma parkera för det facila priset 37 kr/timme. Samma sak på tex Liljeholmen.

Vad är det med miljöpartister och bilar? Hur tror ni Sverige ska fungera om ni chockhöjer bensinskatten och tvingar folk att betala bisarra summor för att parkera sin bil. Ni är också emot förbifart Stockholm. Gång på gång säger ni miljöpartister att ni inte är emot bilar men alla förslag ni lägger och allt ni säger visar motsatsen? Är inte problemet vad som driver bilarna? Om bilarna drivs på ickefossila bränslen, vad är problemet då? Varför vill ni avbefolka landsbygden i Sverige genom att ta ifrån människor möjligheterna att förflytta sig? Och varför vill ni göra det omöjligt för människor runt om Stockholm att ta sig in till de centrala delarna av stan?

Att Stockholmarna vill ha förbifarten och att svenska folket är emot en höjning av bensinskatten bekommer inte miljöpartisterna. Folket vet inte sitt eget bästa, de ska tvingas att leva enligt de normer som Maria Wetterstrand och Peter Eriksson tycker är lämpliga. Man frågar sig om det förs någon diskussion inom miljöpertiet om ett demokratistk underskott? Man undrar också om miljöpartister skulle tjäna på att gå någon form av kurs där dom fick kontakt och förankring med verkligheten?

Hatar alla miljöpartister bilar av princip? Och bor ni alla i Stockholmsinnerstad och kan ta tunnelbanan till jobbet? Eller bor ni på landet och är helt självförsörjande med ett eget lite ekologiskt jordbruk? Tänker ni på några andra än er själva?

Läs vad andra bloggare tycker om MP oc deras bilfientlighet: Rolf Eriksson.

torsdag 21 januari 2010

Vilka stridsfrågor avgör valet?

SvD räknar idag upp tre stridsfrågor som dom tror kommer att vara avgörande för utgången av valet i september. Utifrån dessa tycker jag det är intressant att se vilken retorik de rödgröna har använt sig av hittills för att smutskasta Alliansregeringen.

För det första.
Utanförskapet. Under Göran Perssons sista tid fanns det 1,5 miljoner svenskar i utansförskap. Att Persson ignorerade arbetslösheten och utanförskapet i valrörelsen blev hans fall. De rödgröna menar nu att fler människor är i utanförskap än under deras tid vid makten. Alliansen hävdar korrekt att utanförskapet har minskat, det är färre människor idag som är sjukskrivna och färre förtidspensionärer. Att många människor är arbetslösa under den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet borde även den mest hårdnackade vänsterpartist förstå. Så utvecklingen går åt rätt håll, trots ekonomisk kris. De rödgröna vill såklart inte konstatera detta faktum utan skriker om att Alliansens politik är orättvis och skapar djupare klyftor.

För det andra.
Jobbskatteavdraget. Alla företagare ser det självklara sambandet mellan skattetryck och möjlighet att utveckla ett företag och att anställa fler människor. Ju mer pengar du har över att spendera ju mer kan du satsa på ditt företag. Ju mer pengar människor får i sina plånböcker ju mer konsumerar dom det skapas mer mervärde genom mer jobb och mer nystartade företag. Socialdemokraterna kan inte, eller snarare vill inte, förstå dessa enklaste av samband. Peter Fredriksson, general direktör på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering bekräftar såklart detta. Han påpekar också klokt att politiken är det inget fel på utan det är finanskrisen som gjort att antalet jobb minskat. De rödgröna gormar åter och åter igen om att låga skatter inte skapar mer jobb utan att låga skatter skapar ett större utanförskap. Hur kan människor som får mer pengar i plånboken bli mer utsatta? Hur kan människor egenmakt vara ett hot? Alliansens politik gör att fler människor kan ansvara för sina egna liv och inte vara beroende av passiviserande bidragssystem.

För det tredje.
Statsfinanserna. Alla har förstått att Anders Borg är en av de smartaste personerna som sitter i regeringen. Inte många hinner med i hans tankebanor. Jag är otroligt tacksam över att vi haft en klok, eftertänksam finansminister under den kris som varit och fortfarande pågår. En ideologiskt styrd socialdemokrat som finansminister de senaste tre åren skulle varit en katastrof för Sverige. Hur ser det då ut? Sossarna, framför allt Mona Sahlin, anklagar Borg för att inte ha ordning på finanserna. Visst är det roligt att detta kommer från en person som inte kan hade hundratals obetalda p-böter och som inte kunde se skillnad på sitt eget kreditkort och sitt hennes arbetsgivares (dvs skattebetalarnas) kort när hon shoppade loss. Men åter till ämnet. Vad säger experterna? Hans Lindberg, genraldirektör på Ekonomistyrningsverket: "De offentliga finanserna är sunda. Försvagningen mellan 2008 och 2010 är till stora delar följd av lågkonjunkturen..."

Sammanfattningsvis kan man konstatera att den rödgröna rörans retorik om att Alliansen slår på dom svaga, sänker skatterna för dom rika och att Anders Borg inte kan sköta ekonomin är rent struntprat. Sverige har klarat sig bättre än många andra länder, just tack vara Alliansens politik. Många ser igenom detta, men tyvärr är det för många människor som inte ser helheten utan ser det dom vill se. Många är inte pragmatiska utan låter känslorna styra utan någon kontakt med verkligheten. Detta kan, om olyckan är framme och de rödgröna vinner valet, bli förödande för Sveriges framtid.

Läs vad andra bloggar tycker: Rasmus Jonlund, Stefan Olsson, Kent Persson och Mats Persson.

onsdag 20 januari 2010

Liberatis hemsida...

Liberatis hemsida ligger just nu nere men ska snart vara igång igen...

tisdag 19 januari 2010

De rödgrönas sjukförsäkring...

På DN-debatt idag kan man läsa att de rödgröna vill förändra sjukförsäkrningen om de kommer till makten efter nästa val.

De fyra debattörerna skriver så här:

Våra tre partier har nu enats om hur vi vill utforma sjukförsäkringen om vi får väljarnas förtroende efter nästa val. Alla människor ska ha möjlighet att arbeta och försörja sig själva. Det är grunden när vi nu tar strid för en förutsägbar och modern sjukförsäkring.

Vi vill inte gå tillbaka till den situation vi hade under förra mandatperioden då alltför många lämnades utan aktiva insatser och stöd för att komma tillbaka i arbete. Vi har därför utvecklat och omprövat vår politik för att få fler sjuka människor tillbaka i arbete och till en fungerande livssituation.

Är det inte just detta som Alliansen gjort? Är det inte detta som är just arbetslinjen, det som svenska folket la sin röst på vid förra valet? Debattörenas inlägg måste tolkas som att Alliansen har gjort helt rätt och kommit tillrätta med ett i längden ohållbart system.

Läs vad andra bloggarer tycker: Mark Klamberg, Per Altenberg, Rasmus Jonlund och Kent Persson.

måndag 18 januari 2010

Om politikers ovilja mot sociala medier...


Brit Stakston skriver idag en väldigt läsvärd del 4 i hennes bloggserie om sociala medier och hur dagens politiker bör förhålla sig till dessa. Här har ni även länkar till dom tre första inläggen.

Här följer mina tankar.

För det första.

Sociala medier är inte något man som politiker kan ignorera, samtalen förs till stor del redan på facebook, i bloggar och på twitter. Som politiker måste man finnas där samtalen förs. På samma sätt som vi i vår lokalförening i Folkpartiet Hägersten-Årsta inte kan ignorera att vara närvarande på Mälarhöjdens dag kan en seriös politiker idag undvika att vara aktiv i samtalet på nätet. För det är där debatten förs, se bara de kommentarer som följer en debattartikel i Aftonbladet eller Expressen. Eller de kommentarer som följer alla de politiska bloggar som finns. Att strunta i att möta de som kommenterar kommer att göra att dessa personer istället vänder sig till politiker som lyssnar OCH pratar med dom.

För det andra.

Jag är själv aktiv lokalpolitiskt här i Stockholm men också aktiv på nätet, via min blogg, facebook och twitter. Min uppfattning är att det finns en rädsla för att sociala medier gör att man får människor för nära inpå sig, det blir jobbigt att så många ska tycka och tänka till om de politiska beslut man tagit och det man kommer att ta i framtiden. Jag förstår inte hur detta kan vara ett problem? Att en eventuell sympasitör eller meningsmotståndare vill fråga mig något eller säga att jag har fel är fantastiskt. Tänk så många människor jag kan möta på nätet som har läst mitt blogginlägg som jag aldrig skulle möta IRL.
En helt ny tid är här, alla kan vara aktiva på nätet och det är just samtalet, dialogen som är det intressanta och framför allt, det fördjupar demokratin. En politiker som inte vill föra en dialog med sina väljare på nätet kommer att uppfattas som en politiker som inte bryr sig. På samma sätt som en politiker som inte syns i en traditionell valrörelse inte kommer att få många röster kommer en politiker som inte har anammat det nya sätter att kommunicera på internet inte dra några röster i framtiden.

För det tredje.

Många politiker idag sitter fast i det gamla, men är van att allting rullar på i vanlig god ordning. Denna ordning fungerar, tjänstemän hjälper till med det praktiska, man har blivit vän med flera journalister och man skriver artiklar som man vill få publicerade på DN debatt eller att media ska uppmärksamma utspelet vilket leder till ett inslag på Rapport eller Aktuellt. I denna tradition är det svårt att ta tid till att vara aktiv på sociala medier och många av de traditionella politikerna hävdar att de helt enkelt inte har tid. Många säger att det är tramsigt att skriva facebookuppdateringar och twitter verkar bara märkligt. Det är inte svårt att förstå varför politiker är skeptiska till sociala medier. Men de tjänstemän som jobbar för politikerna skulle kunna sköta kommunikationen med de som vill möta politikerna på nätet, våra topppolitiker har redan massor med anställda runt omkring sig. Men i så fall måste man vara ärlig med detta, med vem det är som skriver, annars kommer människor att känna sig lurade. Jag är övertygad om att en person som kommenterar ett politiskt utspel på nätet och får svar från den tjänsteman som jobbar närmst ansvarig politiker skulle bli nöjd med detta svar. Åtminstone tillsvidare, tills vi har politiker som förstår vikten av det nya sätt att kommunicera och själva tar samtalen med medborgarna.

Till slut, som jag skrivit flera gånger tidigare på min blogg, tror jag att förändringen från det gamla traditionella stängda till det nya digitala öppna, kommer att gå mycket snabbare än vad våra förtroendevalda räknar med. Faktum är att vi är mitt uppe i denna gigantiska revolution just nu.

fredag 15 januari 2010

Även Vellingebor kan visa medmänsklighet...


Då har det visat sig att även Vellingebor kan visa medmänsklighet. Alla Skånska kommuner förväntas ta emot ensamkommande flyktingbarn. Som patriotisk skåning blir jag stolt men jag tycker det är tragiskt att det krävdes att Schlingmann läxade upp Vellinges kommunalråd för att vindarna skulle vända? Vad är det människor är så rädda för? Vi måste sluta vara så själviska och framför allt sluta vara rädda för all som är främmande.

Läs vad andra bloggare tycker: Xalex.

onsdag 13 januari 2010

Pinsamt miljöminister Carlgren

Nu visar det sig att de vargar som skjutits var fullt friska djur. Att vår miljöminister, Andreas Carlgren, försökte lura i svenska folket att vargstammen behövde rensas från inavlade sjuka djur var med andra ord bara ett korkat försök att gjuta oljor på vågorna.

Ofta verkar det som att våra förtroendevalda tror att folket består av stupida icke-tänkande människor. Det är tragiskt att riksdagen föll för jägarlobbyn och nu är den svenska vargstammen svagare än någonsin...

SEB och girighet

I SvD idag kan man läsa om att SEBs bonusar till de anställda kommer att bli högre än vinsten. SEBs ledning och andra anställda ska få dela på 1,8 miljarder. Samtidigt får aktieägarna ingen utdelning. Vad är det för fel i huvudet på Annika Falkengren och hennes kollegor? SEB har lägst förtroende av alla svenska banker, men ändå fortsätter SEBs ledning att roffa åt sig så mycket de bara kan. Det är så man baxnar. Hur korkade och giriga kan människor bli?

Jag hoppas verkligen att aktiägarna säger ifrån på stämman. Och själv har jag lämnat SEB för fyra år sen, jag har aldrig bemötts så uselt, både privat och gentemot mitt företag. Det är inte svårt att byta bank, det krävs bara några telefonsamtal. Att svenska folket fortsätter nyttja SEBs tjänster är helt ofattbart.

tisdag 12 januari 2010

Alexander Bard gästar Stureplanscentern...

Alexander Bard gästar Stureplanscentern på tisdag nästa vecka. Tema: Den nya svenska frihetsrörelsen. Välkommen till Restaurang Republik på Tulegatan 17, tisdagen den 19:e januari kl. 19:00!

Tobiaz Krantz reformerar högskolan

Tobias Krantz, folkpartiets kompetente högskole- och forskningsminister, skriver idag i DN att den positiva särbehandlingen på våra universitet avskaffas. Detta är bra. Tidigare har kvinnor diskriminerats på grund av sitt kön, bland annat på veterinär och tandläkarutbildningarna, trots att de har haft högsta möjliga betyg. Självklart ska de de som har bäst betyg gå på utbildningarna, eftersom de är bäst lämpande. Könet ska inte spela någon roll.

Läs vad andra bloggar tycker: Mats perspektiv, Amanda Brihed, Mårten Schultz, Johan Ingerö och Göran Petterson.

måndag 11 januari 2010

Per Altenberg om ungdomsarbetslösheten

Idag bloggar Per Altenberg om ungdomsarbetslösheten.

Sossarna försöker det att låta som om deras politik skulle vara bättre än Alliansens, bland annat när det gäller att skapa möjligheter för fler unga att få jobb. Alliansen har sänkt arbetsgivaravgiften för de företag som anställer unga människor till 50 procent. Sossarna vill återställa denna avgift till 100 procent och istället ska de som anställer långtidsarbetslösa ungdomar få betala mindre i avgift. Som företagare förstår jag inte alls hur detta skulle skapa mer arbete generellt? Självklart skapar det mer arbete och det blir lättare för unga att få jobb om det är billigare för företagen att anställa dessa personer. Socialdemokraternas förslag kommer möjligtvis att gynna långtidsarbetslösa ungdomar men kommer samtidigt att påverka ungdomsarbetslösheten negativt.

Sossarna vill också avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster, något som har skapat tusentals jobb under den senaste mandatperioden. Vad är problemet med socialdemokrater och städning? Varför är det accepterat att människor städar på sjukhus och företag men inte hemma i folks hem? Vad är logiken? Var går det fel i tankebanorna? Och hur kommer det sig att man accepterar ett ROT-avdrag för renovering i hemmet men inte avdrag för städning i samma hem? Det är heltokigt.

Varför inte låta de firmor som städar hemma hos folk få fortsätta göra detta under städade former? Varför vill ni socialdemokrater förhindra deras möjligheter att driva sina företag?

Läs vad andra bloggare tycker: Runo och Lotta Edholm.

lördag 9 januari 2010

Brit Stakston om facebook

Brit Stakston uttalar sig idag i SvD om hur facebook i framtiden kommer att användas som en kanal för personvalskampanjer och annat kampanjande.

Min uppfattning är att ju fler som använder internet för att nätverka ju större krav kommer att ställas på etablissemanget att lyssna på dessa personer. Idag igoneras det mesta av all nätverksamhet av de som sitter på makten. Till slut kommer inte etablissemanget att kunna stå emot och de som inte har anpassat sig till det nya kommer att bytas ut. Denna förändring tror jag kommer snabbare än vad etablissemanget förstår.

Inte lätt att vara sosse idag...

Det kan inte vara lätt att vara sosse idag... Från att varit ensam herre på täppan i så många år måste man nu, förutom att komma överens med kommunister, hantera hotet från ett väldigt populärt språkrör.

Göran Perssons maktfullkomlighet förstörde verkligen partiet. Alla som hade annan uppfattning av honom petades och kvar blev alla jasägarna. Hans arvtagare blev tragiskt mördad och istället fick man Mona Sahlin på halsen. Sahlin som tidigare totalt utmobbats fick en chans att komma tillbaka. Men folk glömmer inte och nu är hon mer ifrågasatt än någonsin. Stödet för henne är väldigt lågt, även bland de egna väljarna.

Att lansera Wallström som statsministerkandidat och låta Mona fortsätta som partiledare låter som ett aprilskämt. Vill ens Wallström? Hon har väl för länge sen förstått att en socialdemokrati som inte förnyar sig är ett sjunkande skepp och i hennes fall tror jag ett nej är ett nej.

Årets val kommer att bli väldigt intressant. Min spaning är att MP och FP kommer att fortsätta öka i opinionsmätningarna. Sossarna kommer att göra ett dåligt val just på grund av Mona Sahlins svaga ställning. MP kommer att drabbas av hybris och sossarna kommer att bli mer desperata ju närmre valet vi kommer. Och mitt upp i detta kommer Ohly med bisarra verklighetsfrånvända utspel.

Andra bloggar: Mina moderata karameller, Opinionsbloggen, Kent Persson, Fredrik Axelsson, Rasmus Jonlund och Jinge.

fredag 8 januari 2010

Idiotisk vargjakt


Jag tänkte inte kommentera denna bisarra jakt på en stam på drygt 200 djur men det blir patetiskt när vår miljöminister säger att jakten är en nödvändighet för det är så mycket inavel i stammen och vi måste skjuta av de djur som bär på dåliga gener. Men försök då göra det! Under denna jakt fick vilka vargar som helst skjutas. Vad får miljöministern att tro att just de vargar som skjutits bar på dåliga gener?

Nej, skärpning Carlgren, du är inte trovärdig.

Läs vad andra bloggare tycker: Inga Magnusson, Knapsu, Scaber Nestor och Sandra Gustafsson.

torsdag 7 januari 2010

Amanda Brihed

Amanda Brihed skriver på Expressen om tvångssteriliseringar av människor som inte passar in i den heterosexuella normen. Det är otroligt att detta sker i Sverige på 2000-talet.

Läs vad andra bloggare tycker i frågan: Trollhare, Carina Boberg, Jens O och Rasmus Jonlund.

tisdag 5 januari 2010

Mer om sociala medier och det politiska landskapet...

Igår skrev jag och flera andra bloggare inlägg med ursprung i den artikel som SvD publicerat beträffande sociala medier. Det visade sig vid en granskning att av våra folkvalda är det bara ett fåtal som använder sig av sociala medier på annat sätt än som en megafon för det egna budskapet.

Idag följer SvD upp med ännu en artikel som visar att de som har mest inflytande på nätet är inte våra toppolitiker utan istället de som engagerar sig på en lägre nivå eller de som inte är aktiva inom något politiskt parti. Jag tror att anledningen till att det förhåller sig så är flera.

För det första. Toppolitikerna har inte tid. De har fullspäckade scheman och hinner inte blogga, och framför allt om dom bloggar hinner dom inte svara på läsarnas kommentarer och dialogen uteblir. En smart minister hade anställt en person som kommunicerade med väljarna enbart på nätet men det lär nog tyvärr dröja innan detta blir en självklarhet. Och de som sitter på mest makt har redan sin plattform. De vill behålla makten, helst utan att kommunicera med väljarna och historien visar att de inte behöver möta väljarna för att ha kvar sin position vilket leder till att det är väldigt osannolikt att de skulle ändra sitt beteende. Detta kommer att bli ödedigert i framtiden och de politiker som har makten idag kommer successivt bytas ut mot de som förstår hur de nya medierna fungerar och att de är en förutsättning för att driva politiska frågor i framtiden.

För det andra. Gräsrötterna har mer tid. De har tid att kommunicera med andra på nätet. De har ofta inte heller samma typ av plattform att klamra sig fast vid och ett öppet samtal med andra på nätet blir intressant. De ser nämligen möjligheten att skapa sig en plattform just genom att göra det som partitopparna inte gör.

För det tredje. Mängder av människor som är aktiva på nätet vill inte vara med i ett politiskt parti. De inser att det ska kokas otroligt mycket kaffe, man måste sitta av mängder med långa mötet för att eventuellt till slut bli belönad och få ett uppdrag. Många idag är inte intresserade av detta, de inser att de kan påverka utan att gå den traditionella vägen. Man behöver inte vara journalist, ledarskribent eller folkvald för att förändra något. Det räcker med att vara uthållig i sitt bloggande, skriva något som andra vill läsa och kommunicera med andra. Då är man plötsligt en spelare i det nya spel som etablissemanget väljer att inte delta i.

En person som har lyckats mycket bra med detta och som andra förtroendevalda kan låta sig inspireras av är Kent Persson som jag även skrev om igår. Han tar sig tid att svara på sina läsares kommentarer och under 2009 hade han fått 8000 kommentarer. Peter Andersson är också en bloggare som tar sig tid att kommunicera med sina läsare. Eftersom jag är folkpartist vill jag även endorsa Mark Klamberg vars blogg har blivit väldigt inflytelserik just på grund samma anledning.

Det är onekligen en spännande tid för politiskt engagemang vi lever i och som sagt, det blir intressant att se vilka partier som är framtidens vinnare.

Läs vad andra bloggare tycker: Annika Beijbom och Sagor från livbåten.

måndag 4 januari 2010

Om Sverigedemokrateras öppna rasism...

Jan Guillou skriver klokt om Sverigedemokraternas öppna rasism på Aftonbladet. Ni kan läsa inlägget här.

Våra riksdagsledamöter och sociala medier...

SvD skriver idag om hur våra riksdagsledamöter använder sociala medier. De tittar bland annat på twitter och konstaterar att de flesta politiker inte vet hur de ska använda mediet och de som använder twitter skriver om vad de äter till frukost och vilka artiklar de har skrivit i diverse papperstidningar.

Vi i nätverket Liberati har under drygt ett och ett halvt års tid försökt förklara för våra förtroendevalda att sociala medier inte ska ses som en megafon utan som en möjlighet till dialog. Tyvärr är våra förtroendevalda väldigt rädda för det som är nytt och därför trampar majoriteten av dem vidare i gamla spår. Några få har förstått vad det handlar om bland andra Folkpartiets Per Altenberg, Centerpartiets Frederick Federley och Moderaternas Kent Persson.

Att inte vilja ta åt sig dynamiken i de sociala medierna innebär två stora misstag.

För det första, folk vill ha dialog. De är trötta på att politiker gömmer sig i plenum och på sina kammare där dom är onåbara. Nu finns det ett interaktivt medium, internet, där alla kan göra sin röst hörd, en fantastiskt möjlighet till tvåvägskommunikation, men då väljer politikerna att inte kommunicera. Ödesdigert i längden och ökar bara på politikerföraktet. Politikerna visar väldigt tydligt att de inte vill prata med väljarna.

För det andra, de unga kommande väljarna lever sina liv på nätet. Min lillebror träffar inte en annan person utan att först ha pratat med personen i fråga på nätet. Han lever sitt liv på sociala forum. Denna grupp tittar inte på nyheter och läser inte dagstidningar och vid nästa val kommer 500000 förstagångsväljare att rösta. Hur tror dagens politiker att de ska nå de unga väljarna? Det är fler och fler människor i alla åldar som använder internet och de politiker som vill behålla någon form av maktbas måste förstå att det är interaktiviteten på nätet som är det som lockar. Inte att läsa om hur politikerns barn eller katt mår.

Min spaning är att detta kommer inte att ändras inför nästa val. Partierna kommer att betala dyra pengar till PR-byråer som gör snitsiga hemsidor med bilder och filmer men dialogen kommer att utebli. Många politiker förstår att dialogen är det centrala men de varken hinner eller vågar kommunicera med väljarna. Men förändringen kommer att gå snabbare än vad etablissemanget tror och då har det parti som har flest aktiva medlemmar på nätet ett stort försprång. Det blir spännande att se vilka partier som kommer att bli framtidens vinnare.

Läs även vad Brit Stakston, tillika Liberatist skriver, hon är en av dem i Sverige som har mest kunskap om sociala medier. Läs och lär.

Andra bloggare: Techrisk, Johan Westerholm, Peter Andersson, Smurfgodis och Tokmoderaten.

lördag 2 januari 2010

Amanda Brihed

Min kära vän Amanda Brihed skriver på sin blogg ett tänkvärt inlägg om tvångssterilisering. Läs det här.