måndag 4 maj 2009

Samarbete för en bättre miljö i Stockholm


I förra veckan var jag på ett mycket intressant möte där folkpartiets nya miljöprogram i Stockholms stad presenterades.

Vi har onekligen en del att leva upp till, förutom att vår huvudstad anses vara en av världens vackraste städer med alla öar, den gamla bebyggelsen och vattenspeglarna, så har vi i stark konkurrens blivit utnämnda till Europas miljöhuvudstad 2010.

För att klara av befolkningstillväxten och samtidigt klara miljön måste vi gemensamt, över partigränserna, ta kloka beslut i stadshuset och se till att långsiktligheten går före politisk taktik och populism.

Flera intressant mål i finns i folkpartiets miljöprogram.

Uppmuntra hushållen genom ett hyr/köp system att installera köksavfallskvarn där avfallet blir till energi.

Gammal belysning föreslås ersättas av moderna ljuskällor som både är energieffektiva och skapar en tryggare stadsmiljö.

Genom energieffektiva fönster, värmeåtervinning i ny ventilation och dagsljusstyrd belysning kan halvera energiförbrukningen i skolor och andra offentliga lokaler.

Stockholm växer så det knakar. Fler och fler kommer att åka kollektivt. Satsningen på el och biogas måste fortsätta. Mer matavfall bör rötas till biogas.

Stockholms stad har tillsammans med Fortum presenterat en plan för att göra Stockholm till en av världens främsta elbilstäder är 2030. För att detta ska bli verklighet måste omställningen ske snabbare. En elbilskomminsion måste tillsättas för detta arbete.

Stockholms cykeltrafik måste öka. De senaste åren har antal cyklister i Stockholm ökat till det dubbla. Detta är positivt både för miljön och för folkhälsan. Promenadstaden måste utvecklas parallellt med cykelstaden.

Folkpartiet vill också att det vid Centralen och andra knutpunkten ska finnas trygga och lätt tillgängliga cykelparkeringar.

Det föreslås också att fler spårvägar ska byggas och att vattnet måste utnyttjas mer för kollektivtrafiken.

Andra partier har egna program för miljön i Stockholm men målet är det samma. Ett tätare samarbete, även över blockgränserna skulle påskynda arbetet och gynna alla Stockholmare.

2 kommentarer:

Septemberbarn sa...

Hej! Roligt att du skriver om Miljöprogrammet på din blogg. Jag ser detta som en plattform att stå på för att utveckla miljöpolitiken framöver. Hälsningar Karin Karlsbro
med bloggen

http://karlsbro.blogspot.com/

Seved Monke sa...

Ja, självklart blir detta en jättebra plattform att utgå från.

Bra jobbat!

Seved