lördag 11 april 2009

SVT och Vatikanen

I kväll, på påskafton, visar SVT en dokumentär om Vatikanen regisserad av Vatikanen. Under nästan en timme får vi se de vackra takmålningarna i Sixtinska kapellet, hur 100 kardinaler styr och bestämmer och vi får även se hur vagnen med påvens kläder och accessoarer transporteras runt i St. Peterskatedralen i Rom. Hela programmet är en hyllning till påven och ren och skär propaganda.

Hur kan SVTs ledning bestämma sig för att visa detta? Framför allt med tanke på påven det senaste halvåret har utmålat homosexuella människor som paria och uppmanat befolkningen i Afrika att inte använda kondomer för de förvärrar hiv-situationen. Varför inte göra en egen dokumentär om hur många människor som dör p g a katolskt moralhetsande istället? Mitt förslag till Eva Hamilton och andra höga chefer som bestämmer vilka program våra svenska medborgares pengar ska gå till är att skicka era duktiga reportrar till Italien och Uganda och gör ett grävande reportage som förklarar vad Vatikanens ställningstagande innebär för människorna som bor i dessa länder. DET hade varit intressant.

Kvällens program är enbart pinsamt och förhoppningsvis ligger det bara okunskap bakom initiativet att visa programmet. Men tyvärr visar SVTs ledning gång på gång att de har otroligt dåligt omdöme.

Inga kommentarer: