måndag 22 oktober 2007

Om torsken i Östersjön.

Enligt en professor i marinbiologi skulle ett totalt fiskestopp i Östersjön under två år återställa de bestånd av bland annat torsk till en normal nivå. Torsken är just nu på gränsen till att bli utrotad. Yrkesfiskarna stoppar huvudet i sanden och skyller på Polen och baltstaterna. Eftersom dom fiskar så fiskar vi. Att detta inte gäller i Kattegatt och Skagerrack där Sverige och Danmark ensamma står för utfiskningen låtsas man inte om. Beteendet kan jämföras med bita i den hand som föder en, fast långsamt så den inte rycks undan med det samma. Det mest tragiska är att det är inom EU-länderna som utfiskningen är mest förödande. Detta på grund av att vår fiskeflotta är för effektiv och att våra EU-parlamentariker inte mäktar med att ta de beslut som behövs. I andra världsdelar är bestånden inte lika hotade. Torsken har också blivit något fint. När jag var barn var torsk något som man köpte i frysta block och vardagsmat. Enkel husmanskost. Nu är det flott att bjuda på torsk. Visst är det märkligt hur något blir mer attraktivt för att det är utrotningshotat och dyrt. Det borde vara tvärtom. Som konsument är det väldigt lätt att påverka. Ät inte torsk. Ät fiskarter som inte är utrotningshotade. Varför göra det svårt för sig?

fredag 19 oktober 2007

Avknoppning av kommunala skolor.

Igår såg jag Uppdrag granskning. Det handlade om avknoppning av kommunala skolor. Många rektorer har det senaste året tillsammans med entreprenörer köpt skolor för endast värdet av inventarier. En skola som på en fri marknad skulle vara värd 30 miljoner fick till exempel köpas för 1,9 miljoner. Detta är naturligtvis helt befängt. Det som väcker mest anstöt är att moderaterna till vardags lovsjunger den fria marknaden där marknadskrafterna får bestämma priset nu tycker det är ok att väldiga värden slumpas bort. Skattebetalarnas gemensamma egendom skänks i stort sett bort till enskilda individer. Det verkar som om moderaterna i gemen och framför allt i stadshuset tänker att allt är bättre än gemensamt ägande, även om det går stick i stäv mot alla moderata principer. Det är genant när Axén-Ohlin säger att alla avknoppningar är av godo och att deras advokater inte kommit fram till samma sak som alla ser, att några få får till skänks vad andra gemensamt betalat för. Tursamt nog insåg skolminister Jan Björklund fadäsen och har tillsammans med skolborgarråd Lotta Edholm sett till att man tillsvidare väntar med denna bisarrt orättvisa fördelning av det som skattebetalarna äger. Ska kommunala skolar bli privata så ska de som tar över få betala ett marknadsmässigt pris.

onsdag 17 oktober 2007

Domen mot Stureplansprofilerna.

Jag tror många drog en suck av lättnad när domstolen konstaterade att man inte kan behandla en annan människa hur som helst under en sexakt. Att personerna som var inblandade hade haft sex innan och även så kallad avancerad sex är helt ovidkommande. Ett nej måste vara ett nej. Det har varit för många mål när fokus har varit på kvinnas klädsel, berusningsnivå och tidigare sexliv. En del straighta män verkar se kvinnlig sexdrift som något dom framkallar och det är deras behov som ska tillfredsställas. Även om det gör ont och kvinnan inte vill. Det är en hemsk kvinnosyn. En man som bejakar sin sexualitet och har mycket sex är manlig och en kvinna som gör samma sak är en slampa som inte förtjänar bättre. Hur skevt är inte det? Lite mer upplysning i skolorna hade inte varit fel.

torsdag 11 oktober 2007

Förbifart Stockholm och kollektivtrafik.

Majoriteten i Stadshuset i Stockholm har bestämt att pengarna från trängselskatten ska gå till nya vägar, bland annat en förbifart Stockholm. Oppositionen protesterar och säger att pengarna ska gå in i kollektivtrafiken. Det kommer alltid att finnas människor som inte kan ta sig till och från sina arbeten utan sina bilar. En del frakter måste, fram till dess att järnvägsnätet blir utbyggt, gå via våra vägar. Om man som socialdemokraterna föreslår, bygger ut kollektivtrafiken istället kommer problemen att bestå. En utbyggnad av kollektivtrafiken är nödvändig men en kombination med nya vägar är en förutsättning för att få bukt med kommande befolkningsökning. 10000-tals bilar måste idag köra igenom Stockholm om de ska ta sig från norr till söder eller tvärt om, fastän de inte har något ärende i innerstan. Stockholms befolkning kommer att öka med 50000 människor de närmaste 30 åren. Dessa människor kommer inte bara att åka kollektivt. Närförorterna kommer också att växa i väldigt snabb takt. För att få bukt med de kommande problemen är det viktigt att börja i tid. Citybanan är ett steg i rätt riktning och förbifart Stockholm ett annat.

onsdag 10 oktober 2007

Svenska ungdomar.

Förra veckan slog fem killar under 18 år ihjäl en jämnårig i Stockholm. Huvudskadorna var så stora att hans liv inte gick att rädda. Nu sitter gärningsmännen inspärrade på Kronobergshäktet var för sig för att inte kunna snacka sig samman och måla upp en bild som inte stämmer överens med verkligheten. Killaranas advokater beklagar sig och tycker det är hemskt att dom sitter inspärrade. Vad är det som är så farligt? Dom har slagit ihjäl en människa. Far dom illa av att sitta inlåsta? Ibland undrar man vad vi har för syn på våra brottslingar. Att pojkarna är unga gör det hela mer tragiskt men att bli upprörd över att dom hålls instängda efter att ha slagit ihjäl en människa är absurt.

En 50-årig man skjuter ihjäl en 16-åring och skadar en svårt efter år av trakasserier. Sociala myndigheter har inte känt till att familjens son mobbats. Frågan man ställer sig är vad gjorde de föräldrar vars barn i år kunde fortsätta göra livet svårt för en familj? Varför tog dom inte deras mopeder? Det är märkligt hur vi tror att myndigheter ska lösa alla våra problem. Vad hände med det personliga ansvaret?

torsdag 4 oktober 2007

Vad kan jag själv göra för att hejda temperaturökningen?

I DN eller SvD var det för någon månad sen en artikel om svenskarnas elkonsumtion. Det framgick att vi tänker mycket på klimatet och är ett medvetet folk men när det kommer till den privata konsumtionen är vi inte beredda att ändra på våra beteenden. Det är inte många av oss svenskar som handlar ekologisk mat, stänger av strömslukande maskiner över natten, cyklar istället för att ta bilen och så vidare. Jag tror detta beror på att vi inte är vana vid att ta eget ansvar. Vi förväntar oss att staten, våra politiker ska göra saker för oss. Visst kan politiker skapa incitament för att hindra miljöförstöring, till exempel genom att subventionera miljöbilsköp. Men politikerna kan inte stänga av din tv över natten. Inte heller köpa lågenergilampor till ditt boende. I grund och botten handlar det till stor del om personliga val.

För övrigt såg jag på Argument igår där journalisten Lennart Persson fullständigt körde över en vänsterdebattör som försvarade att det är rätt att släppa ur luft hur så kallade stadsjeepar. Var går gränsen? Ska vi punktera alla cyklar för vi tycker att dom är för många på stadens gator? Ska vi vandalisera affären som säljer cigarretter? Rökning är verkligen något som tar livet av folk. Ska vi acceptera att folk tar lagen i egna händer när vi lever i ett av världens mest öppna och demokratiska samhälle? Om vi inte kan mötas på demokratins villkor, vart är vi på väg då?

onsdag 3 oktober 2007

Solenergi.

Läste i SvD idag att jorden träffas varje dag av 10000 gånger mer solenergi än vad vi gör av med i fossila bränslen. Det finns enorma möjligheter att utnyttja detta. Men bland många svenska politiker är det en icke-fråga. Visst är det märkligt. Det finns en outsinlig källa av energi och vi fortsätter att använda fossila bränslen som värmer upp jorden och kommer att orsaka flyktingströmmar av aldrig tidigare skådat slag. Är oljeindustrin verkligen så stark? Går det inte att utmana och prova nya vägar. I Tyskland ligger man lång framme. Vad är det som säger att vi i Sverige inte skulle kunna vara ett föredöme?