onsdag 29 april 2009

Om interaktivitet och Internet

BRIS har kommit med en rapport som till viss del visar att vuxenvärlden förstår inte hur internet fungerar. Unga människor idag lever stora delar av sitt sociala liv genom att interagera med andra på internet. Man umgås, flörtar, lägger ut bilder och filmer o s v. Mobbing, utfrysning och kränkningar finns tyvärr lika mycket på internet som i verkliga livet. Men de som mår dåligt ringer inte till Bris hjälptelefon, utan de hjälper och stöttar varandra via chattsajter. Eventuellt går dom in på Ungdomsmottagningens hemsida där alla frågor som ställs besvaras inom en vecka.

Vuxna människor, och framför allt politiker, borde förstå att andra vuxna använder Internet med samma logik som unga människor. Det är just interaktiviteten som är intressant. En blogg som fungerar enbart som envägskommunikation är egentligen inte mer än en papper med information på. Här tror jag många bloggare brister.

Naturligtvis finns det de personer, politiker och andra, som kan använda sina bloggar som ren information, våra ministrar och andra kända personer som historikern Peter Englund kan blogga och dra folk utan att interagera. De har tillräckligt med makt och kunskap, förenat med ett kändisskap, som gör att folk vill läsa vad de har att säga.

Min poäng är att om en okänd person ska skapa en framgångsrik blogg måste en stor del av energin läggas på att kommunicera med andra, länka till andra och skriva om andra som bloggar i sina blogginlägg. Annars kommer det inte skapas något intresse för att läsaren ska återkomma.

Alternativet är att generöst blogga om något som man har väldigt mycket kunskap om. Två av mina vänner i folkpartiet, Camilla Eriksson och Mark Klamberg har lyckats med detta. De är extremt kunniga på sina områden, retorik och folkrätt, och framför allt är de generösa med sin kunskap. På så sätt drar de läsare och skapar populärara bloggar.

Från det politiska etablissemanget och journalistkåren är intresset svalt, och detta är föga förvånande, för i längden handlar det ju om att förlora makt. Ju fler som vill vara med och sätta agendan ju svårare blir det för de traditionella kanalerna att styra och ställa som dom är vana vid. Så visst fortsatt motstånd måste vi nog räkna med, det ligger i sakens natur.

5 kommentarer:

Jessica Bagge sa...

Jag tror att du har helt rätt i din analys om interaktionens betydelse för en framgångsrik blogg. Som väljare vill jag känna ett den bloggande politikern bemödar sig om att ta till sig och besvara mina synpunkter annars kommer jag som du säger snabbt att tröttna och uppfatta politikern som arrogant och ointresserad av annat än sig själv. De politiker som i likhet med dig är intresserad av sina väljare kommer att öka sin popularitet. Håller verkligen med om att Marks blogg är fantastisk, han är både kunnig och kritisk - även internt när man förtjänar det. Något Camilla inte är varför hennes kritik blir mindre intressant att läsa.

Jessica

Seved Monke sa...

Hej!

Jag tror inte Camillas syfte med sin blogg är att vara kritiskt utan hon vill objektiv retoriskt analysera debatter i politikersverige. Detta gör att bloggen blir högintressant. Alla som är politiskt intresserade vill bli bättre på att tala och vill veta vad andra politiker gör som är rätt och fel. Därför att bloggen genialisk.

Mvh

Seved

Jessica Bagge sa...

Håller med om att Camillas blogg är ett mycket bra grepp och hon kan sin sak väl. All cred för det. Skulle dock vara intressant att se Camilla dela ut lite retoriska kängor även högerut.

J

Nabil sa...

Fan vad kul med en homosexuell som bloggar. Kul att du går ut med det och inte "skäms" för det.


Keep up the good work!

Seved Monke sa...

Hej Nabil!

Kul att jag kunde glädja dig med min läggning!

Seved