måndag 16 mars 2009

Skandia liv ger bonus till ledningen trots jätteförlust 2008

Nu har ytterligare ett gäng farbröder gjort det, d v s sett om sitt eget hus med andras pengar. Det är ledningen för Skandia Liv som har gett sina chefer rejäla bonusar i denna tid av finanskris. Och det listiga med bonusprogrammet är att det är konstruerat så att även om bolaget inte gör vinst så kan det ändå bli ett rejält tillskott i kassan. Detta för att man tar hänsyn till hur konkurrenternas förluster ser ut. Så även om företaget gick miljarder i förlust förra året så får ledningen förutom sina löner på runt 5 miljoner kronor ett rejält tillskott i kassan.

Det är faktiskt väldigt anmärkningsvärt att dessa personer egenmäktigt kan bestämma vad de ska göra med spararnas pengar. Det måste finnas regler och riktlinjer för hur bonusprogrammen ska utformas, för dessa herrars omdöme är helt förvridet.

På nyheterna igår var det ett inslag om att höga chefer inte gör ett bättre jobb trots det finns incitament att tjäna mer pengar, detta visar forskning. Borde då inte deras höga löner räcka för att dom ska förvalta och försöka få folks sparpengar att växa. Om dessa löner inte räcker, borde man då inte anställa chefer som jobbar utan bonus? Jag tror att det finns personer med hög kompetens i vårt land och att många skulle vara nöjda med en väldigt bra lön.

Inga kommentarer: