Idag skriver jag och min gode vän Sebastian Hallén från Kalmar en artikel i tidningen Nu som handlar om att vi inom FP måste möta unga väljare. Ni som inte prenumererar på tidningen kan läsa artikeln nedan.
Anna Lundberg, folkpartist i Hallstahammar, skriver också om unga politiker.
Släpp in fler unga i politiken
Det pratas och skrivs mycket om de 500 000 förstagångsväljarna inför höstens val. Alla partier slåss om denna – inte minst inför framtiden - viktiga väljargrupp. Vad gör då Folkpartiet liberalerna för att vinna dessa i höstens val?
I nummer 4 av tidningen NU kan man läsa om hur 22-åriga Gustav Georgson i Skåne blir nedpetad till tredje plats på riksdagslistan, bakom två kandidater som båda är över 55 år. Detta trots att Georgson kom tvåa i provvalet. Vad som händer i Skåne är dessvärre inte något undantag. Unga kandidater blir ofta nedflyttade till icke valbara platser. De som har varit med länge i Folkpartiet känner givetvis också fler i partiet, många medlemmar på mötena där listorna bestäms känner också varandra sedan länge. De kommer inte att rösta på en ny och ung kandidat, eller plädera mot nomineringskommittén, som dessutom ofta domineras av samma veteraner. Att i valet lyckas kryssa sig förbi någon är väldigt svårt med det svenska valsystemet, och på så sätt förstärks de rådande strukturerna ytterligare.
Följande frågor kan vara intressanta att ställa sig:
Vill Folkpartiet attrahera unga väljare? Om svaret är ja, varför lyfter vi då inte fram unga kandidater? Varför stöttar inte etablissemanget inom FP Adam Cwejman som är ordförande för LUF eller Gustav Georgson från LS i Skåne? Att LUF:s och LS:s kandidater gång på gång blir överkörda av nomineringskommittéerna sätter inte en bild av ett parti som välkomnar ungdomar, eller prioriterar ungdomars villkor.
Vill partiets företrädare kommunicera med unga presumtiva väljare överhuvudtaget?
Finns våra förtroendevalda på Internet som är den arena där alla unga människor finns idag? Endast fyra procent av dagens unga ser på Rapport och Aktuellt. Hur många av dem läser DN-debatt? Var tror ni framtidens debatt kommer att drivas? På SvD Brännpunkt eller i Sydsvenska dagbladets pappersbilaga?
Det finns ett otroligt starkt engagemang bland unga idag, men sannolikheten att någon av dessa väljer Folkpartiet för att kanalisera sin energi är försvinnande liten. Vi är tyvärr idag riktigt dåliga på att möta de unga på deras villkor, och på de arenor de känner till och är aktiva på.
Driver Folkpartiet politiska frågor som attraherar unga? Har vi någon lösning på bostadsbristen i de medelstora städerna och i våra storstadsregioner? Har vi några förslag som kommer till rätta med den skyhöga ungdomsarbetslösheten? Kommer Folkpartiets miljöpolitik attrahera några förstagångsväljare eller kommer de per automatik rösta på Miljöpartiet?
Slutligen. Är det värt att inte ha en uttalad strategi för att nå en halv miljon unga väljare? Vid höstens val är det väldigt osannolikt att dessa 500 000 personer kommer att ha ändrat sin uppfattning om Folkpartiet, och flera hundra tusen nya förstagångsväljare kommer att rösta i valet 2014. Om vi inte börjar ta dessa framtida väljare på allvar, möter upp deras behov med en politik som upplevs som attraktiv och relevant, samt finns på de arenor där de redan finns är risken överhängande att Folkpartiet snart blir ett litet, obetydligt parti.
Seved Monke, FP-Stockholm
Sebastian Hallén, FP-Kalmar
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Folkpartiets riksorganisation arbetar just nu med ett projekt med LUF där vi diskuterar och planerar för hur partiet och LUF tillsammans ska stötta ungdomsförbundets kandidater och företrädare, framförallt i kommunikationen på nätet.
Utveckling pågår, alltså!
Niki Westerberg
Redaktör webb och sociala medier
Folkpartiets riksorganisation
Det var goda nyheter Niki! Ni vet så mycket som vi hobbypolitiker inte vet...
Jag följer denna utveckling med spänning och ser fram emot en lyckosam valrörelse!
Mvh
Seved Monke
Seved, mycket bra artikel som tar upp ett viktigt ämne. Politikerna måste driva en en politik som väljarna vill ha. Framför allt handlar det om att lyssna och släppa in fler, bli interaktiva precis som du påpekat så många gånger. Hoppas alla partier tar till sig av ert viktiga budskap.
Jessica
Skicka en kommentar