lördag 19 september 2009

Konstnärer får jobba som alla andra...

Alliansen kommer i höstbudgeten med beskedet att den livstidslön som vissa "betydelsefulla" kulturarbetare har fått kommer att slopas. Detta var verkligen på tiden. Varför ska vissa människor få livslång ersättning för att några få tycker att de bidrar väsenligt till vårt kulturliv? Konstnärer och andra som sysslar med finkultur får väl verka på en fri marknad som alla andra, vill man inte köpa deras verk eller se deras pjäser får de hitta på något annat att göra. Eller skapa konst som folk vill ha. Jag vill att skattepengar går till vår välfärd och inte till pretentiösa människor som tror att de är förmer än andra.

Det finns en obehaglig inställning bland de som anser sig förstå finkultur. Allt som är populärt är fult och dom vet minsann vad som är fint. Dom anser sig vara lite förmer än andra. Låt kreti och pleti kolla på Robinson så läser vi Goethe. Och varför ska kultureliten ha förtur till de vackraste husen i Stockholms innerstad? Nej, dom får väl stå i bostadskö eller köpa sin bostad som alla vi andra. Jag hoppas att majoriteten i stadshuset tar tag i detta så fort som möjligt.

3 kommentarer:

Kurt sa...

Helt rätt, Svensk Damtidning som nu i stället får dessa 17 miljoner (via höjt kungligt apanage), är ju mycket bättre kultur än någon obegriplig författare som ingen någonsin läst.

Martin Ängeby sa...

Kurt, nagan sadan direkt omfordelning finns inte i budgeten. Ditt misslyckade forsok till sarkasm visar bara med all tydlighet att det inte finns nagra goda argument for att ge konstnarsloner till 157 utvalda individer. For fanns det rimliga argument skulle du val dela med dig av dem?

Seved Monke sa...

Kurt!

Kom med ett, gärna fler, bra argument varför dessa 157 personer ska ha livstidslånga privligier som ingen annan svensk har. Jag väntar med spänning.

Mvh

Seved