måndag 17 maj 2010

Om Liberala bloggare, netroots och politik på Internet

Beträffande debatten om netroots publicerar Expressen idag en artikel jag har skrivit om mitt nätverk Liberala bloggare kontra det socialdemokratiska netroots. Här följer hela artikeln:

Folkpartiet har valt en helt annan väg och försöker inte som socialdemokraterna centralstyra medlemmars åsikter inom sociala medier.

Den senaste tiden har det skrivits mycket om politik och sociala medier. Enligt min uppfattning missbedömer eller medvetet missuppfattar politiker engagemanget hos människor som är aktiva inom sociala medier som bloggar, facebook och twitter. Dagens politiker vill inte förlora kontroll men interaktiviteten på Internet är just okontrollerbar, personer utan partitillhörighet sluter sig samman och driver samma fråga. Tydliga exempel på detta är FRA-och vargjaktsdebatten. Människor med helt olika politiska uppfattningar slöt sig samman på olika sociala medier för att göra gemensam sak och alla försöka att kontrollera kommer att falla platt.

En medborgare som är aktiv på nätet och ställer en fråga till en politiker som inte svarar kommer att vända sig till någon annan som gör det, eller någon annan grupp av människor på nätet som är engagerad i samma fråga. Många av dagens traditionella politiker ignorerar dessa politiskt aktiva människor som finns på sociala medier och detta leder till att politiker för varje dag som går förlorar inflytande.

Socialdemokraterna har sitt numera ökända bloggnätverk netroots, som enligt Erik Laakso (Expressen 10/5) är en megafon och hejarklack till Mona Sahlin. Enbart förtrodda, utvalda bloggare får ta del av information som sedan ska spridas. Detta nätverk av bloggare fungerar som partiets förlängda arm. För drygt ett halvår sedan startade jag ett nätverk som heter Liberala bloggare. Anledningarna var flera, för det första behöver politiker lära sig blogga, många ser tekniken som ett hinder istället för en möjlighet. För det andra ger det större genomslag och mer inflytande om personer som skriver om samma frågor länkar till varandra. För det tredje fungerar nätverket som en social mötesplats på nätet där man lär känna folk som är politiskt aktiva över hela landet. Idag är vi 95 personer som är med i Liberala bloggare och det skrivs ett 15-tal blogginlägg av nätverkets medlemmar dagligen.

Vad är då skillnaden mellan Liberala bloggare och sossarnas netroots? Jo, Liberala bloggare är inte centralstyrt. Gruppens medlemmar får ibland information från partiledningen skickade till sig men denna information går till alla som är med. De som vill skriver sedan om detta men det finns inte något försök till styrning. Inflytelserika folkpartistiska tjänstemän har förstått att människor som är aktiva på nätet och därför har Liberala bloggare blivit en stor framgång. Alla som är med i nätverket är delaktiga i debatten på sina egna villkor och det är inte ett fåtal särskilt utvalda som får ta del av exklusiv information. Socialdemokraternas inställning till sociala medier visar på en odemokratisk medborgarsyn.

I veckan släpptes boken “Politik 2.0” av Brit Stakston som är en manual för personer som vill lära sig använda sociala medier och Internet för att driva politik och kommunicera med medborgarna. Boken är ett barn av sin tid och att den har skrivits är ett tydligt tecken på att många ledande politiker inte har något intresse av att möta det enorma engagemang som finns bland människor på nätet. Etablissemanget vill inte förlora kontroll och därför väljer man att inte se den politiska potential som finns bland aktiva människor på sociala medier. Detta är djupt tragiskt. Demokrati handlar i grunden om medborgardialog, medborgare och politiker diskuterar samhällsfrågor och detta driver utvecklingen framåt. I och med sociala medier och bloggar kan tusen och åter tusentals människor göra sina röster hörda. Detta borde ses som en fantastiskt möjlighet och en revitalisering av demokratin men istället möts människor som är politiskt aktiva på nätet i väldigt hög grad av kalla handen av de redan etablerade politikerna.

Vad är ni politiker så rädda för? Att prata med medborgarna? Att någon i befolkningen för fram sin åsikt? Att någon på nätet skulle kunna mer än er i någon fråga och att ni måste korrigera er? Oavsett vad era rädslor är måste ni förstå att en stor politisk aktivitet finns på nätet och växer för varje dag. Varför inte fånga upp detta engagemang och börja föra en aktiv dialog med medborgarna?

Fler och fler människor upptäcker fördelarna med sociala medier och vill göra sin röst hörd. Att många politiker inte vill se detta som en enorm möjlighet till breddning av det politiska samtalet och en förnyelse av demokratin är att val dom har gjort, men att stoppa huvudet i sanden och låtsa som om allt fortsätter som vanligt är inte bara kontraproduktivt, det ger ett enfaldigt intryck och spär på politikerföraktet.

Erik Laakso tycker jag drar fel slutsatser av hans artikel i Expressen och jag tycker att han är otydlig. Mer om detta i morgon. Rasmus Jonlund skriver att politiskt bloggande passar oss liberaler utmärkt. Fredik Sneibjerg skriver om varför bloggande är så bra för oss fritidspolitiker. Per Pettersson kritiserar både mitt och Erik Laaksos inlägg.

Linnéa Darell och Rosie Rothstein skriver också om Liberala bloggare.

8 kommentarer:

Hans Åberg sa...

Hear, hear, väl skrivet Seved.

mvh/Hans

Mary X Jensen sa...

Absolut jättebra. Vad är politikerna rädda för?

Seved Monke Ajneståhl sa...

Tack Hans!

Att förlora makt Mary...

Ett stort problem är att folk som är engagerade bara känner ett förakt för de som inte lyssnar. Och de som inte lyssnar och kommunicerar kommer att bli akterseglade. Vi är mitt uppe i denna revolution och fortfarande så stretar så många emot. Varför inte ta vara på det engagemang som finns istället?

Mvh

Seved

Mvh

Seved

Marcus Grundén sa...

Hej Seved.

Bra idag i Expressen. Yttrandefrihet är en av våra viktigaste saker och jag tror ett parti blir starkare om man låter ens medlemmar uttrycka sina röster publikt än för i slutna rum, om ens det.

Det skapar ett förtroende för de politiskt aktiva hos väljarna.

M V H Marcus Grundén

Seved Monke Ajneståhl sa...

Hej Marcus,

Ja, sjävlklart är det som du skriver. Skulle alla ta del i det politiska samtalet hade det varit ett fantastiskt uppsving för demokratin i vårt land. I så många år har svenska folket blivit omhändertagna och inte tillåtits delta i den politiska debatten och nu när tillfälle ges genom socila medier och Internet generellt så är det så många i etablissemanget som inte vill kommunicera. Det är tragiskt och visar tydligt att makten är det intressanta, inte hur vi ska förändra samhället tillsammans.

Mvh

Seved

Niki Westerberg sa...

Bra skrivet, Seved! Och tack för att du uppmärksammar en viktig fråga om styrningen. Som sagt - Folkpartiet skulle aldrig drömma om att försöka styra er!


:) Niki

Seved Monke Ajneståhl sa...

Jag vet Niki, det var därför jag skrev artikeln för att uppmärksamma detta. Fler partier borde ta efter Folkpartiet. Centralstyrning på Internet är dömt att misslyckas.

Mvh

Seved

Anonym sa...

Vad tänker du om bloggare som exempelvis Maria Byström som marknadsför sig som en liberal bloggare men har väldigt extrema och dömande åsikter. Många bloggare verkar gå emot partilinjen i frågor. Vore intressant att höra vad du tänker.