fredag 23 april 2010

Klarspråk om Förbifart Stockholm och folkomröstningsfarsen

Stockholm behöver en kringled, det inser alla som måste förflytta sig med bil i vår stad. I MPs värld är bilen ett otyg och elbussar, tåg och eldrivna taxibilar ska förflytta människor och varor. För de miljömuppar som bor på södermalm är det inte svårt att tänka sig att leva ett liv utan bilar. Men alla bor inte och är verksamma på södermalm, många är beroende av bilen för att komma till och från sina jobb och även för att kunna utöva sina yrken.

Stockholm växer med ett Malmö på tio år. Ja, ca 300 000 människor kommer att flytta till Stockholm under kommande tioårsperioder. Hur kan man då som politiker motarbeta en förbifart? Det är helt absurt. Naturligtvis måste vi bygga ut fler vägar, mer spårbunden trafik och vi måste också använda vattnet för kollektivtrafik, men det ena utesluter inte det andra.

Nu har en desperat pressad Mona Sahlin kohandlat med MP och säger fint att folket ska rösta om förbifarten? Detta i ett läge där vi står inför mer och mer trafikkaos. Jag tycker det är otroligt ansvarslöst av MP att försöka tvinga fram en folkomröstning. DET ENDA DENNA FOLKOMRÖSTNING HANDLAR OM ÄR ATT SLIPPA TA EN FRÅGA SOM DE RÖDGRÖNA ÄR DJUPT OENSE OM INNAN VALET. Det är ett fegt spel och det handlar bara om makt. Men framför riskerar sossarnas och MPs spel att bli en katastrof för stockholmarna i framtiden.

En annan sak. Förbifarten har hittills kostat 250 miljoner kronor i förberedelser och fram till folkomröstningen kommer kostnaderna vara upp i en miljard. Om det blir ett nej i folkomröstningen är dessa pengar helt bortkastade.

Och vad är det vi ska rösta om? Handlar inte en folkomröstning om ett ja eller nej till kärnkraft? Ja eller nej till Euron? Nu ska man rösta för en förbifart eller för ett "paket av kollektivtrafiklösningar". Som politiker i Stockholm får man uppleva många dumma saker, men det här slår allt med råge.

Och till sist, riksdagen kan inte besluta om lokala folkomröstningar. Så när det väl blir dags så kommer kommunerna som berörs runt Stockholm att sätta sig på tvären och om vänstertrojkan sitter vid makten så måste de försöka tvinga fram en ny lag som tar ifrån kommunerna sitt självbestämmande. Ja, ni förstår. Så åter igen, detta handlar BARA om att komma undan sitt ansvar och slippa ta i en fråga som de rödgröna är mycket djupt oense om.

Och en fråga till alla miljöpartister: Varför är ni så ohyggligt rädda för bilar? Borde inte diskussionen handla om vad som driver bilarna framåt? Ni är helt otroliga.

Hans Åberg skriver också om denna cirkus, Victor Zetterman likaså. Läs också Olssons blogg.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja men det är ganska enkelt då.

Om det är som du säger så kommer det bli en förbifart även om alliansen förlorar valet.

Tänk om du har fel då och folkomröstningen visar att det inte blir en förbifart ?

elina sa...

Stockholm ligger i nivå med Albanien, de har också genomfartstrafik på sin huvudstads gator.(Om de inte hunnit före oss).
Vad ska politiker göra om vi ska folkomrösta om en väg? Jag vill slippa det och spara röstningen till avgörande saker. Just nu kommer jag inte på något men ...