torsdag 30 juli 2009

Denna jävla heteronorm...

Foto: Karin Thorsell, Tidningen NU


Igår var jag samtalsledare på ett seminarium i Pridehouse. De som satt i panelen var Amanda Brihed, Alexander Bard och Louise Persson.

Vi diskuterade hur kampen går vidare för de som inte lever i normen efter införandet av könsneutralt äktenskap. Normen i Sverige är mamma, pappa och barn. Pappan tjänar pengar, mamman tjänar mindre pengar och barnen blir i vissa fall sunda individer. Vi som inte passar in i normen är det ok att snacka skit om och osynliggöra, en klassisk härskarteknik. På så sätt behåller de som tjänar på normen, heterosexuella män, sin maktposition. Och vi som inte är heterosexuella män hjälper dem i sin strävan genom att spotta på varandra. Kvinnor rackar ner på kvinnor, bögar snackar skit om flator, bögar och flator snackar skit om transsexuella. Här måste vi som inte lever i normen förstå att vi bara spelar heteromännen i händerna. Vi måste förstå att om vi ska påverka vår framtid måste vi tillsammans arbeta mot samma mål. Detta är inte så svårt att förstå.

Det som däremot är oförståligt och bisarrt är de kommentarer som vi fyra fick när vi skrev ett Pridemanifest som i förrgår publicerades på Newsmill. Människor, mest strejta män, går i taket och skriver helt fantastiska saker. Gå in och läs, man tror man har hamnat på en Finlandskryssning med Sverigedemokraterna.

På vilket sätt hotar vi dem? Hur kan en strejt människa bli provocerad av att en människa som blir kär i en människa av samma kön vill ha samma möjligheter? Vi vill ju inte ta era rättigheter från er, vi vill ju bara ha samma rättigheter! Handlar det om att ni känner att fler vill vara med och sätta agendan och ni blir oroliga för att er värld ska rasa ihop? Förmodligen. Är ni patetiska? Ja faktiskt.

Och en uppmaning. Kan ni inte vara så pass strejta och maskulina att ni slutar skriva anonymt. Det är så otroligt tråkigt att inte veta vad det är för finnig rasist man chattar med.

Nu ska jag på ett seminarium med bland andra Anna Steele Karlström. Och sen ska jag har roligt hela kvällen med mina vänner i Pridepark.

12 kommentarer:

Patrik, Ängelholm sa...

Varför upplever du att sverigedemokrater homosexuella? Kan du förtydliga?

Patrik, Ängelholm sa...

Missade ett ord, beklagar... Meningen skulle vara:

Varför upplever du att sverigedemokrater hotar homosexuella? Kan du förtydliga?

Maria sa...

Någonstans, någongång hoppas jag innerligen att alla ska inse att man blir förälskad/kär i en människa och inte ett kön..
*viftar regnbågsflaggan högt och länge i ett hörn av Västra Götaland, lite extra för min älskade dotter L*
Varför ska det vara så svårt att förstå?
När ska man sluta förfölja och förringa och håna de som fattat kärlekens största gåta.... att det spelar ingen roll vad man har mellan benen.

Seved Monke sa...

Hej Patrik,

SD försvarar i mina ögon heteronormen väldigt tydligt. De framhäver kärnfamiljen, den s k svenskheten, vikten av kyrkan osv.
Det är kort sagt värdekonservativa.

Detta är ett hot mot homosexuella eftersom vi inte lever i normen.
Vi blir marginaliserade i deras samhälle och mindre värda.

Eller upplever du det inte så? För mig är det uppenbart.

Har du någonsin hört någon Sverigedemokrat säga något positivt om en homosexuell person?

Mvh

Seved

Patrik, Ängelholm sa...

Precis, SD är värdekonservativa och framhäver kärnfamiljen, svenskheten och vikten av kyrkan. Om det är var du menar med att försvara "heteronormen", så försvarar SD den.

Begreppet "hot" är ett starkt och malplacerat ord. Att du använder det vittnar om låg takhöjd i debatten. Det går utmärkt att t.ex. tycka stora delar av Pridefestivalen är osmaklig, att vara emot homosexuellas kyrkliga äktenskap och att vara kritisk till homosexuellas rätt till barnadoptioner, utan att för den skull neka homosexuellas lika rättigheter i samhället. Det betyder inte alls att man ser homosexuella som mindre värda.

Jag är själv sverigedemokrat och har träffat många homosexuella personer som jag funnit sympatiska. Positivt nog?

Anonym sa...

heteromännen...?
Generalisering.
Om jag säger att alla homomän är fjollor som vickar på rumpan och pratar i falsett?
Nej, det gillar du inte att höra.

Men nu är "ni" PK och vi heteromän är i samma nivå som avloppsvattnets väg.

Men en dag vänder det uppströms.

Seved Monke sa...

Patrik, du yrar i nattmössan. Du skriver ju själv att du inte tycker att homosexuella ska ha samma rättigheter som heterosexuella.

Tjata gärna om er svenskhet (gärna en definition här tack? Pizza, fylla, fotboll, kebab...you name it..) och värna om kärnfamiljen. Och fortsätt förakta de som inte är nationalister och de som inte passar in i er norm, det är det ni kan bäst.

Men kom inte och påstå att ni accepterar homosexuella för det är skitsnack. Ni är värdekonservativa och de som har inflytande i er värld är heterosexuella. Detta är ett faktum.

Mvh

Seved

Gulan Avci sa...

Bra inlägg Seved.

Gulan

Seved Monke sa...

Tack Gulan.

Seved

Patrik, Ängelholm sa...

Du menar alltså att åsikter kring homosexuellas rätt till vigsel i kyrkan och barnadoptioner inte skall vara tillåtna, alternativt att de som framför dem ska stämplas som motståndare till homosexuellas lika rättigheter? Då har du en självgod och fördomsfull inställning.

Min inställning är att de kyrkliga sederna och traditionerna skall behållas som de är. De är en del av vårt svenska kulturarv och skall värnas. Det handlar om något mycket större än bara vigselakten.

Varför den politiskt korrekta HBT-politiken förespråkar samma vigselakt som för heterosexuella, är för mig en gåta. Enkönade äktenskap är inte samma sak som tvåkönade äktenskap. Skaffa egna akter, i eller utanför kyrkan! Varför bara i kyrkan förresten? Varför hör man aldrig krav från HBT-eliten på att även den muslimska (judiska, buddistiska etc) traditionen skall underkastas HBT-politiska ideal, och att moskéer (synagogor, buddisttempel etc) skall öppnas upp för enkönade "äktenskap"? Säga vad man vill, men det hade nog kunnat bli en spännande debatt, om ni vågat ta den...

Vad gäller lika rättigheter kring barnadoptioner så är det inte bara de vuxnas vilja som skall gälla, utan även barnens. De har inga lobbyrörelser med stöd i riksdagskorridorernas politiska korrekthet, som försvarar deras röst (i alla fall inte än).

Definition av nationalitet? Ställ inte bara frågan till svenskar, utan för all del till kurder, palestinier, danskar och amerikaner också. Alla kommer kunna ge rikligt med exempel, men ingen kommer kunna ge ett svar på vad som är definitionen av just deras nationalitet. Jämför t.ex. med att försöka förklara vad som är sunt förnuft.

Hur jag anser att värnandet om kärnfamiljen skall ske, kan du läsa om i SD's partiprogram främst kring familjepolitiken. I stort sammanfaller det med min egen uppfattning.

Dina försök att stämpla förakt och annat på mig är tillräckligt korkade för att rinna av som vattnet på en gås. Det är Du som försöker hitta syndabockar, inte jag. Man får intrycket att du (och den svenska HBT-politiska proffstyckareliten i övrigt) VILL att homosexuella SKALL vara en hatad och förtryckt grupp, att det är vad ni lever på, av och för. Tyvärr tror jag era insatser kan bidra som självuppfyllande profetia och förvärra problemen i vardagen för de homosexuella som vill leva som alla andra, och inte ha med den HBT-politiska heterofoba "maffian" att göra.

Seved Monke sa...

Men Patrik, vi vill ju att kyrkan inte ska ha någon vigselrätt. Vi i Liberati driver frågan hårt att sekulariseringsprocessen måste fortsätta. Vi vill inte att religiöst svammel ska diktera våra lagar.

Och självklart ska alla få ha sina ceremonier i kyrkan, det är väl upp till samfundet att bestämma vem de vill välsigna. Men bort med vigselrätten, låt kyrka och stat gå skilda vägar på riktigt.

Och du skriver att kyrkans traditioner ska behållas som de är. Kyrkan har alltid anpassat sig och förändrat sig, det är därför den har överlevt. Varför skulle den inte göra det nu?

Undersökningar visar att barn som har växt upp med homosexuella föräldrar mår psykiskt bättre än barn som växt upp med två heterosexuella. Detta på grund av att det är önskade och planerade och inte resultat av ett one-night-stand eller oskyddat sex. De som kommer dragande med att "vi måste tänka på barnen..." har inga andra argument att ta till och detta argument har aldrig varit mer än ett känslosamt desperat försök att klamra sig fast vid en otidsenlig syn på familj och barnalstrande.

Och där ser du, du kan inte definera vad svenskhet är. Istället jämför du det med sunt förnuft? Är ditt sunda förnuft vägledande för alla människor? Det är just detta vi pratar om, att er heteronorm ska bestämma vad som är rätt och fel. Och i er värld diskrimineras vi, och det är anledningen till att vi inte kommer att tystna.

Och mina provokationer rinner inte av dig som vattnet på en gås, i så fall hade du inte tagit dig tid att svara. Du blir provocerad och känner dig hotad, precis som vi skrev i vår artikel på Newsmill och som jag skriver i mitt blogginlägg.

Jag tror inte att människor kommer att köpa er bild av hur ni vill att Sverige ska vara. Sverige ÄR redan mångkulturellt. Ni kan inte vrida tiden tillbaka, kolla hur det har gått i Danmark, har de lyckats i sina försök att återinföra "danskheten". Nej, tvärtom har de stora problem och har dessutom gjort bort sig för hela Europa och idag skäms förmodligen 80 procent av den danska befolkningen över deras apartheidlika vi och dom-lagar.

Nog om detta för i kväll. Jag tycker vi har haft en intressant diskussion.

Med en önskan om en trevlig helg.

Seved

Patrik, Ängelholm sa...

Försöker svara kort.

Noterar då att Liberati har en alternativ syn på vigselrätten än den gängse linjen som drivs från HBT-politiskt håll.

Sekularisering är väl att människor slutar tro bokstavligt på religioner - inte att vi tar bort religiöst grundade traditioner som är del av vår kultur!

Ja kyrkan har alltid förändrats. Låt den fortsätta göra det i en sund takt.

Jag var i en diskussion för ett tag sedan där jag efterlyste just oberoende undersökningar som visar hur barn mår, som växer upp med 2 föräldrar av samma kön. Jag har nämligen aldrig hittat någon sådan.

Jag köper överhuvudraget inte HBT-begreppet "heteronorm". Jag är för ett samhälle där sexuell läggning är en privatsak och inte har ett skit att göra med vilka grundläggande rättigheter man har.

Jag har skrivit på ett antal bloggar ikväll, inte för att jag blivit provocerad, utan för att jag gillar debatt.

Att beskriva Danmark som apartheidlikt sänker debattnivån onödigt lågt.

Detsamma, ha en trevlig helg.