Peter Soilander skriver ett intressant inlägg om bloggarnas betydelse i valrörelsen och varför han bloggar. Läs det gärna här.
Det nya jämfört med förra valrörelsen 2006 var att då fanns inte facebook och twitter så detta blir det första valet där sociala medier kommer att ha ett inflytande på valutgången. Det fanns inte heller lika många bloggar innan förra valet. Jag tror att det efter valdagen kommer att bli svårt att mäta direkt inflytande från nätaktivismen men att säga att sociala medier och bloggar inte kommer att spela någon roll i valrörelsen är att stoppa huvudet i sanden. Uppriktigt sagt, hur många ledarskribenter, journalister och politiker publicerar något utan att sen gå in och se vad artikeln fick för efterspel på knuff eller på politometern? Utan att se vad andra tycker om ditt inlägg har du inte någon aning om hur det har tagits emot. Jag tror inte Sanna Rayman när hon stod på ett lunchseminarium för några månader sedan och sa att hon inte längre går ut på knuff. Eller för att utrycka det enkelt, var finns opinionsbildare om dom inte finns där debatten finns?
De senaste dagarna har Erik Laakso rört om i bloggosfären genom att deklarera att han hoppar av nätverket Netroots, sossarnas uppsamlingsplats för alla socialdemokrater som vill blogga. Anledningen är att han känner att Netroots inte är det han trodde det skulle vara utan det mesta har handlat om att få upp socialdemokratiska bloggar högt upp på knuff och andra rankingsidor. Jag kan inte uttala mig om bara socialdemokratiska bloggar, men mitt intryck är att många som bloggar länkar bara för länkandet skull, och det skulle vara märkligt om inte medlemmarna i Netroots också gjort detta. Och detta är mänskligt med tanke på den dynamik som finns i bloggossfären, att hamna på knuff drar väldigt mycket trafik till ens blogg och fler läser dina inlägg.
Hur som helst, min spaning är, att inom en snar framtid kommer etablissemanget att säga att bloggosfären är oseriös, det handlar bara om att lyfta varandra och att länka för att komma högt på listor ovs... Oavsett om det kanske är fallet i Netroots och bland många andra bloggare så kan inte politikerna blunda inför det enorma skifte vi är mitt uppe i. Tiotusentals människor som tidigare inte kunnat delta i debatten kan nu vara med och göra sin röst hörd, oavsett status, utbildning och politiskt armbågande.
Denna folkrörelse går inte att stoppa, hur mycket man än skyller på länkväggar, nätmobbing eller ett för hårt otrevligt språk.
Missa inte Fredrik Antonssons hysteriskt roliga inlägg om sossarnas bussresa. Anna Lundberg skriver också om sociala medier.
torsdag 22 april 2010
Om sociala medier, folkrörelser på nätet och annat...
Etiketter:
bloggosfären,
folkrörelse,
netroots,
politometern.se,
Social medier
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Väl formulerade tankar. Tror att utmaningen handlar om att försöka bredda bloggandet till bredare media!
Ja, förmodligen är det så Hans. Men jag tror att breddandet kommer av sig själv, förr eller senare, och det kan gå fortare än man tror. Problemet är väl att traditionell media inte än har räknat ut hur de ska kunna ta betalt för sina tjänster och klamrar sig därför fast vid det gamla.
Men visst är det en spännande utveckling.
Mvh
Seved
Skicka en kommentar