måndag 27 april 2009

Alkohol och våld

Kaliber har gjort en granskning där man undersöker förhållandet mellan alkoholintag och våld. Ni kan se alla domarna från tingsrätterna i Stockholm och Göteborg här.

Absoluta majoriteten av de som misshandlade var fulla. De hade inte tagit andra droger, utan var helt enkelt berusade på alkohol.

I Sverige har vi en märklig inställning till sprit, det är helt ok att ta sig en fylla ibland. Det är ingen reagerar nämnvärt. Det är lite pinsamt om någon blir för full men detta är snabbt förlåtet. Vi tycker att nubbar till sillen, öl till fotbollen och vin till fina biffen är del av vår kultur. Att många inte kan hantera alkoholen bekommer oss inte nämnvärt, oavsett hur många kvinnor, barn och folk på gatan som blir misshandlade.

Här kommer en uppmaning till de politiker som ansvarar för preventionsbyggande åtgärder i Sverige. Lägg energi och våra skattepengar på att upplysa folk om hur skadlig alkoholen är och förebygg våldet. Lägg inte pengar och polisresurser på att trakassera människor som har åkt till Uppsala för att lyssna på reggaemusik. De som åker på dessa tillställningar är förmodligen de lugnaste och minst våldsbelägna människorna i Sverige.

Att polisen vill statuera exempel och visa sig duktiga när man frihetsberövar människor som lyssnar på sitt favoritband blir både patetiskt och cyniskt när folk samtidigt blir misshandlade på gatan på grund av fylla.

Inga kommentarer: