torsdag 15 april 2010

Nej Bitte Assarmo, det handlar inte om celibatet

På Brännpunkt idag i SvD kan man läsa en debattartikel där skribenten Bitte Assarmo försöker förringa katolska prästers övergrepp genom att påstå att katolska präster begår färre övergrepp. Detta har hon fått reda på i en undersökning som den brittiska regeringen vet om, men inte vill publicera. Bedöm själv hur trovärdigt detta är.

Hennes slutkläm är att de katolska prästerna och hela katolicismen är utsatt för de senaste veckornas drev för att prästerna lever i celibat. Men vänta nu här, tycker inte sekulära människor illa om katolicismen för att de kallar homosexuella för pedofiler? Eller för att de uppmanar människor att inte använda preventivmedel i områden som är hårt drabbat av hiv? Kanske tycker folk illa om påven för att han och andra män i röda kåpor ska bestämma om kvinnor ska få göra abort eller inte? Kanske har människor börjat tröttna på katolska kyrkan omoderna människofientliga politik?

Att försöka få debatten till att det handlar om att goda katolska präster väljer att leva i sexuell avhållsamhet är att försöka styra bort debatten från vad den egentligen handlar om. Bitte Assarmos debattinlägg är ett tappert försök att försöka byta fokus men kommer inte att påverka människors uppfattning om katolicismen.

Läs vad andra bloggare tycker: Geobastard, Tidens tecken, Tankens vindlar och Humanistbloggen.

12 kommentarer:

Krille sa...

Det jag tror upprör folk mest är att kyrkan ställer sig på förövarens sida och tystar ner det hela.

I det övriga samhället slängs sexförbrytarna ut från idrottsklubben, scoutkåren, skolan eller var de nu håller till. Inom den katolska kyrkan får de jobba kvar och i många fall har offren frysts ute, blivit anklagade för att ljuga m.m.

Trasselkvast sa...

Ännu mer upprörande är ju det faktum att hon förringar saken genom att hävda att "vanliga" människor begår fler övergrepp, som om det skulle vara någon form av ursäkt.

Jaha? "Vanliga" människor är fler.

Anonym sa...

Nej, hon försöker inte förringa ngt. Hon försöker balansera. Det är skillnad. Ungefär som under debatter av annat slag. Ta vilken som helst. Drevet går. Om man påpekar det är det inte detsamma som att förringa eller att undvika att fördöma. Det gör hon ju också. Om man är sansad behöver man inte bli so enögd. Lättare då att skrika med.

Anonym sa...

Hej! Jag tycker att du på något sätt bekräftar det Assamo skriver att debatten harkommit att handla om vad sekulära människor ogillar när det gäller katolska kyrkans ståndpunkter i andra frågor.Vad man anser om preventivmedel, aborter osv. har väl inte med dessa övergrepp att göra, eller? Jag tycker hon har en viktig poäng i det hon skriver i att celibatet i sig inte gör någon till pedofil eller att lösningen till sådana böjelser skulle ligga i ett"friare" sexuellt liv.

MVH Mimmi

Seved Monke sa...

Hej Krille och Trasselkvast,

Jag håller med. Skulle prästernas övergrepp vara mindre allvarliga för att andra människor gör samma sak?

Mvh

Seved Monke

Seved Monke sa...

Hej anonym,

Tycker du att drevet går utan anledning? Tycker du det är ok att påvens närmaste kardinal kallar homosexuella för pedofiler? Var finns balansen i det uttalandet?

Och tror du på allvar att katolska präster lever utan självsex och sexuella fantasier? På vilket sätt skulle just dessa människor kunna förneka en av våra starkaste drifter? Jag tycker det är naivt att tro att katolska präster klarar att leva i celibat.

Dessutom visar ju alla övergrepp som uppdagats att dom onekligen har problem med detta.

Och att man lägger locket på är tragiskt. Jag tror inte att det kommer att blåsa över som många katoliker förmodligen nu går och hoppas. Folk tycker inte det är ok att minderåriga utnyttjas sexuellt, oavsett om de är idrottstränare, scoutledare eller katolska präster. Så skandalerna kommer att forstätta och det är inte drevets fel, ansvaret ligger helt och hållet hos katolska kyrkan.

Mvh

Seved Monke

satan sa...

Det finns ytterst få präster som tar celibatet på allvar. De lever i celibat som ses som avsaknaden av ett formellt äktenskap men nästan alla har åtminstone då och då sexuella relationer med men eller kvinnor. Celibatet innebär ett stort bedrägeri och är också uttryck för hyckleri. Vanliga katoliker särskilt konservativa tror på det och vill ha det. De vill på egen anmodan bli lurade. De lever i en idealiserad och orealistisk värld. Stackars människor!

Seved Monke sa...

Hej Satan,

Hyckleriet och skenheligheten inom katolicismen har som jag ser det blivit en dygd.

Mvh

Seved Monke

Emma J sa...

Jag tycker också att Bitte Assarmo missar vad som gör mig och andra upprörda i den här frågan: Det ät just valet att skydda förövaren istället för offret som är kyrkans stora svek och som i grunden gör att man betvivlar att romerkkatolska kyrkan som institution är sund. Det är ohyggligt att präster som man känt till att de var pedofiler, har fått jobba vidare och skyddas, medan de fortsatt förgripit sig på barn. I några fall med vatikanens goda minne. Om man inte tycker det är bra att folk reagerar på det så är man medlöpare och går i ondskans ledspår själv och sviker offren.

Som jag ser det så är samtliga världens katoliker offer för prästernas övergrepp i detta. Också Bitte Assarmo, även om hon ännu inte orkar inse det.

Sexbrott i kyrkan är ett känsligt ämne. I Svenska kyrkan, där man också haft problem med att tala öppet om övergrepp och trakasserier, finns en "tig ihjäl offren" tendens. Men inte i den dimensionen som den här pedofilhysterin bland präster i rkk som nu uppdagats.
Polisanmäl! Det är min uppmaning till alla offer. Varför gå och viska till påven när ett barn blivit utsatt för övergepp av en präst?

Seved Monke sa...

Exakt så Emma, jag kunde inte sagt det bättre själv. Vill du skriva ett gästinlägg på min blogg så säg ifrån?

Mvh

Seved Monke

En dåre på gatan sa...

Hej Seved.

Det är sant att kyrkan inte ser på homosexualitet som en synd så länge man inte faller för frestelsen

Men nu till själva saken, att sexskandalen skulle ha något att göra med pedofili.

Den psykologiska vetenskapen är överrens om att attraktion för barn över 14 år ska kallas för bepedefoli, alltså homosexualitet.

Läs gärna mer om detta här;

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/04/sluta-fortrycka-de-homosexuella.html

Seved Monke sa...

Hej!

Jag tror inte många skulle hålla med om att en påtvingad sexuell kontakt mellan en vuxen man och en fjortonårig pojke skulle kallas homosexuelitet.

Mvh

Seved