onsdag 10 juni 2009

Tiden har hunnit ikapp Lars Ohly


Efter fiaskovalet kritiseras vänsterpartiets ledare Lars Ohly hårt internt.

Jag tror inte det är det okända förstanamnet på listans som har bidragit till valförlusten, utan det är politiken som svenska folket skarpt ogillar.

Man är inte intresserad av att rösta på ett parti som är mot EU. Folk gillar EU och förstår att EU är något bra. Svenskarna vill även införa euron. I detta samhällsklimat blir det såklart ofruktsamt att vara emot EU.

Men det är onekligen även så att Ohlys kommunistiska förflutna ligger honom i fatet. Han kommer alltid att bära med sig denna stämpel. Svenska folket vill ha demokrati och inte kommunistism eller aggresiva nationalistiska Sverigedemokrater. Så en omläggning av vänsterns politik och en ny partiledare är nog ett måste för att vänsterpartiet ska bli kvar i riksdagen. Miljöpartiet har bra flyt just nu, och dom kommer att ta massor med röster från vänstern, framför allt bland de unga.

Mest knäckande måste det vara för Josefin Brink när Jonas Sjöstedt kommer hem från New York och går rakt in och tar partiledarposten.

Läs vad andra bloggar tycker: Daniel Schyte, Kaj Raving, Kent Persson, Mona for president.

7 kommentarer:

Anonym sa...

30 av 1300 tillfrågade vill att han avgår. Det är hela 2,3%! Verkligen hård kritik.

Seved Monke sa...

Dom andra 1270 har väl inte svarat eller så är rädda om sina egna karriärer. När de väl får chansen kommer majoriteten av ombuden att krossa Ohly.

Det är beundransvärt att du och andra vänsterpartister försvarar er ledare fastän han val efter val visat att han är totalt oduglig.

Men lycka till! Det blir spännande att se hur det går i valet nästa år.

Ivan sa...

Seved: "... eller så är rädda om sina egna karriärer"

Deras namn presenteras inte, så varför skulle de rädda sina karriärer genom att hålla inne med Ohly-kritik?

Men visst, Ohly är förstås populärare inom partiet än bland folk i allmänhet. Att han gick ut som "kommunist" var nog rätt otaktiskt, eftersom de flesta inte förstår skillnaden mellan kommunism och Sovjetdiktatur. Ordet förknippas med alla vidriga diktaturer och då är det hopplöst att försöka vinna tillbaks det "uppifrån".

Joel sa...

Buuuuuuuuuuu på dig!

Såja, "Seved Monke kritiseras hårt."

Seved Monke sa...

Tack Joel, för konstruktiv kritik.

Seved Monke sa...

Joel, visst är Ohly lite illa ute.. Det är lika bra att erkänna att det knorras i leden. Detta är inget konstigt, samma sak hade Jan Björklund utsatts för om han hade varit partiledare när folkpartiet hade gått ner från 12 till 5 procent..

Short Valley sa...

Men vafan, lite hederlighet kan man la kräva även av liberaler. Att 30 förtroendevalda av 1300 inte har förtroende för honom betyder inte att det knorras i leden utan snarare på en sund partikultur där man faktiskt kan och får tycka att partiledaren missköter sig.

På kongressen i juni 2008 omvaldes ju Ohly med 203 mot 14, dvs. hela 7% röstade emot honom - antagligen just för att de hade förtroende för att han skulle vara den som skötte uppdraget bäst. 30 av 1300 är 2,3% så det tyder snarare på att han har ett större stöd i partiet idag än för ett år sedan.

Sen gjorde (v) såklart ett kasst val och partistyrelsen måste självkritiskt analysera vad som gjordes fel men det betyder inte att man kan hålla på och hitta på saker själv som du tyvärr verkar ha gjort när du skrev den här bloggposten.