torsdag 12 november 2009

Om främlingsfientligheten på den svenska landsbygden

Vellingeborna fick igår personifiera den människosyn som råder hos en tredjedel av Sveriges 290 kommuner. Migrationsverket har inte tecknat avtal med 187 av Sveriges dessa. Jag tycker detta är tragiskt. I fallet Vellinge handlar det om 30 barn som har flytt från krig. Dessa är inte välkomna. Men uppenbarligen är det inte enbart moderater som ska bära hundhuvudet även om jag står för att kommunalrådet i Vellinge är en usel representant för ett parti som säger sig stå upp för människors lika värde. Men naturligtvis sitter det representanter från alla partier runt om i landet som har samma inställning som politikerna i Vellinge kommun.

Jag undrar, hur tycker dessa förtroendevalda att problemen med ensamkommande flyktingbarn ska lösas? Ska alla flytta till Rosengård, Akalla och Hammarkullen? Skulle det främja integrationen. Eller tycker dom att inga barn ska få fly hit? Att människor flyttar är inget nytt. Människor har i alla tider flytt och utvandrat när förhållandena har blivit outhärdliga. På 1800talet flyttade mängder av svenskar till USA och fick möjligheter att börja ett nytt liv. Ska människor inte få flytta mellan länder? Eller ännu värre, att välutbildade människor som kommer hit från Europeiska länder, dom får gärna komma hit, men när det gäller fattiga människor från Afrika och Mellanöstern, i detta fall barn, så är dom inte välkomna?

Hur blev den svenska landsbygden så främlingsfientlig? Kan det vara så att en av anledningarna är just att kommunerna säger nej till migrationsverket vilket leder till att innevånarna inte träffar invandrade människor. Istället för att bilda sig en egen uppfattning läser man i kvällspressen om invandrare som stjäl, våldtar och begår våldsbrott. Att infödda svenskar slåss, stjäl och våldtar är ointressant i sammanhanget. Enstaka händelser som förstoras upp leder till kollektivisering av invandrare, "Alla invandrare våldtar och slår sina kvinnor". "Alla invandrare vill införa Sharialagar"
Så är naturligtvis inte verkligheten beskaffad, men folk tror på dessa myter, ivrig påhejade av personer som Vellinges kommunalråd och Sverigedemokraternas företrädare.

Någon form av upplysningskampanj kanske vore lämpligt. De flesta människor som tänker efter och lär känna invandrare inser att dessa personer är människor, precis som grannarna i huset bredvid. Så var inte så rädda ni Vellingebor och ni som bor i kommuner som inte vill bidra till integrationen. Att det kommer 30 barn till er kommun kommer inte att innebära ni måste försaka något. Tvärtom, dom kan berika ert samhälle och leda till att ni blir mindre rädda för allt som är nytt.

Läs vad andra bloggare tycker: Liberal och långsint, Fredrik Frangeur och Annika Beijbom.

14 kommentarer:

roberth sa...

Hur är det att vara Oikofob? Såna som dig bidrar till att landet går åt helvete! Läs på om svensk migrationspolitik istället för att inbilla dig at du vet något jävla nolla. Landsbygden kanske har sett vilket helvete städer som Malmö, Stockhol, Göteborg, Södertälje, Landskrona osv fått??

Anonym sa...

Du e ju för fan dum i huvudet i Skåne så har dem flesta haft erfarenhet av din så älskade "kulturberikning" genom rån,våldtäkter,mord och dylikt och det e därför dem är "främlingsfientliga".

chrille sa...

Det är kanappast dom som har det sämst som kommer till Sverige, för dom har inte råd att åka runt halva jorden. Det är väl ändå bättre att hjälpa 10 på plats istället för 1 i Sverige. Sen så är det väl väldigt konstigt att det endast är pojkar i 15 års åldern (som ser ut som 25 åringar) som kommer hit utan papper. Var inte så naiva och tro på medias snyfthistorier.

Anonym sa...

Tack för ditt inlägg! Även om det känns som om majoriteten av Svenskarna har en främlingsfientlig syn så vet jag att det inte är så.

Jag läser de kommentarer som folk har skrivit här och undrar varför så mycket Hat och ilska?

Hoppas du kommer långt!

jonathan sa...

visste du att 1 flyktingbarn kostar 693 500 kr per år för sverige? För dom pengarna hade man kunnat:

rädda 69 350 barn från att dö i kolera i afrika

465 635 barn hade kunnat få vaccinskydd mot mässlingen.

1400 "barn" kommer ungefär per år. För pengarna som dessa kostar, hade vi kunnat rädda 166 miljoner barn från att dö i kolera. Eller behandla 333 miljoner barn mot hjärnhinneinflammation. Eller vaccinera 1,1 miljarder barn mot mässling.

Bara en tankeställare.

Anonym sa...

Bara en tanke, men de flyr från krig, hur kan det vara en sådan stor majoritet av manliga "barn" som söker sig till Sverige?
Kvinnor kanske klarar sig bättre i krig? eller hur var det nu.....

Ulrika Geeraedts sa...

Vill bara kommentera en del av inläggen som tar fram andra möjliga saker som man kan göra för de pengar vi idag lägger på flyktingar. Den största andelen flyktingar i världen befinner sig på flykt i andra utvecklingsländer. En bråkdel når oss. Givetvis skall vi finnas ute i världen och arbeta för demokrati och utveckling och mot fattigdom. Men, faktum kvarstår att det kommer barn och vuxna till oss och många av dem kommer från krigshärjade länder. Malmö tar emot flest flyktingbarn och är en av tre inkörsportar för alla flyktingar som kommer till Sverige. Tanken är att de sen skall slussas ut men allt för få kommuner vill ta emot några flyktingbarn och på detta sätt motarbetar vi själva integrationsprocessen. Vi lever i en global värld där migrationsströmmar alltid kommer att finnas och detta påverkar Sverige. Vi blir själva allt mer mobila, bor och jobbar i olika länder och drar nytta av varandra. Det tråkiga är att det är de som inte tar del av världen utanför Sv som hamnar på efterkälken och känner sig hotade. SD har flest röster i kommuner med minst invandrare. Det är också i många av dessa kommuner som utvecklingen går långsamt, nyföretagandet inte är speciellt stort och innovationskraft saknas. Öresundsområdet är det mest expansiva, snabbast växande området idag som tar allt större steg på en global marknad. Kulturberikade områden behövs för att vi inte skall bli framtidens utvecklingsland!

Seved Monke sa...

Robert, anonym och Chrille,

Ni år en skam för vårt land och jag orkar inte bemöta era hätska hatiska påhopp.

Sitt ni och var hatiska i era små hålor och lycka till i livet! Det kommer säkert gå jättebra för er.

Seved

Kraxpelax sa...

Det här är MÅSTE uppmärksammas så brett som möjligt innan det är för sent. VIKTIG UPPDATERING!

Hotet från Israel

- Peter Ingestad, Solna

Seved Monke sa...

Kraxpelax! Tack för att du åter igen förgyller min morgon med dina kloka inlägg!!!!

Ha en trevlig helg!

Seved

bloggare på icedaniel.se sa...

Det finns mycket att säga om integrationspolitiken. Jag tycker att Sverige tar emot för många invandrare, men det är ok för mig ändå om jag visste att andra EU länder tar sitt ansvar men det gör dom inte. Fp hyllar ofta EU, men vad gör övriga Eu länder inte mycket. Se bara på Finland för att inte tala om länderna i forna öst. Tar inte emot nått nästan. Hur ofta ser du en svart människa i något forna östland. Jag har varit där många gånger och man ser aldrig där.

walden sa...

Seved Monke,

Appropå våldtäkter:
här får du lite material till din upplysningskampanj:

http://www.dagbladet.no/2009/04/15/nyheter/voldtekt/innenriks/5759702/

Jag utmanar dig att reflektera över dina egna förutfattade meningar om de "främlingsfientliga". Vi som är skeptiska till en massinvandring av utomeuropeiska människor kanske inte alls tror att ALLA invandrare våldtar och stjäl. Däremot så har vi kanske möjlighet att förstå begrepp som överrepresentation.

Min vän blev skeptisk till nuvarande invandringspolitik efter att han börjat jobba som kriminalvårdare på Salbergas sexförbrytaravdelning. De intagna var solitt invandrare av utomeuropeisk bakgrund. Du kan väl ta med ett kamerateam in på den avdelningen när du jobbar med din upplysningskampanj?

Appropå Vellinge:

Min vän har en utomeuropeisk flickvän, jag själv ger pengar till ett utomeuropeiskt barnhem. Ändå försvarar vi Vellinges beslut. Hur går det ihop? Fundera på det.

Facit: Jonathans inlägg. Dvs. Vi älskar människor och är liberaler som tror mer på människors rätt och vilja att disponera sina pengar fritt än att låta politiker bestämma att våra pengar finansierar ett fåtal unga vuxna arbetsföra män.

Calle Fridén sa...

Det är sorgligt låg nivå när man inbillar sig att det finns nåt slags kulturellt eller rasligt samband mellan kriminalitet och etnicitet. Det är ALLTID socio-ekonomiska faktorer som styr detta. Kriminella irakier har mer gemensamt med kriminella svenskar, än med andra irakier. Om ni begriper analogin.
Det skulle finnas en poäng om det vore så att en folkgrupp fortsatte vara kriminell år ut och år in - men det är inte så.
I själva verket är de främlingsfientligas motstånd förmodligen en större orsak till bristande integration, än den svenska migrationspolitiken.
Finland tar inte mot särskilt många invandrare, men där ökar kriminaliteten mer än i Sverige. Vad säger det?
Dessutom - inte ens SD säger att man ska deportera de som är här, eller att asylmottagandet (som i varje fall sjunker) ska avskaffas. Har ni några idéer om hur samhället ska organiseras för att lösa det ni ser som ett problem?

Martin Ängeby sa...

Roberth, jag bor i Stockholms nordvästra miljonprogrammsförorter och något helvete ser jag inte alls til. Mest en massa hårt arbetande människor, söta barn och skötsamma familjer. Visst är sociala problem vanligare här, men situationern är långt ifrån katastrofal.