söndag 30 november 2008

Svenskhet

Har i dagarna följt moderaternas framtidskonvent i Sollentuna via media. Man har tillsatt en arbetsgrupp som bland annat vill att invandrare ska tvingas flytta dit jobben finns, annars blir de av med sina bidrag. Detta kan vid en första betraktelse låta klokt, det är väl bra att dessa människor inte hamnar i ett utanförskap och bor trångt i stadsdelar som Rosengård och Hammarkullen.

Alliansregerigen har också ställt större krav än föregående regering på att infödda svenskar också ska flytta dit jobben finns. Men detta tar man inte upp i arbetsgruppens förslag. Det är invandrarna som ska utmålas som problem och ska tvingas flytta. I och med lågkonjunkturen kommer många människor behöva byta jobb och moderaterna torde i så fall tvångsförflytta svenskar dit jobben finns. Vi har ju alla lika värde i vårt jämställda land.

Det pratas också om svenskhet. Vad är svenskhet? Helgfylla? Midsommarfirande? Vårdnadsbidrag? Nästan en miljon människor i Sverige har utländsk härkomst. Ska moderaterna bestämma vad som är svenskt för denna grupp. Jag tycker det är obehagligt att man delar in människor i A och B-lag. Ska vi verkligen ha olika lagar för de som kommer hit och de som är födda här? Låter som Nürnberglagar om ni frågar mig.

Redan i unga år matas barn med könsroller. Flickor gillar rosa och leker med dockor. Pojkar gillar svart och leker med bilar. Män tjänar mer än kvinnor. Svenska män misshandlar svenska kvinnor. Den största risken för att bli mördad i Sverige har en svensk kvinna som blir dödad av sin svenska man med ett tillhygge, vanligtvis en förskärare, i köket.

Kanske borde vi sopa rent framför egen dörr och lösa våra jämställdhetsproblem innan vi svartmålar invandrarna och säger att de är de som står för den dåliga kulturen medans vi står för din överlägset fina. Att moderaterna försöker ta väljare från SD är uppenbart men jag tycker att förslaget var ett lågvattenmärke.

fredag 28 november 2008

Centern och kärnkraften

Nu har äntligen Centern tagit sitt förnuft till fånga och accepterat kärnkraften som en del av lösningen för att klara klimatförändringarna. För att svensk industri ska fungera och för att folk ska våga investera i Sverige måste de veta att de kan få tag på el till ett rimligt pris. Nu kan det arbetas fram miljövänliga alterativ utan att hämma Sveriges utveckling. Det är väl i stort sett bara miljöpartierna som envist stretar emot och det lär dom göra så länge dom finns kvar som parti.

Det måste vara jobbigt för miljöpartiet att heta just så. Att bara förknippas med miljöfrågor och inte bli tagna på allvar i några andra frågor. Eller Piratpartiet. Snacka om ett partinamn som ger fel associationer..

torsdag 27 november 2008

Kryssa Per Altenberg i provvalet

Alla folkpartister har idag fått medlemstidningen Nu där man från och med nu kan rösta på de kandidater man tycker är bäst. Jag kommer att kryssa Per Altenberg. Jag har kännt Per i tre år och han är den folkpartist som jag tycker är mest kompetent för att sitta parlamentet. Kryssa honom ni också!

måndag 24 november 2008

Jan, IPRED och ungdomsförbunden

Jan Giullo säger det som alla tänker. Att ett fåtal skriker allt vad dom kan för att få folk att tro att det finns ett massivt motstånd mot IPRED. Du kan läsa hans artikel i Aftonbladet här

Som jag sagt tidigare så är jag övertygad om att folk vill göra rätt för sig. Dom allra flesta förstår att de som skapar någon måste kunna få betalt. Annars kommer vi inte ha personer som skapar kultur. Ingen kan försörja sig på att jobba gratis och det säger sig självt att utbudet kommer att minska om inte de som gjort arbetet har någon möjlighet att få betalt för det som de skapat.

Att alla ungdomsförbund hakar på och säger att IPRED är något dumt är tråkigt men föga förvånande. Dels ligger det i ungdomsförbundens natur att ifrågasätta moderpartierna och dessutom drabbas de av flockbeteende som alla andra inom politiken. När MUF säger nej så vill LUF inte var sämre.

Det roliga är att se när deras representanter sen kommer in i riksdagen så blir det annat ljud i skällan. Då fogar de sig stenhårt efter partilinjen. Allt för att få behålla sin plats i nästa riksdagsval. Först skrika så du får uppmärksamhet i ungdomsförbunden, sen tiga still i församlingen. Att ingen ifrågasätter detta är lustigt. Sen tycker jag också det är fånigt att ungdomsförbundens ordförande hotar med avgång gång på gång men det är ingen som lämnar. Det hela blir ett skådesspel med ett löjes skimmer över sig. Det är fascinerade att se hur ungdomsförbunden seglar fram på den ideologiska kartan utan någon som helst kompass och det som räknas är att säga saker som hörs igenom mediabruset.

Å andra sidan är detta inte bara ett problem hos undomsförbunden utan genomsyrar alla politiska partier, att synas i media är viktigare än att behålla sin ideologiska kompass. Ett mer renodlat personval hade gjort att vi fick fler politiker som kunde följa sin egen övertygelse och inte var tvingade att följa partipiskan i alla frågor.

lördag 22 november 2008

Mona och partiet

Mona Sahlin är ifrågasatt igen. Siffrorna för s går ner och det är hennes fel. På ett sätt tycker jag hon är en underhållande politiker. Hon har alltid svar på tal och får den där lätt insinuerande blicken i ögonen när hon debatterar. Och hon är en skicklig retoriker. Det är också underhållning på högsta nivå när hon kallar Alliansen politik för satanistisk. Redan en klassiker.
I Skånska Dablbladet debatteras det friskt om Sahlin kritiseras för att hon är kvinna. Alfamännen klarar inte av att styras av en kvinna och hon ska bort från makten, oavsett om det kostar dom ett förlorat val till. Då kan Nuder komma till igen. Personligen tror jag det skulle vara värre för socialdemokraterna om Nuder blev partiledare, han är inte sympatisk som Sahlin. Oavsett så har socialdemokraterna hamnat i en rävsax. Mona och miljöpartiets språkrör är ute i landet och allt dom får frågor om är när dom ska släppa in vänsterpartiet. Vänsterpartiet har fått ny energi och kan vara kaxiga. Sossarnas stöd sjunker och deras manövreringsutrymme blir mindre och mindre. Och vi kan konstatera att det kommer inte att gå att samarbeta med vänsterpartiet så länge dom inte kan vara överens om en gemensam budgetpolitik. Det blir spännande att se hur nästa opinionsmätning ser ut. Än så länge är det tyst i leden men sjunker siffrorna mer kommer kravet på Sahlins avgång som ett brev på posten. Och det är såklart manna från himmelen för regeringspartierna.

onsdag 19 november 2008

Fildelning och Piratpartiet

Piratpartiet slår på stora trumman de senaste veckorna och menar att den nya lagen IPRED är hemsk och elak. Den kommer att hindra dom från att stjäla musik som annars kostar pengar. Jag tror inte att svenska folket vill att allt ska vara gratis. Jag tror att många vill betala för sig. Alla förstår att ingen jobbar gratis. Sen borde Piratpartiet definitivt byta namn om de ska upplevas som seriösa. Det sitter massa unga människor och laddar ner musik illegalt och vill inte göra rätt för sig. Jag är övertygad om att dom flesta vill göra rätt för sig och Piratpartiet är snart ett minne blott.

söndag 16 november 2008

Kd och insemination

Kristdemokraterna är som enda parti emot att ensamma kvinnor ska få hjälp med inseminering. Är det någon som är förvånad? Allt som inte är kärnfamilj ska förbjudas. Då tänker man på barnens bästa. Samtidigt ser vi i senaste opinionsmätningen att KD är lika små som SD. Inser dom inte att den politik dom driver är helt värdelös. Det är ingen som vill ha deras moraliserande kristna lagar. Folk vill ha ett öppet modernt samhälle! Dom har helt spelat ut sin roll som politisk kraft i Sverige. Gång på gång visar dom att dom inte går i fas med svenska folket och gång på gång diskriminerar dom minioriteter i en demokrati.

torsdag 13 november 2008

Mona Sahlin analyserar arbetslinjen i Ekot

"Det är sataniskt, elakt och väldigt konservativt."

onsdag 12 november 2008

Tack Lars Ohly!

Lars Ohly går från klarhet till klarthet. När Mona Sahlin är djupt pressad om att komma upp med ett förslag om samarbete som inkluderar vänsterpartiet så går Ohly ut och säger att skatterna ska höjas för tre fjärdedelar av befolkningen. Enligt honom finns det ett folkligt stöd för skattehöjningar. Alliansen tackar och bockar. En lite för tidig julklapp men ändå. Jag tycker det är bra att vänsterpartiet är generöst.

För övrigt var jag på ett frukostseminarium på Springtime idag. Efter Obamas kampanj på nätet framgår det att inget parti kan ignorera internet i nästa valrörelse. Och nej, det handlar inte om att skicka ut e-post med information. Det handlar om att skapa debatt, interaktivitet och få medborgarna att känna att de kan påverka. Och detta är alla partier livrädda för. Tänk om vanliga medborgare ska vara med och sätta agendan? Vad händer med våra plattformar då, som vi är så rädda om.

tisdag 11 november 2008

Vind- och kärnkraft

När gick i första klass gick mina föräldrar och röstade om kärnkraftens avvecklande i Sverige. Nästan alla i Lund var emot kärnkraft. Jag hade t o m en fräck knapp som jag tyckte var snygg. Jag förstod inte riktigt vad den föreställde men jag kände mig delaktig i något stort. Jag kommer också ihåg att det pratades väldigt mycket om risken för kärnvapenkrig.

Idag är vi inte lika rädda för kärnkraften. Den är koldioxidfri och förstör inte miljön. Att stänga av Barsebäcks reaktorer är vansinne. Däremot finns det alltid en debatt om förvaringen av avfallet. Jag läste en artikel om vindkraft och 750 vindkraftverk ger lika mycket energi som en halv kärnkraftsreaktor. Sverige är ett väldigt stort land och vi får plats med många vindkraftverk. Jag förstår att folk blir upprörda och störs om dom står för nära deras hus eller längs med kusterna men det finns stora områden i norra Sverige där det inte bor en människa. Nog borde vi kunna tänka så klart att det kanske får stå några vindkraftverk på fjällen för att vi ska bidraga till att rädda planeten. Vinden i sig är outsinlig och miljöpåverkan i stort sett noll. Visst är det bra.

måndag 10 november 2008

Manifestation för Berlinmurens fall.

Igår kväll var jag med i en ljusmanifestation för ihågkommandet av Berlinmurens fall. Vi tände marshaller över hela stan. Det var Per Altenberg som var initiativtagare till aktionen. Du kan läsa mer om den här.

Moderaterna föreslår slopad skatt för mijövänliga bilar. Detta är bra, framför allt när miljöbilspremien upphör om drygt ett halvår. Det dåliga är att det inte kommer att börja gälla förrän efter nästa riksdagsval. 30 procent av nybilsförsälningen har varit mijöbilar sen miljebilspreminen infördes. Nu när etanolen är dyrare och miljöpreminen slopas finns en risk för att försäljningen av miljöbilar går ner. Detta i sin tur skyndar inte på utvecklingen av ännu bättre bilar. Det är synd att alliansregeringen inte tänker långsiktligare.

lördag 8 november 2008

Liberatis fempunktsprogram

Jag är medlem i Liberati och vi har skrivit en artikel som publicerades i Expressen idag. Ni kan läsa den här.

Vänstertrasslet

S och miljöpartiet har tagit timeout i tillsättandet av arbetsgrupper för en gemensam valplattform inför nästa val. Vänsterpartiet vill vara med. Sossarna har gått ner så mycket i opinionsmätningarna att Ohly nu kan ställa detta krav. Att gapet mellan blocket har minskat är inte konstigt. Vem tror på allvar att s, mp och v kan regera landet bättre än Alliansen? Partierna till vänster är i oense i det mesta, de lyckas inte ens tillsätta grupper som ska försöka jobba tillsammans. Alliansen är oense om könsneutrala äktenskap. Vem förvånas över att KD försvarar äktenskapet som en olikkönad instutition? Dom skulle försvinna som parti annars. Men förutom denna fråga är Alliansen extremt samspelt. De verkar ha kul ihop. När de till vänster träffas är det påklistrade leenden. Jag tror många konstaterar att Alliansen är bättre på att leda landet. Nästa opinionsmätning kommer att visa att skillanden mellan blocken minskar än mer.

fredag 7 november 2008

Svenska Dagbladet och könsneutrala äktenskap.

Det är med förvåning jag har följt ledarsidan i SvD den sista månaden. Man upprörs över att KD blir överkörda av sina allianspartner i frågan om könsneutrala äktenskap. Det märkliga är att SvD annars i sina ledare står för liberala värderingar. Men i detta fall är det helt ok att diskriminera en stor del av befolkningen. Man kan fråga sig om kyrkan överhuvudtaget ska vara del av statsmakten? Kyrkan är skiljd från stat. Punkt. Vigselrätten ska bort från kyrkan och alla, oavsett kön ska få ingå äktenskap. Annars är vi inte lika inför lagen.

torsdag 6 november 2008

Obama och början på en ny era.

Obama vann som väntat. Hela världen inser det otroliga att en svart man har blivit vald till världens mäktigaste ämbete. Detta är något fantastiskt. Bushadministrationens aggresiva politik bör nu vara ett minne blott. U.S.A. har en president som vill förändra, både sitt land, klimatpolitiken och relationerna till omvärlden. Självklart kommer många av hans vallölften inte att kunna hållas. Besvikna amerikaner som har projicerat sina drömmar på Obama kommer också bli besvikna. Men jag är övertygad om att vi går en bättre värld till mötes.

måndag 3 november 2008

Det amerikanska presidentvalet.

Obama leder stort i alla mätningar. Han kommer förmodligen att vinna flera stater som vanligtvis röstar på republikanernas kandidat. Trots betryggande ledning finns oron för att amerikanerna inte skulle kunna tänka sig att rösta på Obama på grund av hans hudfärg. Detta är skrämmande. Jag tror personligen att amerikanerna inte är mer rasistiska än svenska folket. Ärligt talat, tror ni lika många skulle ha röstat på Fredrik Reinfeldt om han var från Irak? Och tror ni att han då hade kommit så långt så han blev partiledare för moderaterna? Nä, vi får nog ta och sopa rent framför egen dörr innan vi anklagar amerikanerna för att vara rasistiska.
Men jag är övertygad att Obama vinner. I morgon kommer det att skrivas historia.

söndag 2 november 2008

Könsneutrala äktenskap.

Det drar ihop sig för KD nu. Hägglund deklarerar att KD är beredda att ta ifrån kyrkan vigselrätten men äktenskapet ska i fortsättningen vara förbehållet man och kvinna. Med andra ord vill man fortsätta diskriminera. Detta klingar falskt med det kristna kärleksbudskapet. Jag har ett bättre förslag. Gör som KD vill, ta ifrån kyrkan vigselrätten men låt kyrkan kalla sin välsignelseakt för något annat än äktenskap. Då kan även samkönade ingå civilt äktenskap och detta utan att bli diskriminerade. Blir inte alla nöjda då?

lördag 1 november 2008

Sossarna och det historiska raset.

S går ner med över 6 procent. Detta har aldrig hänt. Sahlin är riktigt pressad. Det är fortfarande ett stort gap mellan blocken. Men det intressanta är att se hur svenska folket reagerade när sossarna började prata politik och berättade vem dom vill regera med. Då inser folk att dom har inget trovärdigt alternativ. Även de sossar som står till vänster måste få mardrömmar av kommunisterna. Samtalen som mp, s och v ekonomiska talesmän har fört är tillbaks på ruta ett. Trovärdigheten urholkas för varje dag. Samtidigt är Anders Borg ute och skäller på bankerna. Han uppmanar folk att ringa bankerna och fråga varför dom inte sänker låneräntorna. Snacka om kontrast till Sahlins ledarskap.

För övrigt ska jag ringa min bank på måndag.