onsdag 29 juli 2009

Stockholm pride


Stockholm pride börjar idag på riktigt, dvs Pridepark som ligger i Tantolunden öppnar. Det ska bli jätteroligt. HBT-liberalerna har ett riktigt fint tält i år.

Många som inte är HBT tror att Pridefestivalen är själva prideparaden på lördagen, men denna är bara avslutningen. Pride har pågått sen i måndags. Nytt för i år är Pride Garden i Kungsträdgården där bland andra föreningen surrogat.nu ställer ut. Pride på stan är ett sammelsurium av happenings och seminarier som är utspritt över hela stan.

I Pridehouse (Kulturhuset) arrangeras flera hundra seminarier.

Så pride handlar om mer än att klä ut sig och gå i ett karnevalståg. Det handlar om lika rättigheter, om hedersvåld mot HBT-personer och om jämställdhet. Om samma möjligheter, om rätten till att skaffa barn, om rätten till sin egen kropp. Om historiens fördömande syn på oliktänkande och inte minst om dagens fördömande syn av HBT-personer.

Årets tema är hetero. Vi tror att vi har kommit långt i Sverige, när vi i själva verket lever i ett heteronormativt fängelse. Vi förväntas leva i en kärnfamilj som består av mamma, pappa och barn. Hälften av alla äktenskap löses upp och extremt många barn växer upp med ensamstående föräldrar. Dessa föräldrar hamnar utanför normen på samma sätt som HBT-personer tvingas att leva utanför normen. Heteronormen i vårt samhälle begränsar oss alla, inte bara HBT-personer. Även strejta män, de som står längst upp i hierarkin begränsas. De förväntas vara på ett särskilt sätt. De senaste åren har det hänt en del, i alla fall i Stockholm, män kan grooma och vaxa sig utan att bli utmobbade av vännerna i fotbollslaget. Så vi gör framsteg. Läkaren Lars Bohman skriver klokt om pridefirandet här.

I går skrev fyra personer från nätverket Liberati om Heteronormen på Newsmill och av kommentarerna att döma är det otroligt vad människor blir provocerade?

Vad är ni strejta män rädda för? Vad är issuen? Vi vill inte ta ifrån er något? Vi vill bara ha samma möjligheter som er att förverkliga våra liv? Hur kan ni vara så vettskrämda? Vi bor i en demokrati, något vi borde vara stolta över. När man läser en del av kommentarerna till vår artikel undrar jag om klockan har vridits tillbaka 40 år. Men min misstanke är att det är ett gäng homofientliga Kristdemokrater och Sverigedemokrater som sitter och skriver inlägg.

Gör något annat i stället. Ta av er era strejta heteroglasögon, lämna datorn och se mångfalden. Kom på vår festival, gå i vår parad!

Vi vill att ni ska gå med oss, att alla är tillsammans och accepterar och respekterar varandras olikheter.

6 kommentarer:

Annika Beijbom sa...

Seved,
Jag kan bara hålla med och hänvisar till din utmärkta krönika inför förra året. - Varför är det så många som står i publiken när man lika gärna kan gå i tåget? - Och jag tycker att det är kanon att paraden finns men faktiskt är en sådan liten del av hela veckan! Det är helt suveränt att Pride blir bredare och bredare. Hoppas det blir en kanondag idag också!
Många hälsningar
Annika Beijbom

Seved Monke sa...

Ja, en evig fråga. Strejta tror kanske att dom inte är välkomna, men vi vill ju att dom går med oss.

Kommer du till Stockholm?

Seved

Anonym sa...

Jag har frågat dom jag känner
och som brukar se på paraden.
De flesta vill titta av nåt sorts skräckblandat intresse på de som "avviker" och kanske se nån känd politiker.
De vill inte själva gå i paraden eftersom de inte stöder budskapet.
Dessa personer har normalt inget
intresse för frågor kring detta
alls utan är som folk är mest.

Seved Monke sa...

Aha!!

Jag förstår. Men kan de inte se någon känd politiker på TV? Eller åka till riksdagen? Då kan man se massor med politiker på en gång.

Varför titta på något som man inte sympatiserar med?

Jag tror tvärtom som du att många tittar på paraden för att de stödjer budskapet. Och för de tycker det är underhållande. Det blir ett avbräck i deras tråkiga Svenssonliv.

Och budskapet för hela pride handlar om jämställdhet, om att alla är lika mycket värda oavsett sexualitet? Är det något fel?

Eller vad är det du inte gillar?? Att män klär sig i kvinnokläder? Att bögarna är mycket snyggare och mer vältränade än de strejta männen? Eller att tjejer visar brösten? Jag tycker bara det är kul och visar på mångfald.

Mvh

Seved

Anonym sa...

Vad gäller Sverigedemokraterna så cirkulerar det en teori att några på deras kansli har några hundra proxybestyckade smurfkonton som de härjar på Flashback med.

Seved Monke sa...

?