tisdag 9 februari 2010

Socialdemokratisk retorik...

Dayana Jadarian, Centerpartist, bloggar idag om skillnader i socialdemokraters retorik och praktik. Alltså att leva som man lär. Som när motståndare mot "pigavdrag" nyttjar avdraget för att "man följer de skatteregler som finns". Eller när en socialdemokrat är emot utförsäljningen av allmännyttan i Stockholm men själv tjänar en rejäl hacka när den egna lägenheten omvandlas från hyresrätt till bostadsrätt.

Jag lyssnade på en debatt i nyhetsmorgon i morse där socialförsäkringsminister Christina Husmark-Persson debatterade de nya sjukförsäkringsreglerna mot socialdemokratiska Ylva Johansson. Det framgick tydligt att utan någon som helst tvekan var det gamla socialförsäkringssystemet misslyckat och ett nytt system är en nödvändighet. Detta vet såklart även socialdemokrater om och de hade själva varit tvingade att genomgripa djupgående förändringar om de var de som satt vid makten denna mandatperiod.

När nu Alliansen har tagit tag i problemen, och inför ett system där de som kan bidra ska bidra, utnyttjar de rödgröna situationen för att svartmåla och demonisera Alliansens politik. Det är som om de rödgrönas företrädare har fått gå en snabbkurs där man upprepar mantran som: "ni tar från dom sjuka för att ge till dom rika" eller "er politik ger dom rika mer pengar". Billiga politiska poäng? Jag vet inte det, jag tror svenska folket genomskådar retoriken.

Och jag är övertygad om att den övervägande majoriteten av svenska folket vill ha ett jobb att gå till och att de vill behålla de pengar som jobbskatteavdragen innebär. Jag är också förvissad om att svenskarna anser att det är bra att vi som är världens friskaste folk inte längre är världens mest sjukskriva...

Läs vad andra bloggare tycker: Hanna Wagenius, Elkers.se, Magnus blogg och Annie Johansson.

Inga kommentarer: