onsdag 6 maj 2009

Räntorna sjunker men vad blir följderna för villaköparna?


Bankernas utlåning till folk som vill köpa småhus har ökat med 9 procent. Aldrig har räntan varit så låg och att låna fyra, fem miljoner klarar många av idag. Visst är det lockande att köpa det där fina huset men vad händer när räntan går upp till låt oss säga 6 procent? Ett lån på fyra miljoner kostar idag med en ränta på 1,74 % 5800 kr/ månad. Går räntan upp med 4,5 procentenheter blir månadskostnaden 20000 per månad, det skiljer alltså 14200 kr.

Jag tror det är få som lånar som har i åtankte att detta faktiskt kan hända. Man vill inte tänkta på det, man vill ha det fina huset, och nu har man ju faktiskt chansen att köpa det. Och vi är mitt uppe i en ekonomisk kris, vi vet inte hur framtiden ser ut. Vad händer om man förlorar jobbet och inte hittar något nytt direkt? Och går huset att sälja till samma pris om räntan har gått upp med flera procententheter?

Det enda logiska följden av den extremt låga räntan borde vara att ta en del av de pengar du tjänar och amortera av på huset. När räntan går upp har man ett mindre lån och då blir inte skillnaden i månadskostnad så stor.

Inga kommentarer: