tisdag 12 maj 2009

Lite förnuft tack, det är människor det handlar om..


Nämner man ordet eutanasi i Sverige, och förklarar om att det handlar om att människor själva bör ha rätt att bestämma hur de vill avsluta sina liv vid ett alvarligt sjukdomstillstånd, blir halva läkarkåren hysterisk, kristna pratar om ättestupa och bara några få modiga politiker vågar ta debatten.

Men att våra sjuka i Stockholm lider av undernäring och att den centralproducerade maten dom får är helt undermålig är tydligen ett mindre problem. Ett flertal studier visar att patienter med ett BMI över 25 har en större chans att överleva än de med lägre BMI. Med andra ord, de klarar svält bättre, i och med att de har mer kroppsfett att leva på.

Enkel logik säger att en sjuk människa är svagare än en frisk, bör då inte en sjuk person få näringsrik mat? De som tagit dessa beslut har definitivt inte förstått vad saken handlar om.

En uppmaning till våra ansvariga politiker: Tänk om! Vi är en välfärdsnation och vi måste behandla våra sjuka med värdighet. När patienter får lokalt lagad mat mår de bättre och får i sig mer näring. Att centralt tillverka smaklös, näringsfattig mat och skicka ut över hela Stockholm är inte värdigt. Att människor inte dör av svält måste väga tyngre än att spara in pengar.

Läs vad andra bloggare tycker om detta: Birger Schlaug, Matblogg och David Gottlieb.

1 kommentar:

Jessica Bagge sa...

Ibland undrar man hur dåligt underbyggda en del beslut är när de tas? Läskigt att det ska behövas att media uppmärksammar ett problem för att nåt ska göras..