fredag 18 september 2009

Socialdemokrater mot socialister


Mona Sahlin vill förnya Socialdemokratin och ska hon vinna nästa val måste hon få medelklassväljarna att rösta på hennes parti. De som inte vill betala för mycket skatt men som vill ha en trygg tillvaro. De bryr sig inte så mycket om det är privata eller offentliga skolor, bara deras barn lär sig vad de ska. De bryr sig inte om vården är privat eller offentligt finansierad, bara de får bra vård.

Mona Sahlin vill att S ska vara ett brett parti där alla ska känna sig hemma. Andra ledande socialdemokrater tycks däremot leva kvar i en socialistisk dröm. Carin Jämtin och flera andra ledande sossar är mot vinst inom vården. All vinst ska återinvesteras i företaget. Det är ren dumhet. Jag har själv varit egenföretagare inom läkemedelsindustrin i snart tio år det är möjligheten till vinst som driver entreprenörer framåt, att påstå något annat är rent nonsens. Det är också inom småföretagen som jobben kommer när konjunkturen vänder. Förmodligen vet Carin Jämtin detta, men för henne väger ideologin tyngre än människors, läs småföretagarnas verklighet. I hennes värld ska människor i så liten utsträckning som möjligt äga privat, staten ska driva skolor och sjukhus och allt överskott ska gå tillbaka till politikerna som sen enligt bästa förmåga ska fördela välståndet.

Vad Carin Jämtin missbedömer eller förmodligen har förträngt är att det är just detta väljarna inte vill ha. Anledningen till att S och vänstern förlorade förra valet var just att folk var trötta på denna fördelningspolitik.

Vad tror ni? Kommer Mona Sahlin att lyckas med förnyelsen av S eller kommer socialisterna inom partiet att åter igen ta kommandot?

Inga kommentarer: