tisdag 26 maj 2009

Om feta barn och föräldrarnas ansvar


Ett barn som är överviktigt i fyraårsåldern löper en 70-procentig risk att bli övervikig som tioåring och då även som vuxen.

Läskdrickandet har tredubblats på en generation. När jag var liten på 70-talet fick vi äta godis en dag i veckan och då fick man skatta sig lycklig om man fick mer än tio godisbitar i påsen. Mina föräldrar var kanske väldigt gammeldags men jag fick aldrig äta ett halvfabrikat. Det var först som jag flyttade hemifrån som jag åt Mamma Scans köttbullar som verkligen lukar fruktansvärt när man öppnar paketet
Med dagens utveckling riskerar vi att få det som i USA, mängder av feta barn och vuxna som är beroende av söta skräpprodukter som livsmedelsindustrin tjänar enorma summor på.

Hur kan ett litet barn förstå vad som är nyttigt att äta? Självklart är det föräldrarnas ansvar att se till att deras barn äter rätt. Som förälder bör man föregå med gott exempel och även sätta gränser. Låt inte barnen dricka saft och konstgjorda fruktdrycker till frukost. Även om mjölken är söt så är den mindre konstgjord än söt nektar och annat som ibland inte innehåller någon riktig fruktsaft alls. Ibland när jag storhandlar på någon stormarknad blir man chockad vad folk har stoppat i sin kundvagn. Framför allt om jag handlar på en fredag.

Uppmana också barnen att hitta en fritidsaktivitet där barnet rör på sig och har roligt. Stillasittande TV-tittande och dataspel leder till övervikt.

Vad är det som har hänt egentligen? När jag var barn var jag alltid utomhus med mina kompisar. Idag verkar det som om föräldrar måste vara med sina barn i varje sekund eller skjutsa dom till någon aktivitet? Är det som Eberhardt säger, att vi söndercurlar våra barn? Är det okunskap som ligger bakom eller har vi helt enkelt inte tid att bry oss om våra barn idag? Eller är det så att vi inte litar på att barn kan underhålla sig själv, utan TV-spel och fotbollsmorsor?

Läs vad andra bloggare tycker: Dr. Dahlqvist,

2 kommentarer:

Bex sa...

Ville bara nämna att "juice" per definition alltid är 100% fruktsaft. Du tänker på nog på nektar och annat sockerladdat skräp. I övrigt håller jag med i det mesta du skriver, trots stofilvarningen. :)

Seved Monke sa...

Jo, det är sant, jag tänker på nektar och annat, skulle ha skrivit det istället. Går in och ändrar.

Men 100 procent fruktjuice är bara socker med en och annan c-vitamin i, dvs en ren kolhydratbomb som bidrar till att mer fett kapslas in. Frågan är om det är bättre att ge denna till sina barn. Kanske bättre att skippa så mycket socker som möjligt.

Mvh

Seved