lördag 23 maj 2009

Angående ointresset för EP-valet..


Min kollega i Liberati, Runo Johansson, skriver idag på sin blogg om hur han varit ute och kampanjat med Annika Beijbom som är en av folkpartiets duktiga kandidater till Europaparlamentet. Tyvärr är intresset för att tala EU-frågor hos svenska folket svalt, inte bara i Stockholm.

Partiledarna för de stora partierna föringar valets betydelse. Folk förstår inte och vet inte besluten som tas i Bryssel och Strassbourg påverkar oss dagligen.

Frågan är varför folk inte bryr sig? Är det medias och politikernas fel, de har inte upplyst oss nog? Har inte alla ett personligt ansvar att informera sig? Är det så att vi har det för bra i Sverige, vi bryr oss inte. Vi tycker politiker är tråkiga och framför allt är EU tråkigt. Vi har inte så mycket att kämpa för? PP har rört om i grytan och har med hjälp av stöld på nätet lyckats samla massa unga fildelare och kommer att skrälla i EP-valet, men annars är EP-valrörelsen onekligen ganska tråkig. Fem år senare åker dom ut för att dom inte kommer att ha genomfört något alls. En god sak med detta är det rasisterna i SD inte får något mandat.

Bland de som är politiskt aktiva är engagemanget inte heller särskilt överväldigande. Nu är det så att vi röstar om 18 platser i parlamentet och ett vanligt val är det val till riksdag, landsting och kommunfullmäktige. Detta innebär att mängder med poster ska delas ut. Folk som står i valstugorna vill ha ett förtroendeuppdrag. Är detta en anledning till att så få engagerar sig i valet nu om två veckor? Kanske.

Men oavsett så har alla politiker och journalister en stor viktig uppgift framför sig och det är att göra folk medvetna om hur mycket besluten i EU påverkar vår vardag. Att förvänta sig att folk ska engagera sig och söka information själva när de dagligen bombas med bakom kulisserna reportage från dokusåpor, den värsta krisen sen 30-talet och våldtäkter är nog för mycket begärt.

2 kommentarer:

Bex sa...

Jag tror att du indirekt svarar på din egen fråga, åtminstone delvis. Du spår att PP, om de kommer in, kommer att åka ut igen om 5 år för att inte ha uträttat något, vilket antyder på att individuella ledamöter i EP har tämligen liten makt. Jag misstänker att eftersom det känns så "långt till makten" för gemene man i Sverige är det många som känner att det inte spelar sån stor roll vilka som sitter där. Det mer spelar roll att vi har svenska delegater där överhuvudtaget snanare än vilket parti de tillhör.

Sen är inte politikerna jättebra på att profilera sig i det här valet och förklara frågorna så att folk förstår. Och det hjälper inte direkt att politiker som har blivit inröstade säger sig vilja en sak i valkampanjen och sen röstar annorlunda väl där.

Seved Monke Ajneståhl sa...

Hej Bex,

Jag tror du har helt rätt i din analys, den individuella makten i EP är väldigt liten.

Och visst är det ett stort demokratiskt problem att politiker driver en fråga i valrörelsen för att sen rösta tvärtemot när de sitter i parlamentet. Snacka om en grogrund för politikerförakt..

Mvh

Seved