söndag 13 september 2009

Därför vinner Alliansen nästa val


I DN och SvD idag finns det massor av läsning för er som är politiskt engagerade och för en gångs skull var det intressant att bläddra i en papperstidning istället för att läsa artiklarna på nätet.

Valet nästa år kommer att bli en rysare. Sossarna har aldrig haft så mycket att förlora och vinner alliansen i riksdagsvalet blir det ett historiskt val. Då har den socialdemokratiska dominansen som härskat i Sverige sedan andra världskriget brutits.

Det som man först kommer att tänka på är det rödgröna samarbetet. För det första är det påtvingat, S och MP ville inte ha med kommunister i från början. När Mona Sahlin tvingades backa rasade förtroendet för henne. Hon är väldigt skadskjuten nu och endast 30 procent av väljarna har förtroende för henne i jämförelse med 52 procent för statsministern.

För det andra är det väldligt många frågor som de rödgröna inte kommer att komma överens om. Till exempel LAS reglerna, där MP vill behålla undantagsreglerna vid uppsägning medans S och V vill avskaffa dessa. V vill återinföra förmögenhetsskatten och S vill ha en ny sådan medans MP vill inte ha den alls. V vill inte ha betyg i skolan, S låter som Jan Björklund och vill ha ordning och reda. S förstår inte att vinst är nödvändighet för att driva en friskola medans miljöpartister har förstått detta självklara samband. Och så kan man fortsätta. Och vad händer i Stockholm, hur blir det med förbifarten? Kommer en röst på den rödgröna röran innebära att MP tvingar fram upprivning av beslutet? Kommer trängselskatten att höjas?

Jag är inte orolig för Alliansens del, och absolut inte i Stockholm. Vi är starka här. Socialdemokraterna verkar inte överhuvudtaget ha förstått att folk inte går på klassretoriken längre. Det samhälle som S vill ha är ineffektivt, passiviserar människor som inte tar eller snarare får ta något eget ansvar och detta vet väljarna, det var därför S förlorade makten för tre år sen. Väljarna ville ha förnyelse men fick istället ett neurotiskt samarbete mellan S, MP och V.

I dagsläget har S bara 20 procent av rösterna i Stockholm. Alliansen i stadshuset däremot känns modern, framåtblickande och visar ett ledarskap som Stockholmarna vill ha. Trots den djupa ekonomiska krisen går Stockholm starkt. Arbetslösheten är inte lika hög som i andra delar av landet. Alliansen har förstått att det går att förena en ansvarsfull miljöpolitik med en växande storstad. Dessutom har Alliansen skickliga, karismatiska borgarråd, inte minst i FPs Lotta Edholm och Madeleine Sjöstedt.

Min spaning inför nästa års val är att vänsterpartiet kommer att bli mer och mer osynligt, och detta på grund av deras totalt världsfrånvända politik, och komma med tokiga utspel för att locka väljare vilket kommer att drabba S och MP hårt. Man kommer framför allt inte att vara överens om hur välfärden ska finansieras. Med andra ord, trovärdigheten för att rödgrönt regeringsalternativ kommer att vara väldigt låg vilket kommer att röja väg för ytterligare en alliansseger.

Den som lever får se. Någon som är av annan uppfattning?

14 kommentarer:

Georgie Free, United Music Magazine sa...

Det låter "lite" hoppfullt. Stockholm förblir borgerligt alldeles säkert och arbetslöshetschocken kommer komma av sig om det fortsätter som nu.

Vad som händer med IPRED, ACTA, Telecom och dessa övervakningslagar som i dagsläget är totalt döda i debatten och media får vi se.

SD balanserar, KD också så det blir kanske knivskarpt speciellt om PP också skulle segla upp till runt 4%. Via skåne tyder allt på att SD får 1 mandat.

I Sverige är det dödstyst om den amerikanska dollarns förestående kollaps och den amerikanska statens bankrutt och inställda betalningar på alla de lån man tagit. Trillioners dollar...uppemot 15% av BNP lånas upp varje år för närvarande. Dessutom trycker man nya pengar.

Eller så klarar sig USA några år till (vilket kan räcka för att öka produktionen och börja amortera av lånen. De har dock ett gigantiskt TRIPPELLÅNSDILEMMA. Hushållen är överbelånade. Företagen är överbelånade och många får enorma subventioner och bidrag av skattebetalarna, Federala Amerikanska staten en gigantisk statsskuld. Storlekn på skulden och ökningstakten är skrämmande i absoluta tal. I relativa tal är den "bara" mycket stor eftersom amerikanska ekonomin är så gigantisk i sig.

Om dollarn faller a la 90
% så kan det bli en värre ekonomisk situation igen. Kanske det sker innan valet eller så sker det efter.....

Spänande blir det i alla fall.

Seved Monke sa...

Ja, visst är det spännande.

ACTA osv kommer att blossa upp igen tror jag. Amanda Brihed, Falkvinge m fl kommer garantera detta.

Det bästa scenariot är att pp upprepar sin succé från EP-valet och att de på det sättet håller SD utanför riksdagen. Kanske önsketänkande från min sida, men inte helt omöjligt.

Mvh

Seved

Anonym sa...

Länken till Vänsterpatiets "världsfrånvända politik" går till en person aktiv i Skp (Sveriges kommunistiska parti)inte till en Vänsterpartist. Skp var ett Moskvatroget utbrytarparti ur gamla Vpk. Nu är de förstås inte Moskvatrogna längre...men ändå ett annat parti än V. (De har mandat i Gällivare kommunfullmäktige).
- Peter Björkman

Anonym sa...

Miljöpartiet seglar stadigt uppåt och ligger på 9 % suveränt överst efter m och s.
Kommer att avgöra valet, liksom pp.

Anonym sa...

Märks att du är ung och saknar historiskt perspektiv.
De borgerliga vann valet 1976 och valet 1979, och valet 1973 var mycket jämnt. Många unga borgare vill tro att det varit (s) sedan 1930-talet, men det är alltså helt fel.

Det finns ett par till sakfel - Reinfeldt är inte stadsminister, han är statsminister (märkligt att snart halva landet tror det heter stadsminster, grundskolans fel förstås). Det andra felet är att hänvisa till en skp-blogg. Vänsterpartister ogillar skp och andra vänsterfraktioner.

Men visst kommer valet att bli en rysare - det är vi helt överens om. Eftersom jag är politiskt intresserad utan skygglappar ser jag samma problem hos alliansen som de rödgröna - tendensen att inte inte komma överens. Tänk bara på LAS eller synen på jobbavdrag för pensionärerna.

Vad som sedan gäller Stockholm är det en kommun där områden är oerhört politiskt stabila t ex Oscars och Danderyd. När inträdesbiljetten kostar många miljoner är det bara rika intellektuella vänsterteoretiker som finner plats bland moderaterna.

Men det finns också områden i Stockholm där man röstar mycket pragmatiskt. (s) tappade många röster pga trängselskatten i förra valet. Skulle alliansen göra ett dåligt utspel i en känslig fråga kan valet avgöras - men jag tror dock inte det, inte denna gång.

(s) kommer dock naturligtvis att öka profilfrågorna för gruppen medelklass, storstad. Det är inget konstigt i det. (c) har helt lagt om kurs under denna mandatperiod, från "miljömedvetna lantisar" till "storstadsekonomer".

Och här finns alliansens ena problem - (c) har inte råd att förlora fler av sina traditionella väljare. Maud var jättepopulär i Norrland förra valet, idag jublar inte folk när hon visar sig, så att säga.
Det andra problemet är (Kd) som har svårt att hitta en egen profil.

Och du har verkligen kunnat specificera de rödgrönas problem, så det kan jag kanske lämna därhän - inte riktigt. Det är framför allt (S) som har problemet att man styr i flertalet landsting. Och samtliga landsting har oerhörda ekonomiska problem. Jag ska inte fördjupa mig i orsakerna, det skulle ta en hel bloggsida - men (s) är verkligen rökta på de orter man varit tvungna att ändra sjukvården.

Så valet blir en verklig rysare. Den som lever får se - vi är helt överens.

Seved Monke sa...

Ok anomym, då får jag ändra den länken. Men för mig är vänsterpartiet lika verklighetsfrån som organisationen du pratar om..

Mvh

Seved

Seved Monke sa...

Hej!

Stadsministern är ett stavfel, jag vet att det heter statsminister. (surprise!) Ibland går det lite fort när man skriver.

Min poäng är att S har varit det statsbärande partiet under tre fjärdedelar av nittonhundratalet.
Vinner alliansen nästa val så bryts dominansen definitivt och S blir ett parti som alla andra.

Mvh

Seved Monke

Seved Monke sa...

Förmodligen har du rätt anomym. MP och PP kommer att avgöra valet.

Som jag skrev, det vore lysande om PP kunde hålla ute SD från riksdagen.

Men jag är inte så säkert på att MPs stöd kommer att öka i den mån du hoppas. Fler väljare kommer att bli osäkra och inte vilja rösta på MP när valdagen kommer, just för att dom sitter i samma båt som kommunisterna.

Mvh

Seved Monke

Anonym sa...

Alliansens problem är att ett av partierna riskerar att åka ut. Det skulle kunna ordnas med valteknisk samverkan. Men då skulle vissa påläggskalvar i M riskera sin plats, så det går icke.

Ett problem för de röstande är att det knappast är nån större skillnad mellan blocken. Folkpartiet och centern har försökt lite men moderaterna kommer inte att låta den bygga upp försvaret igen till exempel. Sclingman är mer intresserad av HBT-frågor.
Man är så mån om marginalväljare att man inte bryr sig om kärnväljarna. Vad ska vi konservativa rösta på?

Seved Monke sa...

Hej anonym!

Ja, jag intstämmer, det finns inget värdekonservativt parti idag vilket onekligen gör många väljare villrådiga. KD har under Hägglund blivit ett parti som vill vara alla till lags. Jag ser svårigheter för KD att överleva i det långa loppet. De frågor som de gick till val på, sänkt bensinskatt och slopandet av fastihetsskatten har onekligen floppat. Jag förstår inte alls varför någon skulle rösta på KD idag. Min uppfattning är att kristna människor röstar på KD för att det inte finns något bättre alternativ, men KD representerar inte längre deras kärnvärden.

Men jag är övertygad om att KD inte åker ut om ett år, många moderater och även andra borgerliga som är livrädda för Ohly och hans gelikar kommer att stödrösta på dom.

Mvh

Seved Monke

Anonym sa...

"Till exempel LAS reglerna, där MP vill behålla undantagsreglerna vid uppsägning medans S och MP vill avskaffa dessa."???

Seved Monke sa...

Gick lite fort igen.... Korrigerat. Jag måste bli bättre på att korrekturläsa mina inlägg.;)

Mvh

Seved Monke

Bertil W sa...

Karismatiska borgarråd?
Finns väl inga vanliga människor utanför politiska kretsen som vet vilka Madde, Lotta eller för den delen de andra borgarråden är?

Karisma är just karisma, utstrålning, energi, retorik, mod och så vidare?


Kanske Carin Jämtin är välkänd?
Men inte fp-råden tyvärr.

Seved Monke sa...

Hej!

Jag tror det är många som är intresserade av skol-, kultur- och idrottspolitik i Stockholm som vet vem de folkpartitiska borargråden är. Båda två syns ofta på tv och i andra mediala sammanhang. Att folk allmänt är ointresserade av politik är en helt annan sak.

Och jag tycker dom båda är karismatiska, precis som jag tycker Kristina Alvendal har utstrålning.

Mvh

Seved Monke