söndag 19 juli 2009

Kristdemokrater, lägg ner!


Idag kan man åter igen läsa om hur kristdemokrater vill registrera alla kvinnor som gör abort. Kan någon förklara för dom att detta är tokeri? Låt människor själva ansvara för sina kroppar och kom inte dragande med er unkna moralism. Vi lever på 2000-talet! Och har ni i KD helt missat integritetsdebatten som rasat i över ett år nu?

Låt människor, läs kvinnor, själva bestämma vad de gör med sina kroppar. Förebygg gärna aborter med informationskampanjer om hur man skyddar sig mot oönskade graviditeter. Upplysning om hiv och andra sjukdomar måste bli bättre. Men kom inte dragande med några register!

Som tur är finns det kloka människor som Barbro Westerholm som sätter stopp för idiotin. Vad är tanken när ni registrerat alla som har utfört aborter? Ska dom få en särkskild sexualupplysning där präktiga människor berättar hur ett barn kommer till och att samlag är till för enbart fortplantning? Eller hur har ni tänkt?

Vad är nästa steg? Ska vi registrera alla som låter omskära sig? Eller alla som har går på swingersklubbar? I KDs gränslöst bisarra värld kan uppenbarligen vad som helst hända.

Läs vad andra bloggar tycker: Pensée Sauvage, Sandrability och Louise Persson.

9 kommentarer:

Morfar Lasse sa...

När jag läste rubriken i DN, blev min spontana reaktion - VARFÖR?
Sedan jag läst notisen växxte reaktionen till - Nu förstår jag ännu mindre!!

Efter att ha läst din "replik" i ämnet, säger jag - "De är galne!"

Seved Monke sa...

Ja, de är tokiga. Inte alla, men de som hörs och syns är ofta helknäppa. Det blir inte lätt för Hägglund att hålla ihop de två falangerna inom partiet...

Anonym sa...

Tja om antalet oönskade graviditeter minskar så är det ju bra. Ett register kan som Anders Milton skriver användas preventivt för att hitta riskgrupper och så inte enbart för att bli gravida utan även för livmoderhalscancer som smittas genom oskyddade samlag. Vaccinet som nu säljs ut skyddar bara mot en bråkdel av den virusstam som kan orsaka livmodercancer, 4-6 stycken sorter mot de 16 stycken kända stammarna. Men det finns också andra sätt än ett register som jag personligen tror är mer effektivt för att få ner antalet oönskade graviditeter och det är exempelvis gratis kondomer till alla under 30 år, och att det finns kondomer lättillgängliga på krogar och andra platser där möten mellan människor sker.

Humanisten

Anonym sa...

Vill även tillägga att genom ett register kan man även lära sig att göra säkrare aborter med mindre följdkomplikationer för de kvinnor som genomgår aborter.

Humanisten

Julia sa...

Jag tycker att det är fullständigt vansinne. De kan kanske införa ett FRIVILLIGT register för de som vill ha uppföljning, men tvångsregistrering ska absolut inte finnas. Håller med om att det ska vara lätt att köpa kondomer (i små diskreta snygga förpackningar) på krogar och liknande. Helt gratis är jag tveksam till, hur mycket skulle det kosta i skattepengar årligen? Nåt som är bra är att Norlevo, dagen-efter-piller kommer finnas på andra ställen än apoteket så småningom, det är bra att de blir lätta att få tag i. De borde dock bli billigare, kostar kring 150 kr styck.

Seved Monke sa...

Hej!

Jag håller helt med dig Anonym. Gratis kondomer och en bättre sexualupplysning skulle minska antalet aborter.

Men för mig handlar det om integritet. Därför är jag emot dessa typer av register. Vad blir nästa steg? Vem ska vi mer registrera? Ska vissa grupper utsättas för registrering för att de kommer från ett annat land? Eller för att man har en sexualitet som avviker från heteronomens?

KD är som vanligt ute och raggar röster hos kärnfamiljerna. Jag tror inte att vettiga människor lyssnar på dom. Mitt förslag är att man låter de tokkristna bilda ett eget parti så kan dom ha sina väckelsemöten där man hyllar Gud, livet och den heliga anden. Då hade vi i alla fall sluppit idiotin i Sveriges riksdag.

Seved Monke sa...

Att dela ut kondomar är såklart billigare än dagenefterpiller. Och då ligger det bara inte hos kvinnan att skydda sig, männen måste också ta sitt ansvar. Hur svårt kan det vara att förstå att man man måste ha skydd för att skydda sig från oönskade graviditerer och sjukdommar?

Skattekostnaden är försumbar jämfört med dagens kostnader för aborter.

Morfar Lasse sa...

Normalt brukar jag inte kommentera anonyma inlägg i debatter, men i den här frågan kan det vara intressant med ett par öppna frågor.

-Hur vill ni hantera registret i frågan om antalet "anonyma aborter"? De som utförs oproffesionellt utanför sjukvården, i hemmen eller liknande platser. De som kommer att öka radikalt, i och med att människorna är rädda för register av olika anlednigar. Hur ska ni göra dessa säkrare?

Anonym sa...

Fast jag tror inte att folk blir gravida för att man inte har RÅD med kondomer. Inte i de flesta fall iaf. Utan att det handlar om tillgång, alltså att det ska vara lätt och opinsamt att skaffa. Och det händer att folk hoppar över att använda kondomer även om de har, och de går sönder och så. Man är efterklok och därför är enkel tillgång till dagen-efter-piller bra. Inte som en ersättning för kondomer, absolut inte, men för de tillfällen då det missats av ena eller anledningen. Om de var billigare så skulle nog fler ta ett sånt för säkerhets skull istället för att tänka "Äsch, jag blev nog inte gravid, risken är inte så stor" för att senare upptäcka att de faktiskt blivit gravida och måste göra abort istället. De skulle givetvis inte vara gratis, men billigare än 150 kronor.