måndag 31 augusti 2009

Tinnitus förändrar ditt liv totalt


Idag i DN kan vi läsa om att av 60 nioåringar har sju procent tinnitus. Detta på grund av för mycket lyssnade på musik via MP3-spelare. Jag har själv grav tinnitus, jag drabbades för 15 år sen. Det var inte öronsnäckor som skadade mina öron utan för många Roskildefestivaler och stora rockkonserter.

Jag lider inte så mycket av pipet i mina öron, det har jag vant mig vid, utan det stora problemet, som folk inte förknippar med tinnitus är ljudöverkänsligheten. Jag hör alla ljud 10 gånger högre än de som inte har en hörselskada. Framför allt är det högfrekventa ljud som är outhärdliga. Detta innebär att när en lastbil passerar låter det som ett jetplan inne i mitt huvud. Jag kan inte sitta på en middag med mer än sex personer utan att stoppa något i öronen som filtrerar bort de värsta ljuden. Att gå på fest är i stort sett uteslutet och jag går bara när jag verkligen tycker det är värt det och då med öronproppar. Att åka tunnelbana är en pina, framför allt de gamla vagnarna som gnisslar och pyser konstant. Att tala i telefon utan att det är helt tyst omkring mig är helt omöjligt.

Detta begränsar som ni förstår, mitt liv i väldigt hög mån. Det är onekligen ett stort handikapp. Problemet är att det inte syns, jag ser frisk ut. Jag går inte på kryckor eller sitter i rullstol. Och det är svårt att säga åt en glad människa att skratta mindre för det känns som du slår mig med ett grytlock på örat varje gång du skrattar. Följden blir att man försöker säga åt sina vänner att inte skrika när dom borde tala. De människor som inte förstår detta undviker jag.

Det som är skrämmande är att så många lyssnar på hög musik och trots alla varningssignaler. Trots att 100000 människor i Sverige redan har tinnitus av någon form så fortsätter barn, att lyssna på extrem hög musik i sina musikspelare. Det är inte förrän man själv drabbas som man inser hur stort problem det är och då är det för sent.

Lika skrämmande är det när konsert- och festivalarrangörer står i tv och säger att det är del av upplevelsen att musiken känns i bröstet. Hörselskadorna man orsakar genom detta tänkesätt leder till att fler och fler drabbas av livslånga besvär. Det finns ingen bot, tinnitus går att lindra, men har du förstört dina hårceller i snäckan så kan de inte växa tillbaka. Därför borde detta uppmärksammas mer. Om vi inte får vara barn och andra att förstå hur farligt det är med för höga ljudnivåer kommer vi snart ha en ny obotlig folksjukdom.

Våra politiker måste prata med öronspecialister, ta sitt ansvar, förstå allvaret och informera om riskerna med höga ljud.


Läs vad andra bloggare tycker: Ensam mamma söker inte,Thord Daniel Hedengren, Copyriot och Fem söner och en man.

6 kommentarer:

Josefine Hedlund sa...

Tack Seved, för att det finns fler där ute som insett farorna med för höga ljudmiljöer. Vi på Unga Hörselskadade arbetar för att barn och unga med hörselskada (tinnitus, CI,döva) ska få ett delaktigt och självständigt liv. Vill du ha hjälp med att skriva motioner eller liknande i framiden så hjälper vi gärna till!

David Silva sa...

Hej Seved
eftersom jag också lider av pip så gick jag in och läste ditt blogginlägg. Och då fick jag en stark flashback.
Det finns en bild på dig och mig där vi står på en klippa vid stenshuvud, tror jag det är, bilden är så tyst. Men när jag ser den så minns jag att det var just här jag insåg att jag hade tinnitus. Vi stod där på klippan, och jag hörde inte tystnaden. Bara pipet. Man blir ju chockad först. Även om det kommer krypande. Det kryper på... och plötsligt förstår man: Nu är det så här det är... för alltid.
Jag kommer aldrig att få höra tystnaden igen.
D

Seved Monke sa...

Hej Josefin,

Bra, jag vet att ni gör ett bra jobb. Det är otroligt allvarligt det som händer, men som jag skriver, det är först när folk drabbas som dom blir engagerade i frågan. Och då är det ingen som lyssar.. Det är en negativ spiral.

Frågan är hur man lyfter upp frågan på agendan och får folk att lyssna?

Mvh

Seved

Seved Monke sa...

Hej David!

Det är lite lustigt att du kommer ihåg den situationen på Stens huvud för mitt första minne av mitt permanenta pip var på Universitetsbiblioteket i Lund, en höstdag i början på 90-talet, då du, jag, Laila och Anna träffades för att diskutera kursmaterialet till nästa tenta.
Kvällen innan hade jag varit på Ice Cube på mejeriet och ljudnivån var sinnessjuk. Efter den konserten blev det aldrig tyst.

Och det är som du säger, insikten att man aldrig mer kommer att få uppleva en tyst stund är chockartad.

Men sen gick det några år innan ljudöverkänsligheten kom. Det som jag retar mig mest på nu efteråt var att även om jag visste att jag hade en lättare skada så fortsatte jag att slarva med öronproppar. Och nu är det som det är. Det bästa man kan göra är att inte gräva ner sig utan att försöka gilla läget...

Vi hörs!

Seved

Stormstereo sa...

Jag kör med formgjutna: http://www.bellman.se
Dyrt som satan men förmodligen värt det.

Hansi sa...

Hej Seved,

Jag drabbades själv av hörselnedsättning/tinnitus/hyperacusis av värsta sort i Maj 2007. Sedan dess har jag använt en hemlaser - inte Tinnitol - som är 30 mW stark på en våglängd i det röda spektrat (630-680 nanometer).
Efter 11 månader hade tt:n sjunkit med c:a 60% och jag hade fått tillbaka 30 dB hörsel i området 4 - 14 kHz. Du har haft din nedsättning ganska länge så för dig skulle chansen till återhämtning tyvärr vara mindre, men inte noll. Jag känner en norsk kille som har blivit ungefär 50% bättre med den här metoden. Själv har jag efter 26 månaders hembehandling uppnått mer än 80% förbättring. Ljudkänsligheten är borta (den var enormt stark), tt:n är numer ett svagt sus (för två år sen var det en stark trumpet ton.
Från vissa håll påstås det att det är humbug, inte vetenskapligt etc etc men...det kommer från personer med uppenbart intresse i t ex TRT.
Det är skamligt att hälsovården inte gör en rejäl satsning på att behandla med LLLT (Low Level Laser Therapy).

Det tar tid för nervcellerna att återhämta sig (dom är ju av lite speciell natur) men det fungerar för många. Jag har varit i kontakt med minst 10 st som haft framgång med den här metoden.

Min dotter lyssnar ofta på mp#-spelare så hon brukar få lite laser i örat också i förebyggande syfte.