fredag 9 april 2010

Hur ska unga få jobb?

SvD har idag gjort en sammanställning över vad de olika partierna vill göra för att minska ungdomsarbetslösheten.

Vänsterpartiet vill att de som gått ut gymnasiet utan betyg ska få läsa om allt utan att ta studiemedel. Detta är alltså vänsterns syn på rättvisa. De som är flitiga i gymnasiet ska låna pengar för att läsa vidare medans de som skolkar ska få läsa vidare men andra ska betala för deras utbildning. Absurt. Vänstern vill också ha traineeprogram, men bara inom statliga myndigheter. Vad är det för fel på traineeprogram hos privata företag?

Miljöpartiet är minst lika illa. De vill erbjuda de ungdomar som saknar fullständiga gymnasiebetyg utbildning med ersättning. Jo, ni läste rätt, de ungdomar som har skolkat eller slappat sig igenom skolan ska få betalt för att läsa om alla ämnen.

Socialdemokraterna vill utbilda unga för morgondagens arbetsmarknad. Vilken socialdemokrat som ska leka spådam och skåda in i kristallkulan för att förutse vilka dessa framtida yrken säger dom inget om. Jag antar att det är Wanja Lundby-Wedin som vill utbilda alla till undersköterskor.

Centerpartiet vill ha en flexiblare arbetsrätt, dvs ta bort turordningsreglerna så att unga lättare kan få jobb. De vill också sänka ingångslönerna för unga vilket skulle innebära att fler ungdomar fick in en fot på arbetsmarknaden.

Folkpartiet vill utveckla lärlingssystemet och satsa på spetsförmedlingar mot särskilda yrkesgrupper.

Moderaterna vill göra det enklare att anställa unga genom halverad arbetsgivaravgift för unga under 26 år. KD vill också göra detta.

Uppriktigt sagt, vilken av blocken anser ni har de bästa lösningarna för att få fler ungdomar i arbete? Vill svenska folket ha fina ord och flum eller vill vi att fler arbetar och bidrar till sin egen försörjning?

4 kommentarer:

Calle Fridén sa...

Byggettans ungdomskommitte genomförde ett seminarium om ungdomssarbetslösheten igår. Du borde ha varit med - du missar typ allting som de rödgröna vill göra.
De arbetsgivare som var med sa uttryckligen att LAS inte var några problem för anställningar, och att de inte skulle anställa fler för att man sänkte arbetsgivaravgifterna.
Däremot var alla rörande överens om vad den huvudsakliga kuren för ungdomsarbetslöshet var. Gissa vad? :)

Hans Åberg sa...

Bra blogg, viktigt ämne. Ungdomsarbetslösheten är en svår fråga. Inga solklara lösningar. Undrar om inte det inte mycket handlar om attityder, lite på samma sätt som med sjukförsäkringsfrågan.

mvh/Hans

gosh sa...

Lärarkompetensen måste öka. Det finns för många dåliga lärare, elever med dåliga lärare kan omöjligt skaffa sig bra kunskaper i skolan.

Lärarkompetens innebär att man är duktig på att lära ut och har bra kunskaper.

Är en elev duktig i skolan så lär den inte välja läraryrket, då väljer man annat yrke. Är man däremot skoltrött eller på annat tycker de svårare linjerna blir för jobbiga, då passar lärarlinjen bra för den kan man glida igenom.

Det finns massor och göra för att få upp lärares kvalitet och man måste vara beredd på att kicka de dåliga lärarna som finns nu.

Anonym sa...

EN VIKTIG FRÅGA SOM BORDE FÅ HÖGRE PRIORITET!
Nu gäller det att satsa stort på att de som är unga och kommer ut med en färsk utbildning kommer i arbete eftersom det kostar hela samhället alltför mycket att det ser ut som det gör idag.
Jag ifrågasätter alltmer de insatser som sker i Arbetsförmedlingens regi. Känslan av att AF inaktiverar mer än ger en bra ingång till olika möjligheter.
Inte ens när det finns möjlighet till vettiga utbildning som kommer att leda till arbete efter avslutat utbildning och där branschen har stora behov redan idag finns det inte ett självklart intresse för samarbete utan man gömmer sig i sina möten och sitt ifyll ande av diverse blanketter etc.
Skulle vilja se ett större engagemang som ligger i tiden från alla parter i samhället idag och det är bråttom nu.
Finns mycket att tillföra i ämnet och jag återkommer förmodligen om jag överlever alla statliga hinder som gör väldigt mycket omöjligt att genomföra vad gäller vettigt samarbete "över gränserna" så att säga.

MC / som jobbar för att få unga att studera för att få bra och meningsfull sysselsättning.