onsdag 3 juni 2009

Om Tvärbanan till Solna


Åter igen ett inlägg om mitt favoritobjekt, tvärbanan.

Om några år, 2013, blir det möjligt att åka från Bromma till Solna utan att först åka tunnelbana och sen stå och trängas på en buss.

När tvärbanan mellan Alvik och Sickla Strand byggdes för några år sen var många politiker skeptiska och menade att bara 10000 personer skulle åka per dag. De hade onekligen fel. Idag åker 45000 personer dagligen med Tvärbanan och med förlängningen till Solna kommer antalet resenärer minst fördubblas. Och pengarna som används till bygget var från början anslagna till Förbifart Stockholm. Så när ni hör politiker säga att pengarna från trängselskatten bara går till vägar kan ni säga att detta inte är sant.

Att en del av överskottet kommer från en förseningsavgift på 500 kr är väldigt anmärkningsvärt och ansvariga måste tänka om. Vem har inte råkat missa att betala in i rätt tid? Att det ska medföra en merkostnad på 500 kr är löjligt.

Och ni som lobbar för att bygga under jord, notera att det är upp till fyra gånger billigare att bygga spår ovan jord. Och det är skattepengar vi talar om. Dessutom känner sig människor otrygga tunnelbanan. Och det är trevligt att åka spårvagn, man får se vår vackra stad. Och folk känner sig trygga och säkra.

Läs vad andra bloggare tycker: Erik "Semlan" Kling

Inga kommentarer: