söndag 10 maj 2009

Artikel i Folkpartinytt

Följande artikel har jag skrivit i en medlemstidning.

Hur skapas politiskt engagemang?

Hur får man folk att engagera sig politiskt? Och hur håller man den egna energin uppe? Frågor de flesta ställer sig när man som ideell politiker sitter i långa, kanske lite tråkiga möten.

Här vill jag dela med mig av min erfarenhet.

För det första. Ha kul! Sök dig till de som du trivs med, man måste ha roligt tillsammans. Jag brukar tänka att de som jag jobbar med i politiska sammanhang med ska vara människor som jag kan bjuda på middag eller åka på semester med.

För det andra. Hitta dina kärnfrågor. Om du inte driver frågor du brinner för så är det meningslöst. En läpparnas bekännelse betyder ingenting, det är genom ditt handlande som du skapar förtroende hos andra och hos dina väljare. Ditt engagemang måste vara äkta. Att vara populist och hitta stoppa fingret i vädret och känna vart vinden blåser genomskådas. Själv är jag engagerad i HBT- och sekulariseringsfrågor, ofta är de samma sak. Och sen vill jag jobba med stadsbyggnadsfrågor. Jag är övertygad om att vi kan låta världens vackraste huvudstad växa och ända behålla dess unika miljö och samtidigt bygga hållbart.

För det tredje. Hitta ditt forum. Det finns massor med nätverk inom folkpartiet, Liberala Kvinnor, Gröna Liberaler, HTB-liberaler o s v. Det är här du kan hitta jämlikar och tillsammans driva frågor. Det går otroligt mycket lättare om man inte driver en fråga helt ensam, som grupp kan är det lättare att påverka. Det är också mycket roligare att kampanja i en valrörelse om du gör det med dina vänner.
Jag har förutom i min lokalförening engagerat mig i Liberati och får i detta internetbaserade nätverk utlopp för mitt engagemang. Nätverket består av liberala eldsjälar och debatten drivs i huvudsak på internet och inte genom fysiska möten. Detta gör att folk som inte annars hinner engagera sig politiskt kan delta i samtalet.

Liberati är uppbyggt i tre skikt. Dels finns det en facebook-grupp, idag runt 360 personer. Ur denna kan man rekryteras till en mejllista som finns som en yahoo-grupp och idag består av ca 70 personer. Det är här debatten förs. En mindre grupp sköter det praktiska med seminarier, hemsida, Almedalen o s v. Liberatisterna kallar sig pragmatiska liberaler och vi har en programförklaring som ligger på vår hemsida: www.liberati.se Vi har också ett program för sekularisering och nu i vår kommer även ett migrationsprogram.

Vill man vara med i nätverket är det av vikt att man delar våra grundvärderingar. Är man till exempel emot invandring, globalisering och frihandel har man inget att hämta i Liberati. Ingen bestämmer enskilt vilka frågor vi ska driva. Praktiskt går detta till så att någon på listan lägger ut en tråd och ser om det finns något intresse för frågan. Denna kan leda till ett program, en artikel eller ett seminarium. Det är ett väldigt spännande sätt att bedriva politik på, helt okonventionellt och otroligt dynamiskt.

Så engagera dig i en fråga du brinner för, hitta vänner och hitta ditt forum. Och glöm som sagt inte att politik är kul!

Seved Monke
Vice ordförande FP Hägersten samt medlem i Liberati

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läste din artikel i Stockholmsliberalen. Jag tycker att du har rätt. Man måste ha kul och göra saker man är intresserad av.

Seved Monke sa...

Ja, självklart är det så. Har du gått med i yahoo-gruppen Stockholmsliberalerna? Den är till för att vitalisera debatten innan och efter repskap. Gå med där om du vill ta aktiv del i debatten.

Mvh

Seved