fredag 16 oktober 2009

Gårdsförsäljning, nej tack!


Kloka Bengt Westerberg skriver på SvD idag om gårdsförsäljningen av alkohol. C och M har försåtligt försökt få debatten till att gårdsförsäljningen inte hotar folkhälsan. Tanken bakom är uppenbar, de vill luckra upp det svenska monopolet. De vill kunna köpa en flaska vin på Ica kl 21 en söndagskväll. Att mer tillgänglighet leder till mer misshandel och mer missär bekommer inte dessa människor.

Jag har en fråga till er som så hårt lobbar för att det ska säljas mer sprit i Sverige. Ni som inte har hamnat i något missbruk eller farit illa av alkohol, varför kan inte ni har ert vin och Absolut vodka hemma? Det är väl bara att köpa en vinkyl eller ha några flaskor i garderoben. Då kan ni stilla er törst utan att gå ner och köpa vin mitt i natten. Vad är egentligen problemet? Varför förstår ni inte hur mycket olycka ni skulle vara med och bidra till om monopolet upphör? Och varför förstår ni inte hur stora samhällets kostnader skulle bli?

Läs vad andra bloggare tycker: Svensk historia, Niklas.in och Ingemar Wincent.

4 kommentarer:

Brynolf sa...

Vad sägs om att gå med i KD i stället? Där gillar de ju att tala om vad "Verklighetens folk" gillar och inte.

Seved Monke sa...

Brynolf, vilket otroligt barnslig kommentar från dig.

Lycka till i livet! Det går säkert jättebra för dig.

Mvh

Seved

Lasse B sa...

Måste man vara så misstänksam? Kanske är det bara gårdsförsäljning man menar när man säger gårdsförsäljning: att små lokala producenter av cider, vin, hallonlikör eller calvados ska kunna sälja det på gården där det produceras. Det torde inte drabba de grupper som är i riskzonen för missbruk och asocialitet alls. Bara vara trevligt, och göra att en och annan småföretagare slipper gå under.

Seved Monke sa...

Hej Lasse,

Representanter från M och C säger själva att de vill disktutera monopolets vara eller icke vara i samband med sitt lobbande för gårdsförsäljning. Så jag tycker inte jag är misstänksam.

Jag tycker också det skulle vara trevligt att köpa svensk äppelcider eller vad det nu handlar om, men om det längden innebär att vårt undantag kommer att ifrågasättas och att monopolet i framtiden faller tycker jag inte det är värt det. Det skulle kosta mer än det smakar och alkoholrelaterat våld, sjukfrånvaron och samhällets kostnader skulle öka. Det är det som är min poäng.

Mvh

Seved