tisdag 24 mars 2009

LO-chefen har ångest..

Wanja Lundby-Wedin känner sig grundlurad. Enligt henne har hon inte varit med och fattat de beslut som ledde till att en av cheferna för AMF-pension, där hon sitter i styrelsen, får 104 miljoner kronor i lön och pension. Det hade varit mycket bättre för henne själv om hon gjort en pudel. Ingen vettig människa tror att ett sånt beslut kan tas över styrelseledamöternas huvuden. Eller är det så att Wanja inte har haft någon koll alls på de frågor som styrelsen behandlat? Då är hon verkligen inte kompetent nog att sitta i denna.

Det är klart att detta klingar falskt i arbetarrörelsen. Sossarna har gått ut hårt mot de bankchefer som fått höga arvoden men i arbetarrörelsens flaggskepp har samma sak hänt. Jag förstår att folk är upprörda.

Wanja sitter just nu i soffan på nyhetsmorgon och försvarar sitt beteende. Hon säger att alla i styrelsen inte har förstått vad som hände. Då blir frågan, vad hände? Sov ni under dessa möten? Jag tycker det låter väldigt märkligt. Det mest märkliga är att hon skäller och skyller på Svenskt Näringsliv! Hade det inte funnits så höga löner inom näringslivet så hade inte frågan kommit upp i deras bolag. Goddag yxskaft!

Det verkar ju snarare som att dom inte brydde sig om summorna och det är just det som klingar så falskt när man sedan går ut och kritiserar andra som har fått samma skyhöga ersättningar.

P.S. Socialdemokraternas partisekreterare Baylan satt i Agenda och sa att det är Alliansens fel att dessa höga arvoden existerar i AMF-pension. Inte en tillstymmelse till självkritik, utan allt är andras fel. Vad hände med moralen i arbetarrörelsen som dom håller så högt? Varför reservarade sig inte styrelseledamöterna mot dessa höga belopp? Det är ohyggligt pinsamt, tror Baylan att folk är dumma i huvudet och går på hans svammel?

5 kommentarer:

Jessica Bagge sa...

Man undrar ju vad som är så svårt att ingen i styrelsen har förstått. Än konstigare är väl då att INGEN(om INGEN har förstått) gör det enda man kan göra i en sådan situation: FRÅGAR!!Det är väl nästan en minst lika berättigad fråga. Varför ställde ni inga frågor om ni inte fattade? För de måste väl ha fattat att de satt och tog beslut om ganska höga summor och givet sprängkraften (särskilt inom arbetarrörelsen och folkleden, mig inkluderat) borde man väl då förstå att det är bra att ha koll på vilka summor man beslutar om. Visst är det ironiskt att alla talar om kompetens men man verkar ju inte behöva någon kompetens för att sitta i en styrelse. Och nget omdöme heller för den delen. Det kanske tom är en merit..

Jessica

Magnus Källström sa...

Ja, att slingra sig genom att peka på sitt dåliga engagemang i styrelsen känns ju som en bra taktik!

För min del får hon gärna sitta kvar då hon knappast kommer att ha någon trovärdighet om hon ska kritisera bolagsstyrelser och företag i fortsättningen.

//Magnus

Magnus Källström sa...

Sitta kvar som LO-ordförande menar jag alltså. I bolagsstyrelserna förutsätter jag att det ska vara kompetenta personer.

Seved Monke sa...

Instämmer.. Men hon Wanja sitter tydligen i drygt 20 styrelser så man kan ju förstå att hon har lite att göra. Och att det är svårt att hänga med i alla diskussioner om löner och annat..

Seved Monke sa...

Jag tittade precis på Agenda när Baylan skyller ifrån sig och menar att det är Alliansen fel att Wanja har beslutat om de höga ersättningarna. Det är underhållning på hög nivå!!

Ni måste gå in på SVT-play och kolla:http://svtplay.se/v/1490624/agenda/ibrahim_baylan_om_bonusar__del_1_