torsdag 5 februari 2009

DN och ungdomsförbunden

I tisdags arrangerade Liberati en pubkväll om den nya politikerrollen. Under debatten kom frågan upp om vuxna människor som kommer sent in i politiken är välkomna? Liberati menar att ungdomsförbunden inte skapar den mångfalld som behövs i svensk politik. Ungdomsförbunden skapar jasägare som känner rätt människor och kan taktiken för att komma in i partitopparna. Partistyrelserna gillar detta eftersom de då har kontroll på de som kommer in. Detta leder till att utomstående, vuxna människor som vill engagera sig får det otroligt svårt att bygga en plattform.

Många som inte kommer via ungdomsförbunden tröttar och ger upp och vi får politiska partier som till väldigt stor del består av heltidspolitiker som inte har gjort något annat i sitt liv än att varit just politiker, Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin, Fredrick Federley m fl. Detta leder till en distansiering från vanliga människor vilket i sin tur leder till politikerförakt. Hur som helst, Liberati har drivit denna fråga och får nu medhåll av en ledarskribent på DN. Ni kan läsa artikeln här.

1 kommentar:

Anders Wallner sa...

De Gröna är ett lite för ungt parti för att ha samma problematik. Det är bara vi lite yngre som ens har haft möjlighet att komma via ungdomsförbundet...

Kan tipsa om principer mot mångsyssleri som ett exempel på motmedel, så att inte de etablerade tar alla uppdrag.