måndag 15 mars 2010

Alliansen och framtiden

Idag presenterade Alliansen hur valet ska vinnas på en presskonferens med de fyra partisekreterarna. Fyra initiativ presenterades:

1. Nya reformer: Vi vädjar inte om väljarnas röster enbart på grund av gamla meriter. Tvärtom ska vi visa att Alliansen är det bästa alternativet för en fortsatt god samhällsutveckling. Därför ska vi i god tid ge besked om de reformer vi vill genomföra under nästa mandatperiod.


2. Stabilitet: Väljarna kan lita på att Alliansen står för en stabil och genomtänkt politik. I höstens val ska vi möta väljarna med gemensam Allianspolitik på fler områden och synas mer tillsammans än i förra valet.
2006 var Alliansen ett nytt fenomen. Nu är vi ett etablerat regeringsalternativ, vilket ställer krav på oss att utveckla samarbetet för att vinna väljarnas uppmärksamhet.


3. Tydligt alternativ: Skillnaderna mellan de två regeringsalternativen ska göras tydlig. Vi ska avkräva vänsterpartierna svar om hur deras gemensamma och finansierade politik ser ut, särskilt med avseende på den ekonomiska politiken.


4 .Stort engagemang: Vi kommer att göra den största satsningen någonsin för att maximera antalet person som deltar i kampanjarbetet.

Av dessa tror jag nummer tre kommer att spela störst roll. Hur ser den rödgröna rörans gemensamma politik ut? Hur mycket inflytande får Lars Ohly och hans vänsterparti? Kommer till exempel alla friskolor att förbjudas? Hur mycket skatterna att höjas om de rödgröna vinner valet?

Väljarna har onekligen rätt att veta.

Läs vad andra bloggare tycker: Rasmus Jonlund, Per Ankersjö, Mark Klamberg, Kent Persson

12 kommentarer:

ertigo sa...

Men man får väl ändå hoppas att det är nr 3 som spelar minst roll. Att vinna val för att de andra är dåliga är inget vidare. varför ska man engagera sig då? Jag hoppas att nr 4 blir viktigast, men jag tror det inte.

Seved Monke sa...

Hej!

Jag tror att regeringsdugligheten kommer att bli avgörande. Väljarna kommer att se Alliansens enighet kontra de rödgrönas oenighet. Det handlar inte om att tala om hur dåliga de andra är men det kommer att bli väldigt tydligt för väljarna att Alliansen är mer överens i dom flesta frågor än de rödgröna...

Mvh

Seved

ConnyT sa...

Suck. Jag är rädd att du kan ha rätt.
Det viktigaste är att visa enighet inte att ha en bra politik. Sorgligt men sant. Ännu mer sorgligt att många politiker (liksom du?) inte ser detta som ett problem...

Lars-Erick Forsgren sa...

Som socialliberal är jag mycket skeptisk över detta upplägg. Pkt ett och två är ju rent snömos, som kan vara allt och intet.
Punkt 3. Ha, skillnaderna är i det mesta marginella, hur de än blåses upp från vardera sidan med höga trumpetstötar!
Gemensam politik, bla bla, men med vilket konkret innehåll med ideologisk analys? En soppa av socialkonservativt och nyliberalism med en stor nypa principlöshet, alltid lurar det någon. Men hur många?

Och pkt 4. Maximerat antal valarbetare när partierna är mindre än någonsin.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/vad-representerar-partierna.html

Det enda som kan rädda Alliansröran kvar vid maktens grytor är att att den röd-gröna koalitionen inte har någon större trovärdighet den heller.

Lars-Erick Forsgren sa...

PS. "Regeringsduglighet", ack ack, detta mantra som Reinfeldt älskar att tjata om.
En allians som är överens, men om vad? Att sälja ut all privat integritet, än fler ingrepp i oliberal anda, än mera rättsosäkerhet, allt mera av typ FRA-lagen.
Dolt av en matta av småttigheter för att lura väljarna.

Seved Monke sa...

Conny,

Jag är bara realist och lägger inte någon värdering i om detta är bra eller dåligt. Om du vill göra något åt situationen så kan du väl engagera dig och förändra det du inte tycker om. Att bara sitta och klaga på politiker har väl aldrig hjälpt?

Mvh

Seved

Seved Monke sa...

Lars-Eric,

Jag håller inte med dig. Meningskiljaktigheterna mellan de rödgröna är större än mellan de fyra allianspartierna.

Varför tror du Mona Sahlin och de båda språkrören uteslöt V ur ett samarbete? Jo, för att det såg ett samarbete som omöjligt. Min analys är att väljarna ser detta väldigt tydligt.

Skillander mellan de båda regeringsalternativen är milsvida, jag förstår inte hur du kan skriva att skillnaderna är marginella...

Mvh

Seved

Seved Monke sa...

Jag tycker ditt resonemang är cynisk och jag tror inte att det finns en dold agenda att lura väljarna. Och det är väl i så fall upp till medborgarna att säga ifrån genom att välja andra politiker? Eller?

Mvh

Seved

ConnyT sa...

@Seved
Vem har sagt att jag inte är engagerad?!

Om jag frågar dig konkret (ber dig lägga en värdering): Är detta bra eller dåligt enligt dig?

Seved Monke sa...

Vad bra att du är engagerad Conny.

Som svar på din fråga. Jag tycker det är tråkigt att så många svenskar inte bryr sig om vad deras folkvalda driver för politik. Och det är tråkigt att folk är så oinsatta att det ofta lönar sig mer att prata skit om motståndarna än att prata om vad man själv vill driva för politik.

Men detta gäller ju inte bara Alliansen, S, MP och V gör det hela tiden. Alla partier gör väl detta? Tyvärr.

Men uppriktigt sagt, får man inte de politiker man förtjänar?

Mvh

Seved

Anonym sa...

Man får absolut de politiker man förtjänar.

Tycker dock att de politiker vi har även har ett ansvar för att lyfta fram sakfrågor istället för att fokusera på enighet och att smutskasta motståndarna.

Seved Monke sa...

Visst vore det bra om det var så.

Men skulle media intressera sig och skriva i så fall? Skulle alla bloggare, skribenter och journalister få några läsare om de inte just skrev om andras tillkortakommanden? Jag tror att
konflikten behövs för att något ska bli intressant och uppmärksammas...

Mvh

Seved