måndag 11 januari 2010

Per Altenberg om ungdomsarbetslösheten

Idag bloggar Per Altenberg om ungdomsarbetslösheten.

Sossarna försöker det att låta som om deras politik skulle vara bättre än Alliansens, bland annat när det gäller att skapa möjligheter för fler unga att få jobb. Alliansen har sänkt arbetsgivaravgiften för de företag som anställer unga människor till 50 procent. Sossarna vill återställa denna avgift till 100 procent och istället ska de som anställer långtidsarbetslösa ungdomar få betala mindre i avgift. Som företagare förstår jag inte alls hur detta skulle skapa mer arbete generellt? Självklart skapar det mer arbete och det blir lättare för unga att få jobb om det är billigare för företagen att anställa dessa personer. Socialdemokraternas förslag kommer möjligtvis att gynna långtidsarbetslösa ungdomar men kommer samtidigt att påverka ungdomsarbetslösheten negativt.

Sossarna vill också avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster, något som har skapat tusentals jobb under den senaste mandatperioden. Vad är problemet med socialdemokrater och städning? Varför är det accepterat att människor städar på sjukhus och företag men inte hemma i folks hem? Vad är logiken? Var går det fel i tankebanorna? Och hur kommer det sig att man accepterar ett ROT-avdrag för renovering i hemmet men inte avdrag för städning i samma hem? Det är heltokigt.

Varför inte låta de firmor som städar hemma hos folk få fortsätta göra detta under städade former? Varför vill ni socialdemokrater förhindra deras möjligheter att driva sina företag?

Läs vad andra bloggare tycker: Runo och Lotta Edholm.

Inga kommentarer: