torsdag 27 augusti 2009

Hur når vi framtidens väljare?

Anders Wallner skriver klokt om Moderaternas satsning på de unga inför nästa val. Onekligen är förstagångsväljarna, en halv miljon denna gång, otroligt viktiga och det blir svårt för de partier som inte har en politik som appellerar till unga. De partier som vill locka unga väljare behöver en miljö-, jobb-, bostads- och integritetspolitik.

För min egen del är även jag övertygad om att vi behöver unga budbärare, precis som Anders Wallner påpekar. 35-åringar i all ära men de är inte unga i ungas ögon, de är medelålders. Och sen måste alla partier som ska få unga väljare möta dem på de arenor där de är aktiva. Unga idag lever sina liv på nätet och att tro att man kan nå dom via utspel på TV-nyheterna visar bara att man inte har förstått vad det handlar om.

Som jag ser det så ligger problemet djupt. De som har sina plattformar är inte intresserade av att släppa in nya förmågor. Och de är framför allt inte intresserade av att släppa ifrån sig makt. Unga personer som kommer in i partipolitiken får i de flesta fall vänta många år innan de får intressanta förtroendeuppdrag. Och då är de ofta i 30-årsåldern om inte äldre. Undantagen finns, men är tyvärr ganska få.

Frågan är om de politiska partierna kommer att våga ta nya grepp? Vågar man släppa den kontroll som riskerar att bli deras undergång? Jag är övertygad om att dom måste det. För vare sig etablissemanget vill det eller inte stöper interaktiviteten på internet om den politiska kartan. Det parti som först inser detta och vågar göra något av det i kombination med att driva "unga" frågor kommer att få ett enormt väljarstöd bland unga människor, kanske inte redan i nästa val, men definitivt 2014. Se bara på Piratpartiet, de dominerar nätet fullständigt. Vad kan de etablerade partierna lära sig av dem? Det handlar inte bara om gratis musik utan även om viljan att förstå hur unga människor fungerar.

2 kommentarer:

grey sa...

Jepp. Sedan tillkommer det där med att man som politiker bör vara ärlig och inte säga att man inte ska jaga en hel ungdomsgeneration, bara för att sedan införa FRA, Ipred och jobba med att införa Datalagringsdirektivet och Stockholmsprogrammet, vilka alla är ett svek mot allt vad demokrati heter. Allt fler ungdomar har börjat använda sig av Internet för att själva sätta sig in i saker och ting istället för att bara tro på politiker som gång på gång sviker sina löften.

Seved Monke Ajneståhl sa...

Ja, du har helt rätt. Jag tror det är bra att unga tar saken i egna händer och lämnar de etablerade partierna. De tvingar dom att tänka om. Nästa års valrörelse kommer att bli otroligt spännande.

Mvh

Seved