onsdag 9 september 2009

Hallå! Kan någon se sambanden?


I Uppsala härjar unga män som bränner upp bilar och förstör andras egendom. Man vill provocera polisen för att sedan bråka med dom. Samtidigt får vi reda på att Alliansregeringen skjuter till fyra miljarder för att bland annat hålla vallöftet om 20000 fler poliser.

Intentionen är god men lösningen på problemen med ungdomsupplopp är inte att poliser jagar ungdomar och låser in dom. Anledningen till upploppen anser jag till stor del beror på ett utanförskap. Unga människor som inte har någonstans att bo eller får ett jobb blir såklart besvikna på samhället. Varför ser inte våra politiker att Lagen om anställningsskydd är ett problem. LAS stänger ute unga från arbetsmarknaden och skapar frustration och utanförskap. Så en uppluckring av lagen skulle vara en av nycklarna till att lösa problemen med bilbrännande ungdomar.

I Stockholm bor unga hemma tills dom är 27 år. Det byggs nästan inga billiga lägenheter. Att få en bostad i Stockholms innerstad via hyresförmedlingen tar 20 år. Varför inte bygga billiga bostäder med enklare standard? Vad är problemet? De behöver inte vara mitt i stan. Som ung i Stockholm hade jag varit nöjd med en liten lägenhet med ett minipentry, långt utanför tullarna. Det viktiga för mig hade varit närhet till tunnelbana eller pendeltåg. Många politiker säger att dom lyssnar på vad dom unga vill men det är otroligt få som går från ord till handling.

Andra liberala bloggar: Sebastian Hallen, Mark Klamberg, Niklas Frykman, Per Altenberg och Anna SteeleKarlström.

9 kommentarer:

Anders_S sa...

Förutom ditt trams om LAS så är vi ganska överens. Smm fackligt aktiv i många år vet jag att LAS har noll betydelse för ungdomars möjligheter att få jobb. Även vid uppsägningar så frångås LAS i stort sett alltid (eftersom det går att avtala bort turordningsreglerna i LAS). LAS saknar i praktiken all betydelse för ungdomsarbetslösheten.

En sak som är vettigare att diskutera i så fall är ett lärlingssystem. Jag har inte i detalj studerat det danska systemet, men har inte heller hört så mycket negativt om det.

Seved Monke sa...

Hej Anders, jag tror du har fel beträffande LAS och det är jag inte ensam om. Det går inte att avtala bort turordningsreglerna helt så självklart är lagen förlamande för arbetsmarkanden och framför allt för de unga som inte kommer in.

Seved

Martin Ängeby sa...

Anders S,

Om LAS har noll betydelse, kan vi inte enas om att slopa den då?

Annika Beijbom sa...

Trångboddheten i miljonprogrammen måste vara en bidragande orsak. När man inte får tillräckligt med utrymme hemma, inne, så drar man ju ut av den orsaken. Det handlar faktiskt mest om att barn som bor hemma ska ha tillräckligt mkt utrymme. Och självklart måste det byggas mer också. Sverige med så få invånare på så enormt stor yta, pinsamt att vi inte bygger mer för fler!
/Annika

Markus "LAKE" Berglund sa...

Prata inte för mycket om bygga "billiga bostäder med enklare standard". Det kan gå illa:

http://magnusandersson.blogspot.com/2009/09/en-egoistisk-nynazist-som-har-otur-nar.html

Ha det!

Anonym sa...

Känn din fiende lyder ett gammalt visdomsord. Vi bör alla skaffa oss egna kunskaper om fienden, för det går definitivt inte att lita på vänsterblaskorna. Läget är mycket värre än de försöker få oss att tro.

Vad stenkastandet egentligen handlar om inser man när man läser Sayyid Qutb, som tillsammans med Hassan al Banna är Muslimska Brödraskapets egen Hitler. Han skriver i sina Milstolpar från 1964, islamisternas egen Mein Kampf följande:

”Den vite mannen i Europa och Amerika är vår främste fiende. Den vite mannen krossar oss och förtrycker oss medan vi undervisar våra barn om hans civilisation, om hans universella principer och ädla syften…Vi fyller våra barn med förundran och respekt för den mästare som trampar på vår heder och förslavar oss. Låt oss istället plantera hatets, avsmakens och vedergällningens frön i dessa barns själar. Låt oss lära dessa barn från den tid då deras naglar ännu är mjuka att den vite mannen är mänsklighetens fiende, och att de ska förgöra honom vid första bästa tillfälle.”

Ganska klockrent, eller hur ? Något att tänka på för alla som undrar var föräldrarna till dessa ”barn” är.

Från Hassan al Banna kan vi citera följande tänkvärda ord: ”Det ligger i islams natur att dominera, inte domineras, att införa sina lagar hos alla folk och att utvidga sin makt till hela jorden.”

Muslimska Brödraskapet är den största och mest inflytelserika politiska rörelsen i den muslimska världen, inte ”ett litet fåtal extremister”. I själva verket skulle det antagligen få majoritet i ett flertal muslimska länder om valen där vore verkligt fria och demokratiska. MB är långt ifrån den mest extrema muslimska rörelsen. Den befinner sig snarare i den muslimska mittfåran.

http://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_Brotherhood

Anonym sa...

Det är både löjeväckande och orättvist att skriva om "ungdomar". Detta handlar inte om ungdomar i gemen, inte heller om arbetslösa ungdomar i gemen. Detta handlar uteslutande om invandrarungdomar. Dina förslag kan säkert hjälpa, men för att kunna lösa ett problem behöver man identifiera vad problemet handlar om, inte att på detta sätt snacka skit om arbetslösa ungdomar sådär generellt. Svenska arbetslösa ungdomar sysslar inte med sådant här. Det här är först och främst ett integrationsproblem och inte ett ungdomsproblem. Det är inte svenska ungdomar det är fel på utan svensk immigrationspolitik.

Seved Monke sa...

Anonym 1.

Att påstå att alla föräldrar som har invandrat hit är som Sayyid är långsökt och rasistiskt. Vad får dig att tro att alla som flyr från sitt land är fanatiker? Det är ju tvärtom, de flyr från fanatism. När dom sen kommer hit möts dom av fördomar och korkade personer som du.

Anonym 2.

Jag skriver inte om ALLA ungdomar och kunde du läsa förstod du det.

Och menar du att våldsvänstern inte består av svenska ungdomar?

Du skriver så dumt att jag har svårt att ta dig på allvar? Eller skämtar du? Jag blir osäker...

Mvh

Seved

Anonym sa...

Har aldrig påstått att du skulle syfta på ALLA ungdomar. (Det är du som inte kan läsa eller så vet di inte vad "i gemen" betyder?) Det är också du som skriver dumheter, inte jag. Det jag påstår är att du upprepade gånger skriver om "ungdomar", "unga människor" osv. utan att med ett enda ord nämna att detta handlar om invandrarungdomar. Att du tror att detta handlar svenska ungdomar i vad du kallar "våldsvänstern" visar bara att du inte har en aning om vad du pratar om. (Har du någonsin ens bott i någon av de områden detta utspelar sig?)

Mvh
Anonym 2