lördag 26 september 2009

6-0 Reinfelt Sahlin


Om man ser till väljarnas förtroende är stödet för Reinfelt skyhögt högre än deras förtroende för Sahlin. Läs själv Synovates undersökning. Till och med när det gäller att ingjuta hopp inför framtiden vinner Reinfelt.

Väljarna har förstått det som varken Östros eller sossarnas strateger har förstått, att krisen inte går att skylla på Alliansen. Vi är mitt uppe i en global kris och svenskarna har förstått detta. Anders Borg måste vara en av Sveriges skarpaste hjärnor och jag tror många känner sig trygga med honom vid rodret. Dessutom är han inte en tråkig politiker, han är medial och sticker ut.

Socialdemokraterna har verkligen en lång uppförsbacke. Dock är moderaternas storlek ett bekymmer för de övriga allianspartierna. Hägglund kom med ett väldigt konstigt utspel som rör frågor som knappast någon tar på allvar. Deras partisekreterare hyllar Anna Anka och förstår inte att det hela hennes mediakupp är regisserad av skickliga PR-konsulter. Deras kvinnoförbund blir såklart tvingade att gå ut och ta avstånd och svenska folket tycker att KD är än mer förvirrat.

Jag tror som DN-skribenten, att inför valet om ett år, kommer Reinfeldts höga siffror bidra till att Alliansen med stor sannolikhet vinner valet. Men samtidigt tror jag att när det drar ihop sig kommer andra partier bli mer granskade och får mer uppmärksamhet. Folkpartiets och Centerns frågor kommer att dra röster från moderaterna. I den rödgröna röran kommer vänsterpartiet att göra allt för att socialisera Sverige, och meningsskiljaktigheterna kommer att vara väldigt djupa. Väljarna kommer att se detta, även om de rödgröna idag med påklistrade leenden visar en enig fasad. Eller vad tror ni? Kommer alliansen att drabbas av samma splittring?

2 kommentarer:

Einar Berg sa...

Du har många poänger i det du skriver. Jag tror dock inte att SAP har en särskilt lång uppförsbacke. Jag tror snarare att dom har en stor fet broms som ligger på i en ganska brant utförsbacke. Bromsen heter Sahlin så fort dom släpper den kommer dom att dra ifrån rejält (tyvärr)! Jag tror att det kommer göras en hostile takeover på SAP-kongressen i oktober och då kommer inte ens Sahlins mest "fanatiska livgarde" kunna skydda henne. Ett val står på spel och det förstår alldeles för många socialdemokrater. Skicka in Bodström som lagkapten och slå upp förlovningen med Ohly (officiellt utåt) och saken är biff. Det enda alliansen kan göra är att hålla tummarna, för vad som kommer att hända i alliansen kommer inte att spela någon roll i fall det scenariot slår in.

Seved Monke sa...

Hej Einar,

Jag tror som du, att Sahlin är ett sänke för s. Däremot tror jag inte att rörelsen avsätter sin orförande mindre än ett år innan valet. Det är för kort tid för att en ny partiledare ska komma in i rollen. Men du kanske har rätt, vi får se...

Oavsett blir nästa års valrörelse otroligt spännande.

Mvh

Seved