tisdag 31 mars 2009

Statliga bonusar

Nu kan vi läsa om att Vattensfalls VD tjänar 12 miljoner om året, 3,4 miljoner mer än i fjol. Folk blir såklart ännu mer förbannade när det gäller girighet inom statliga bolag, det är ju våra gemensamma pengar som dessa herrar frikostigt delar ut. Jag skulle vilja veta hur dessa män, ja för det är oftast män, tänker. Dom sitter i flera olika styrelser och kliar varandras ryggar. Och sen har dom mage att säga att det finns en marknad för dessa löner. Om de inte får bra betalt så tar dom jobb i andra länder. Vilket j-la skitsnack, varför skulle ett ickesvenskt företag anställa en gubbe med dåliga språkkunskaper från Sverige. Marknaden dom talar om har dom skapat för att rättfärdiga sin girighet. Säg den person som inte skulle vara nöjd att jobba för en lön på låt oss säga, 4 miljoner om året. Och sen ingen bonus. Tror ni att det skulle vara svårt att hitta en kompetent person till denna post? Nej, just det, massor skulle söka jobbet och den bäst lämpade få det.

Att bonusarna behövs för chefer ska prestera bättre tror jag inte på. Och hur kan man avgöra att det är just VDns skicklighet som gör att ett företag går bra. Kan det vara andra faktorer, som ett nytt patent vilket ger ett bilföretag en fördel mot sina konkurrenter? Eller politiska beslut? Oavsett så är det bra att detta moras reds ut och att det sätts upp regler.

1 kommentar:

Jessica Bagge sa...

Klockren analys Seved. Alla de där kompetenta personerna du pratar om som skulle göra jobbet för betydligt mindre får aldrig chansen eftersom grabbgängen ger varandra jobben på sin egen interna "marknad".

Jessica