fredag 24 april 2009

Sossarna rasar, Moderaterna växer

I DN idag kan man läsa om att väljarflykten från S fortsätter. Som jag skrev i mitt blogginlägg den 12/4 tror jag fortfarande att Wanjas personliga val att sitta kvar äventyrar hela arbetarrörelsens framtid. Läget ser mycket mörkt ut för de rödgröna. Vi är mitt uppe i den värsta ekonomiska krisen sen 30-talet och det borde vara att slå in öppna dörrar men istället har man det senaste året förlorat ett försprång på 19 (!) procentenheter.

Vi får också via en intervju i SvD reda på att Margot Wallström inte kommer att göra en comeback inom S. Detta är naturligtvis förödande för Mona, Margot är en av våra mest folkkära och populära politiker. När hon slutar som EU-kommissionär och säger att hon inte vill ha en aktiv roll i S så blir det ännu en symbol för att starka socialdemokrater vänder partiet och framför allt Mona ryggen.

Nu kommer mina bloggande kollegor hävda att opinionsmätningen inte alls visar att Alliansen leder för KD ligger under riksdagsspärren. Detta är såklart sant, hade det varit vad idag hade de rödgröna segrat. Men tror någon på allvar att inte tillräckligt många moderater kommer att rösta på KD så att M får behålla riksdagsmajoritet? Det enda som kan göra att KD åker ur är att M växer sig så starka att de kan behålla makten enbart med hjälp av Folkpartiet och Centern. Jag tror inte detta kommer inte att hända 2010. Någon som sätter emot?

Men det är ett problem för de små partierna i Alliansen. De får mycket liten uppmärksamhet och om Alliansen ska sitta kvar måste M bli mer generösa mot sina kollegor.

Valet 2010 verkar bli en upprepning av valet 2006, en maktkamp mellan vilken av moderaternas och socialdemokraternas partiledare som är bäst att leda Sverige. Denna gång får Reinfeldt möta en svag Mona Sahlin, med en extremt kritiserad LO-ordförande som side-kick, istället för en självgod och trött Göran Persson.

Vem som kommer att vinna de debatterna råder det inte så stort tvivel om.

För övrigt har Alexander lagt upp en väldigt underhållande länk på Liberatis hemsida.

Inga kommentarer: