tisdag 23 februari 2010

Oenigheten inom S fortsätter...

I Gomorron Sverige kunde vi i morse höra en sansad socialdemokrat vid namn Damberg som inte tycker det är så tokigt med hushållsnära tjänster. Han vill dock att man ska satsa på barnfamiljer. En stressad singelmamma göre sig inte besvär, hon får städa själv.

Uppenbarligen har verkligheten hunnit ifatt många socialdemokrater och jag kan slå vad om att många pragmatiska s-politiker nu kommer att ifrågasätta kongressbeslutet som fastställde att möjligheten för avdrag försvinner vid en rödgrön regering. Det kommer förmodligen bli en strid ända fram till valet mellan kloka verklighetsförankrade socialdemokrater å den ena sidan och ideologiska socialister på den andra. För väljarna kommer oenigheten vara uppenbar.

När jag debatterar hushållsnära tjänster med mina vänner till vänster möts jag ofta av argumentet att det är en dyr satsning, statens pengar borde gå till annat... Detta argument håller inte, det kommer nämligen in mer pengar idag till staten, via de skatter som de som driver firmor som säljer hushållsnära tjänster, än vad det gjorde innan avdraget var möjligt. Så staten tjänar pengar på avdraget. Dessa pengar kan användas till annat.

Robert Noord, socialdemokrat i Haninge bidrar också med lite mer oenighet. Jag tycker det är glädjande att fler och fler socialdemokrater inser fördelarna med skatteavdraget. Fler människor får ett jobb att gå till, fler företag startas och människor som kommit hit från andra länder integreras snabbare i det svenska samhället.

Varför inte, istället för att tjura, glädjas med de arbetslösa som nu har fått ett jobb och kan försörja sig själv?

Maud Olofsson skriver också om detta på Politikerbloggen.

Läs även vad Per Ankersjö, Gustav Andersson, Mark Klamberg, Tomas Tobé och Johan Ingerö tycker.

Inga kommentarer: