onsdag 5 augusti 2009

Tillbaka vid tangentbordet


Livet börjar gå tillbaka till det normala. Jag har haft en mycket lyckad sommar. Först Almedalen, sen segling på västkusten och förra veckan pride. Har inte varit så aktiv i debatten under denna tid men ska nu sätta igång att blogga igen.

Jag tycker att det var befriande att Marianne Samuelsson avgick. Vad jag inte förstår är hur hon kan skylla på sina medarbetare när man det hon sagt finns inspelat så alla kan höra vad hon har sagt. Det blir bara patetistk. Ännu ett exempel på hur en politiker klamrar sig fast av prestigeskäl. Och vad är problemet, hon får ju jobba vidare på regeringskansliet, förmodligen med samma feta lön.

Sen när det kommer till den fortsatta striden mellan vår "fina" kristna kultur och den muslimska som denna vecka har manifesterats i omskärelsedebatten. Personligen anser att jag skär du av den bit av en människas kropp så är detta stympning. Punkt. Att stympa ett barn är fel. Att påstå att man gör det av sexuella skäl är löjligt, hur många bebisar har sex? Låt vuxna människor bestämma själv om de vill bli sönderskurna. Detta tycker jag som liberal.

Å andra sidan är det som att försöka ta ner månen att försöka få judar och muslimer att sluta omskära sina pojkar. Det är en tradition som har pågått i tusentals år och för mina judiska vänner är det en självklarhet. Man ifrågasätter inte det alls. Så varför tror vi i Sverige att vi har något inflytande i denna fråga? Men det kanske är bra att debatten kommer, den som lever få se.

5 kommentarer:

Anna SteeleKarlström sa...

Ett första myrsteg (när Sverige tar ställning). Religiösa doktriner är så starka så att det inte går att nå fram med logiska resonemang. Birgitta O försvarar nästan manlig omskärelse, vi vet varför. Att ställa sig helt objektivt och se på denna företeelse utifrån kan bara rendera i en enda ståndpunkt om man bryr sig om barns rätt, mänskliga rättigheter samt är en trogen liberal: Det är fel att omskära barn när det inte sker av medicinska skäl! You go, Seved! Tillgivnast Aa

Camilla Grepe sa...

Det ÄR bra att debatten kommer. Någonstans måste förändringen börja. Jag känner till både judar och muslimer som lämnat traditionen. Trots allt är gudstron inte starkare hos det stora flertalet än att man pallar att ta en funderare över rimligheten i det man håller på med.

Seved Monke sa...

Jag instämmer, visst är det bra att vi tar debatten. Min poäng är att seden är så stark hos otroligt många judar, muslimer och även kristna så det blir som att flytta ett berg.

Men visst, det är bra att frågan lyfts fram och att någon ifrågasätter idiotin.

Mvh

Seved

GerBel's Cage sa...

Bravo för att uttala sig mot stympning! Här i USA där propaganda på TV för omskärelse är rutin, tänkte jag en artikel nyligen skulle vara av intresse. Här är några staterna stifta lagar för att förhindra veterinärer från beskära öronen eller dockning svansen på hundar, säga att det är grymt och omänskligt att lemlästa en hund. Jag kommer snart att skriva ett inlägg på min blogg om dumhet, att här hundens välbefinnande överträffar alla fattiga barn män som könsstympas varje dag.

Siamak sa...

Debatten bör hållas uppe mera speciellt här i Sverige.
Om inte vi är förebilder vem ska då ändra på dessa fientliga traditioner?
Debatten är dessutom upplysande på många sätt särskilt förr oss omskurna!
Vi kan inte förvänta oss att Iran eller ärkekonservativa Saudiarabien ska leda vägen mot ett mer sex-tolerant samhälle.
Tack för intressant läsning och en bra sida! mvh Siamak