måndag 22 oktober 2007

Om torsken i Östersjön.

Enligt en professor i marinbiologi skulle ett totalt fiskestopp i Östersjön under två år återställa de bestånd av bland annat torsk till en normal nivå. Torsken är just nu på gränsen till att bli utrotad. Yrkesfiskarna stoppar huvudet i sanden och skyller på Polen och baltstaterna. Eftersom dom fiskar så fiskar vi. Att detta inte gäller i Kattegatt och Skagerrack där Sverige och Danmark ensamma står för utfiskningen låtsas man inte om. Beteendet kan jämföras med bita i den hand som föder en, fast långsamt så den inte rycks undan med det samma. Det mest tragiska är att det är inom EU-länderna som utfiskningen är mest förödande. Detta på grund av att vår fiskeflotta är för effektiv och att våra EU-parlamentariker inte mäktar med att ta de beslut som behövs. I andra världsdelar är bestånden inte lika hotade. Torsken har också blivit något fint. När jag var barn var torsk något som man köpte i frysta block och vardagsmat. Enkel husmanskost. Nu är det flott att bjuda på torsk. Visst är det märkligt hur något blir mer attraktivt för att det är utrotningshotat och dyrt. Det borde vara tvärtom. Som konsument är det väldigt lätt att påverka. Ät inte torsk. Ät fiskarter som inte är utrotningshotade. Varför göra det svårt för sig?

Inga kommentarer: