torsdag 4 december 2008

Volvo och staten

Sverige mår inte bra. Många människor riskerar att förlora sina jobb i finanskrisens efterdyningar. Volvo är ett av sorgebarnen. Denna ursvenska klenod står helt plötsligt helt avklädd. Många ropar att staten ska gå in och rädda Volvo. Mona Sahlin bland andra. Frågan man måste ställa sig är om det skulle bli bättre då eller bara konstgjord andning för att folk inte ska behöva förlora jobbet. Volvo har de tio senaste åren negligerat klimatförändringarna och inte förstått vilket genomslag hotet har i folks medvetande. Folk vill inte längre köpa dyra bensinslukande bilar. Folk vill ha små energisnåla bilar, så miljövänliga som möjligt.

Läste i tidningen att ett företag i Indien har tagit fram en bil som kostar konsumenten 20000 kr. Ja, i nypris. Hur kan då någon tro att vi i framtiden kommer att kunna tillverka bilar i Sverige, när arbetskraften utomlands är så många gånger billigare?

Att ta över Volvo skulle förmodligen kosta Skattebetalarna mängder med miljarder. Och sen skulle tillverkningen ändå flytta utomlands inom några år. Vad vi ska konkurrera med är inte arbetskraft för där är vi chanslösa. Vi måste satsa på forskning och utveckling och ligga längst fram när det gäller till exempel utvecklandet av mijövänliga energislag.

Inga kommentarer: