måndag 24 november 2008

Jan, IPRED och ungdomsförbunden

Jan Giullo säger det som alla tänker. Att ett fåtal skriker allt vad dom kan för att få folk att tro att det finns ett massivt motstånd mot IPRED. Du kan läsa hans artikel i Aftonbladet här

Som jag sagt tidigare så är jag övertygad om att folk vill göra rätt för sig. Dom allra flesta förstår att de som skapar någon måste kunna få betalt. Annars kommer vi inte ha personer som skapar kultur. Ingen kan försörja sig på att jobba gratis och det säger sig självt att utbudet kommer att minska om inte de som gjort arbetet har någon möjlighet att få betalt för det som de skapat.

Att alla ungdomsförbund hakar på och säger att IPRED är något dumt är tråkigt men föga förvånande. Dels ligger det i ungdomsförbundens natur att ifrågasätta moderpartierna och dessutom drabbas de av flockbeteende som alla andra inom politiken. När MUF säger nej så vill LUF inte var sämre.

Det roliga är att se när deras representanter sen kommer in i riksdagen så blir det annat ljud i skällan. Då fogar de sig stenhårt efter partilinjen. Allt för att få behålla sin plats i nästa riksdagsval. Först skrika så du får uppmärksamhet i ungdomsförbunden, sen tiga still i församlingen. Att ingen ifrågasätter detta är lustigt. Sen tycker jag också det är fånigt att ungdomsförbundens ordförande hotar med avgång gång på gång men det är ingen som lämnar. Det hela blir ett skådesspel med ett löjes skimmer över sig. Det är fascinerade att se hur ungdomsförbunden seglar fram på den ideologiska kartan utan någon som helst kompass och det som räknas är att säga saker som hörs igenom mediabruset.

Å andra sidan är detta inte bara ett problem hos undomsförbunden utan genomsyrar alla politiska partier, att synas i media är viktigare än att behålla sin ideologiska kompass. Ett mer renodlat personval hade gjort att vi fick fler politiker som kunde följa sin egen övertygelse och inte var tvingade att följa partipiskan i alla frågor.

2 kommentarer:

Klas sa...

Hej

För det första så skulle jag rekommendera att dela in texten i stycken för att göra den mer läsbar.

IPRED handlar inte om huruvida illegal fildelning ska legaliseras eller ej utan om vilka metoder som är befogade att ta till för att beivra upphovsrättsintrång.

Ska vi ge privata intressen tillgång till integritetskränkande uppgifter? Ska man anses oskyldig till motsatsen bevisats eller ska lika stor bevisbörda läggas på båda parter där den ena har mycket större ekonomiska muskler? Ska folk kunna ha trådlösa nätverk? Ska det vara möjligt att surfa anonymt utan att legitimera sig? Är det rimligt med ett system där i princip vem som helst kan begära ut identiteten bakom en IP-adress på grunder som domstolen som beslutar i ärendet inte själv kan kontrollera?

Om man är pragmatiker och motståndare till förändringar i upphovsrättslagen så vore det logiska att inte stödja IPRED eftersom alla dessa integritetskränkande åtgärderna skapar en generation av copyrightabolitionister. Det pragmatiska vore att invänta lagliga tjänster som överträffar de illegala i bekvämlighet och hoppas på att attityderna därmed förändras.

Seved Monke sa...

Hej Klas!

Jag ska göra som du säger. Brukar inte skriva så långa inlägg som du ser.

Jag tar till mig av dina synpunkter men det handlar ju trots allt om att hindra folk från att sprida material som inte är deras. Sen är det så klart en avvägningsfråga hur detta drabbar den personliga integriteten.

Jag är inte för att enskilda företag kommer att jaga tonåringar som sitter på nätet och lyssnar på musik. Jag tror att våra riksdagledamöter har förstånd nog att stifta en lag som inte gör detta möjligt. Det är de som fildelar i stor skala som man vill åt.

Men jag tror att även du kan hålla med om att det inte ska vara tillåtet att fildela i stor skala och skicka material över hela världen, vilket idag sker ifrån Sverige.

Och dom flesta trådlösa nätverk är väl spärrade? Rätta mig om jag har fel.

Om någon gör mig orätt och tar material från mig så tycker jag att jag har rätt att få veta vem det är. Är detta orimligt? Det spelar inte någon roll om detta är digitalt material eller annat.

Bara för att något finns på nätet kan det inte vara gratis. Och bara för att teknologin gör det möjligt så ska det inte vara tillåtet.

Seved