måndag 2 november 2009

Mona Sahlins flört med borgarna


Nu är sossarnas så kallade jobbkongress slut. Socialdemokratiska partistyrelsen fick som dom ville. Vinster inom vården och friskolorna ska inte förbjudas. I skolan ska vi ha ordning och reda. Småföretagarna är våra hjältar. Låter det som om S har blivit ett borgerligt parti? Naturligtvis ser Mona och hennes styrelse att om de rödgröna ska ha en chans att vinna valet nästa år måste de få med sig storstadsväljarna. Mona Sahlins flört med borgarna blir uppenbar, man använder sig av en retorik som ska locka villaägarna i förorterna.

Men om man får makten i Stockholm ska man höja skatten. Carin Jämtin, oppositionsborgarråd i Stockholm, som för några månader sedan gick ut och skrev att vinst i friskolorna måste förbjudas har nu blivit inröstad i partistyrelsen och är idag av en helt annan uppfattning. Hur trovärdigt är det?

Som egenföretagare tror jag inte en sekund på att S värnar om företagen. Man vill till exempel återinföra förmögenhetsskatten. Att inte förstå att detta driver kapital ur landet som borde stanna kvar och återinvesteras är inte bara bemärkningsvärt utan också tragiskt. Att pengar stannar kvar i landet och investeras i företag är fantastiskt för vår välfärd. Det skapar mer inkomster åt fler människor.

Jag tror inte S kommer att lyckas med sin flört med borgarna i städerna. Framför allt för att Alliansen är så populär, folk gillar den politik som förs.

Men det största problemet för Mona Sahlin är att hon är beroende av Lars Ohly för att få igenom sin politik. En person som först när han insåg vad konsekvenserna skulle bli slutade kalla sig kommunist och som vill förstatliga det mesta i vårt samhälle. Med andra ord en sann socialist. Hur Mona Sahlin och Lars Ohly ska enas blir sannerligen intressant att följa. Och hur ska arga Maria Wetterstrand och Peter Eriksson komma överens med kommunister. Miljöpartiets båda språkrör måste hata den dag då Mona Sahlin tvingades backa och släppa in Vänsterpartiet i samarbetet.

Nästa val tror jag kommer att handla om trovärdighet, vilken av de båda sidorna kan presentera det mest trovärdiga regeringsalternativet. Och här ligger Alliansen mil före den rödgröna röran till vänster.

Läs vad andra bloggare skriver: Röda Malmö, jj.n, Johan Westerholm.

Inga kommentarer: