måndag 27 april 2009

Skräpet i Tantolunden

Fina kvällar brukar jag och min sambo ta en promenad över Liljeholmsbron in till söder, sen genom Tanto för att promerna tillbaka över nya Årstabron. I Tantolunden sitter det alltid massor med folk som har picnic, spelar gitarr och festar. Folk har kul och njuter av våren.

Tantolunden är den park i Stockholm som har flest skräpkorgar. Detta till trots ser det ut som en krigzson när städarna anländer på morgonen. Korgarna rymmer inte allt skräp och många är lata och orkar inte gå och slänga sitt skräp efter sig. Många utgår förmodligen från att papperskorgen är full så då kan de lika gärna låta flaskorna och engångsgrillarna ligga kvar. Det tydligen också kul att på fyllan slå isönder glasflaskor och alla dessa glasbitar som fastnar i marken har inte de som städar tid att hitta och plocka upp. Så ni med hundar och småbarn måste vara försiktiga.

Politikerna i Södermalms stadsdelsnämnd har tagit kloka beslut för att få bukt med nedskräpningen. Man har bland annat beslutat att sätta dit större papperskorgar och även att 15 ungdommar ska jobba som parkvärdar under sommaren.

En tredjedel av Södermalms parkbudget på 18 miljoner kronor går åt renhållning. Tänk så mycket annat de pengarna kunde användas till om folk bara hade vett att plocka upp efter sig..

4 kommentarer:

Anonym sa...

Om det inte finns några papperskorgar tillgänliga - vad spelar det för roll om man plockar upp det? Förr eller senare måste man göra sig av med det.

Tycker det är för mycket fokus på hur folk beter sig, det vet man ju. Att det grisas. Det borde man lärt sig vid det här laget. Vad är lösningen? Att göra det så enkelt som möjligt att hålla rent.

Kan ju passa på och flika in att situationen med toaletter i Stockholm är fullständigt bisarr. Kan inte komma på en enda gratis toalett, och det i ett land där man kan få böter om man lättar på trycket mot ett träd i en öde park klockan 03.00 på natten.

Seved Monke sa...

Hej!

Men som det står i artikeln jag länkar till är planerna att sätta dit störe papperskorgar. Detta verkar ofta vara problemet för när folk ser att det ligger skräp runt papperskorgarna antar dom att det är fullt och därför låter dom skräpet ligga kvar. Men mycket tror jag handlar om ren lathet och att man inte bryr sig. Nästa gång man kommer dit på dagtid är det ju relativt rent...

Angående toaletter så håller jag med dig, det är otroligt vad få offentliga toaletter det finns i Stockholm.

Mvh

Seved

Wunder sa...

Hmmmmm ...

1. Det finns en stor tank under jord. bara att slänga soporna i sopnedkastet. Detta måste de som picknickar där vara 100% på det klara med.

2. Om nu tanken inte hade funnits och korgarna är fulla - tja då är det väl bara att plocka herm soporna till egna sopnedkastet. Hur svårt kan de va?

Så nej - det är uppenbart att det är lata grisar som grisar ner i våra parker. Jag ser inga förmildrande omständigheter.

Skäms!!

Seved Monke sa...

Ja, jag håller med. Det är klart det handlar om det personliga ansvaret.

Problemet som jag ser det beror på två saker. För det första blir det ett flockbeteende, när folk ser att andra inte slänger så gör de samma sak.

För det andra så dricker folk öl och vin i parken och omdömet försvinner.

Det är att beklaga men tyvärr tar folk väldigt lite ansvar för vår gemensamma miljö.

Mvh

Seved