söndag 28 juni 2009

Hur ska unga få jobb?


Ett sista inlägg innan jag åker.

I Almedalen kommer FP lägga fram förslag på hur problemet med ungdomsarbetslösheten ska lösas. Både Erik Ullenhag och Karin Pilsäter sitter med i arbetsgruppen så jag är säker på att dessa förslag är goda.

En viktig aspekt är svenska skolans misslyckande under de senaste åren, de unga som inte har fullständiga eller dåliga betyg får inga jobb. Så tack vare Jan Björklund som skolminister så är vi på rätt väg. Alla vill inte plugga vidare, därför har FP bland annat infört en yrkesinriktad gymnasieutbildning. Detta är mycket bra. De som klagar på FPs skolpolitik vet inte vad dom pratar om, utan FPs skolpolitik skulle fler ungdomar slås ut ännu fler bli arbetslösa. De som vill ha en flumskola utan betyg kan rösta på kommunisterna, och det hade ju verkligen underlättat för unga människor när de ska skapa sig en framtid.

Jag vet inte vad arbetsgruppen kommer att komma med, men jag ser fram emot att ta del av detta. Jag har förstått att man kommer att vilja satsa på unga entreprenörer så att unga startar fler företag. En uppluckring av LAS står också på min önskelista.

Vi kanske ses i Visby. Har ni tid så gå på FPs seminarium om ungdomsarbetslösheten i morgon.

lördag 27 juni 2009

Almedalen, Liberati och segling på västkusten


I morgon åker jag till Almedalen med Liberati. Efter det ska jag segla i Bohuslän. Under denna tid kommer jag inte att blogga i någon större utsträckning.

Passar på att önskar er som läser detta en skön sommar!

fredag 26 juni 2009

Michael Jackson

Michael Jackson är död. Jag har växt upp men hans musik och det känns tomt och märkligt. Men var inte hela hans liv en lång tragedi? Hur som helst, här är en av mina favoriter.

torsdag 25 juni 2009

Skatten ska höjas!


Jaaa! Nu kom det! Skatten ska höjas. Sossarna, vänsterpartiet och miljöpartiet är överens. De är övertygade om att detta är en valvinnare. Novus har frågat människor om de vill ha höga skatter och 65 procent ville det och då skapar de rödgröna sin politik efter det. Så ska politik bedrivas. Man sticker upp fingret i luften och ser vilket håll det blåser.

Ni till vänster, lycka till. Ni behöver denna lyckönskan. Jag är övertygad om att ni kommer att förlora valet nästa år. Inte bara för att ni går till val på att höja skatterna utan för att ni inte kommer att komma överens i annat än ett fåtal frågor.
Regeringsdugligheten kommer att bli avgörande, precis som vid förra valet. Men hur som helst så blir det en spännande valrörelse. Och framför allt underhållande. Lars Ohly och Wetterstrand i samma lag kan ju inte bli fel.

lördag 20 juni 2009

Strippklubb på Öland!


I Ölands Skogsby, ett samhälle med 1500 innevånare, har det öppnats en strippklubb. Barnen i byn har demonstrerat mot denna ogudaktiga styggelse. Grannarna har skrivit på protestlistor. Tillstånd saknas. Ingen vet hur detta ska sluta...

Fortsättning följer...

onsdag 17 juni 2009

Glad midsommar!

Nu åker jag till Öland och tar paus i bloggandet ett tag.

Här är en av mina favoritlåtar:

tisdag 16 juni 2009

Tvärbanan och framtidens folkpartister


Jag sitter och läser RUFS, 2010 en megaenkät som Regionplane- och trafikkontoret har gjort för Stockholm Län. Otroligt intressant läsning. Bland annat framgår att det Stockholmarna tycker SÄMST om är de dåliga eller obefintliga tvärförbindelserna mellan förorterna. Med andra ord, vi behöver fler spårvägar. Tunnelbana är inte att föredra, folk känner sig otrygga nere i jorden, och en spårväg ovan jord kostar en bråkdel av att bygga jämfört med tunnlar under jord. Så fler tvärbanor!!

Jag vill också idag endorsa tre folkparister som jag är övertygad kommer att spela en stor roll för folkpartiet i framtiden.

Martin Ängeby. Martin är en av de skarpaste hjärnorna i FP Stockholm. Han bor i Kista och är extremt engagerad i integrationsfrågorna. Han brukar blogga på Liberatis hemsida men har också nyligen startat sin egen blogg, Frihetlighet. Gå gärna in och läs hans inlägg i debatten.

Mark Klamberg. Mark är en otroligt klok man. Hans insatser i FRA-debatten är ovärderliga. Han är från Lund och jag är god vän med hans bror Chris. Ni kan läsa hans blogg här.

Jessica Bagge. Jessica är den person i min bekantskapskrets som är mest engagerad i jämställdhetsfrågorna. Ingen kan frågan om delad föräldraförsäkring så bra som hon. Hon kommer att börja blogga inom en snar framtid, men om ni vill läsa något hon har skrivit kan ni gå in här.

Nog med lovebombande för idag.

måndag 15 juni 2009

Bruce Springsteen och Sting

Två av världens bästa artister. Lyssna och njut!

Amanda Brihed...

Amanda Brihet och Elizabeth Catalán Morseby från nätverket Svart Måndag skriver idag på politikerbloggen.

Unga bostadslösa i Stockholm

Dagligen läser vi om uppgifter som bekräftar att bosadsbristen i Stockholm är akut. Hälften av innevånarna mellan 20-27 år i Stockholm saknar en egen bostad.

Hur ska unga bostadslösa i Stockholm kunna köpa en lägenhet när de är arbetslösa och inte får låna pengar hos banken? Bostadspolitiken i Stockholm har misslyckats totalt. Arbetslöshetenhos unga är ett gigantiskt problem. Om du inte har ett välbetalt jobb, en förmögenhet eller rika föräldrar får du inget eget boende. Kraven från bostadsförmedlingen är bland annat att man ska ha en fast anställning. Man ska också ha en inkomst som är tre gånger årshyran. För att banken ska låna ut pengar till en bostadsrätt måste du ha en trygg inkomst eller en borgenär.

Och för att klara en befolkningsökning i länet på 500000 människor måste det byggas 12000 nya lägenheter per år, vilket vi inte är i närheten av. Så om situationen ter sig kaotisk idag kommer det att bli en katastrof i framtiden.

Politiker måste driva frågan om att bygga billiga lägenheter för unga. Lägenheter med enkel standard och låg avgift/hyra där unga människor kan ta ett första steg i vuxenlivet. Bygg "ungdomsbostäder", som enklare studentbostäder fast utan kravet att vara student för att bo där.

Att unga idag inte röstar på Alliansen är föga förvånande, inte på något område har Alliansen en politik som hjälper unga människor att förverkliga sina liv.

Läs vad andra bloggare tycker om stadsbyggnadsfrågor: Peter Andersson, Stadshusbloggen, Mer vänster i Uppsala.

söndag 14 juni 2009

Martin Ängeby..

Min gode vän Martin Ängeby, som även bloggar på Liberatis hemsida, har börjat blogga på sin nygamla blogg frihetlighet. Gå in och läs!

Folkpartiet, förnyelse eftersökes!

Jag är den typen av politiskt aktiv som menar att den bästa möjligheten att påverka vårt samhälle är att vara med i ett politiskt parti.

Står man utanför kan man påverka till viss del genom att väcka debatt, men ska man verkligen påverka politiken är det anser jag det är bättre att vara med än stå utanför.

Jag är medlem i Folkpartiet eftersom det är det parti som står mig närmast. Jag tror på liberalismen som för mig innebär att människor kan påverka och leva sitt liv efter egen förmåga utan inskränkande pekpinnar från makthavarna. Folkpartiet är också det parti som historiskt gjort med för HBT-människors rättigheter. Vi har också högt till tak inom vårt parti, och välkomnar kontroversiella personer som Alexander Bard och Amanda Brihed.

Folkpartiet har de senaste tio åren hamnat på fel spår. Istället för att i all politik utgå från en liberal utgångspunkt har man försökt locka väljare genom att leka polis och ställa krav. Krav på invandrare, krav på arbetslösa, krav på studenter osv.. För mig har denna politik inte i ett liberalt parti att göra. För mig handlar liberalism om att ge alla människor, invandrare, HBT-personer och infödda svenskar samma möjligheter och inte om att ställa krav.

P g a ovan nämnda har folkpartiet bland annat misslyckats med att locka unga väljare. Detta är förödande i längden. Vi måste ha en poltik som unga idag kan identifiera sig med. Vi måste framför allt förstå hur unga idag lever stora delar av sina liv på internet och det är där vi måste möta dem. Som det är idag finns folkpartiet och alla andra partier på internet, men man möter inte sina eventuella väljare på nätet, man kommunicerar inte med dom. Detta gör att unga idag istället vänder sig till andra forum där de kan umgås, föra fram sina åsikter och påverka.

Om vi ska lyckas locka unga människor anser jag, förutom att vi måste kommunicera och lyssa på dem, att vi måste förändra vår politik på följande områden:

Internetpolitiken. Vi måste vara den röst som värnar om den personliga integriteten, både i den fysiska världen och på internet.

Jobbpolitiken. Vi måste göra det lättare för unga människor att få ett jobb.

Miljöpolitiken. Denna fråga engagerar alla människor, även unga. Vi har ett lysande miljöprogram, men ingen högt uppsatt förtroendevald som driver frågorna.

Bostadspolitiken. Vi måste ha en fungerande bostadsmarknad så att unga i städerna får möjlighet till eget boende.

I Stockholm märker jag som aktiv i FP en tydlig förändring och en återgång till de liberala kärnvärdena, till stor del p g a nätverket Liberati. Men för att folkpartister i resten av landet också ska hitta tillbaka till liberalismen krävs att partiets talespersoner slutar komma med vansinniga förslag som barndomstolar och annan idoti. Vi måste bevisa att vi är liberala och driva en politik utifrån liberal ideologi.

Varför heter vi folkpartiet Liberalerna om vi inte driver liberala kärnfrågor?

fredag 12 juni 2009

När ska partierna vakna upp ur dvalan..


Min kära vän Amanda Brihed, alltid lika klok, uppmanade igår partisekreterarena för våra stora partier att ta integriteten på nätet på allvar. Vi kommer inte att acceptera att staten går in och övervakar och kontrollerar våra liv på nätet. Våra politiker måste förstå detta. Jag kan förstå den ångest dagens maktmänniskor känner när det är fler än dom och journalisterna som ska sätt agendan. Men att försöka fortsätta styra och trycka ner människor är idiotiskt, reaktionerna kommer att växa från stormstyrka till orkan. Omfamna istället det nya och se möjligheterna.

Nu kan alla som har en dator och en uppkoppling komma till tals, är det inte det som är en av grundstenarna i en demokrati?

torsdag 11 juni 2009

LCHF (Low Carb, High Fat)

Idag bloggar jag på Liberatis hemsida om en kost som hade sparat samhället miljarder.

Läs vad andra bloggar skriver om LCHF: Kostdoktorn, Dr. Dahlqvist, Mitt LCHF liv, urkraft-mother worrier, Ninas blogg.

onsdag 10 juni 2009

Tiden har hunnit ikapp Lars Ohly


Efter fiaskovalet kritiseras vänsterpartiets ledare Lars Ohly hårt internt.

Jag tror inte det är det okända förstanamnet på listans som har bidragit till valförlusten, utan det är politiken som svenska folket skarpt ogillar.

Man är inte intresserad av att rösta på ett parti som är mot EU. Folk gillar EU och förstår att EU är något bra. Svenskarna vill även införa euron. I detta samhällsklimat blir det såklart ofruktsamt att vara emot EU.

Men det är onekligen även så att Ohlys kommunistiska förflutna ligger honom i fatet. Han kommer alltid att bära med sig denna stämpel. Svenska folket vill ha demokrati och inte kommunistism eller aggresiva nationalistiska Sverigedemokrater. Så en omläggning av vänsterns politik och en ny partiledare är nog ett måste för att vänsterpartiet ska bli kvar i riksdagen. Miljöpartiet har bra flyt just nu, och dom kommer att ta massor med röster från vänstern, framför allt bland de unga.

Mest knäckande måste det vara för Josefin Brink när Jonas Sjöstedt kommer hem från New York och går rakt in och tar partiledarposten.

Läs vad andra bloggar tycker: Daniel Schyte, Kaj Raving, Kent Persson, Mona for president.

tisdag 9 juni 2009

Invigt torg på Liljeholmskajen.


Förra veckan så stod Sjövikstorget färdigt och det invigdes av folkpartisterna Madeleine Sjöstedt och Abit Dundar. Allt nybyggt är inte fult.

När tror ni vänstern backar?


Vänsterpartiet har gjort ett uselt EP-val. De rasade med mer än sju procent och har nu endast ett mandat i parlamentet.

Lars Ohly gör den kloka analysen: "Det har varit ett hinder i valrörelsen att vi är så kritiska till EU att vi vill gå ur samtidigt som vi går in och gör jobbet där EU har makt Det kan människor ha svårt att förstå".

No shit! Vem förstår hur en EU-kritiker i parlamentet ska göra sin röst hörd? Tror någon tänkande människa överhuvudtaget att en kommunist från Sverige ska kunna påverka EU och framför allt när personen i fråga tycker att EU är något katten släpat in? Det säger sig självt att det är dömt att misslykas.

Varför tror vänsterpartiser att vi har större möjlighet att skapa fred, en bättre miljö och goda förutsättningar för alla människor i Europa om vi står UTANFÖR ett samarbete? Hur kan vi påverka då? För mig är det en gåta och uppenbarligen är jag inte den enda som är förvirrad.

Miljöpartiet kastade ut sitt EU-motstånd och gjorde ett bra val, klart att vänstern måste göra samma sak för att lycka klamra sig fast i riksdagen.

Men det som är mest anmärkningsvärt, och som gör att folk tar avstånd från vänstern, är att de inte förstår att deras politik, som grundar sig på en rutten ideologi som är orsaken till hundratals miljoner människors död, inte lockar några människor.

Läs vad andra bloggare tycker: motpol, brumbjörn, Mats G Nilsson, politikerbloggen.

måndag 8 juni 2009

Från FPs valvaka i Stockholm

Segerrusig FP-valvaka!


Otroligt kul att FP gjorde ett kanonval. Det lönar sig att vara tydlig. Det lönar sig att inte prata skit om andra. Det lönar sig att vara positiva till förändring. Vi liberaler älskar Europa.

Stämningen på valvakan igår var otrolig och Jan Björklund och Marit Paulsen strålade ikapp. Nu ser vi fram emot ännu ett framgångsrikt val nästa år.

Centern ökade i Stockholm, Göteborg och Malmö. Folkpartiet gjorde ett mycket bra val i Stockholm. Storstadsliberaler gillar oss. Jag ser fram emot mer samarbete på lokal nivå med Centern i framtiden.

Grattis också till MP och PP, ni har verkligen nått fram med er politik och nu måste alla partier ta integriteten på nätet på allvar. Internet och nya medier har varit en stor faktor i detta val, inte bara för PP och detta bådar för ett väldigt spännande val nästa år.

Men Junilistan, lägg ner, ni är ett minne blott. Och främlingsfientliga SD får fortsätta sprida sitt hat utanför EP-parlamentet. Och vad otroligt skönt att folk har förstått att kommunism är skit.

söndag 7 juni 2009

Ärligt talat Lagerbäck..

Två mål på fem kvalmatcher, och dessa mot Albanien. Kom inte och tala om otur..

Nya idéer behövs, som fotbollslandslaget spelar nu är vi chanslösa och kan glömma både VM.

lördag 6 juni 2009

Angående nationaldagen...


Fredrik Westerlund bloggar idag på Liberatis hemsida om Sveriges nationdag. Gå gärna in och läs och lyssna.

Jag har kryssat Per Altenberg


Gå och rösta i morgon! Upp till 70 procent av alla beslut på kommunal nivå har sitt ursprung i Europaparlamentet. Så det är viktigt att rösta på en person som står för de värderingar och den politik man själv vill se bli genomförd.

Jag har kryssat Per Altenberg för han är den kandidat som mest delar mina värderingar och jag har mycket stort förtroende för honom. Om du inte har bestämt dig än tycker jag du ska gå in på hans hemsida och läsa vad han vill: www.altenberg.se

Men som sagt, det viktiga är att du går och röstar.

fredag 5 juni 2009

Slutspurt i EP-valet..


En glädjande nyhet för mig som liberal är att FP går frammåt. Marit är Marit och hon kommer få saker gjorda i parlamentet. Olle Schmidt är lysande, jag hoppas verkligen att han får sitta kvar och inte blir förbikryssad av någon uppstickare. Och i en mätning skiljer det det skiljer 0,1 procent mellan FP och MP till MPs fördel och i en annan leder FP med 0,5 procent.. Så jag tror att vi kommer att gå segrande ur den striden. Mycket handlar om att folk verkligen går och röstar på söndag..

Här följer min analys av slutdebatten i TV igår. Den är såklart helt opartisk.

Eva-Britt Svensson (V): trovärdig men helt ute och cyklar när det gäller EUs möjligheter att skapa jobb i Sverige..

Marita Ulvskog (S): Direkt pinsam. Kallade Sverige för ett lågskatteland med förakt i rösten. Bisarrt.

Carl Schlyter (MP): Tydlig i miljöfrågorna såklart. Annars väldigt mycket: "Jag röstade för, ni röstade emot...".. Vem kan hänga med i alla svängar?

Lena Ek (C): Började starkt men mattades sedan av. Är säkert rätt person på rätt plats.

Marit Paulsen (FP): Klockren som alltid. Dom andra vågade inte säga emot henne av ren respekt. Vågade säga att EU inte kan lösa allt.

Ella Bohlin (KD): Försöker på ett präktigt, misslyckat sätt driva frågan att införelsekvoterna för alkohol ska minskas utan att förstå att smugglingen skulle öka explosionsartat. Låter som om hon övat in sina repliker. Riskerar att bli förbikryssad av Alf Svensson.

Gunnar Hökmark (M): Lät som en typisk heterosexuell moderat. Duktig men inte särskilt sympatisk.

Sören Wibe (JL): Är det någon som förstod varför man skulle rösta på Junilistan efter denna debatt så får den personen gärna höra av sig och berätta.

Och till slut, det var synd att inte SDs toppkandidat fick vara med i debatten. Han hade gjort bort sig totalt med sin unkna syn på människor och nationalism. Och Gudrun Schyman hade, som det PR-geni hon är, hoppat på Marit och det hade blivit en minnesvärd debatt.

Och inte minst, gå och rösta!! Ni som inte röstar har ingen rätt att sedan klaga. Så släpa er ur sofforna på söndag och lev upp till att Sverige är en demokrati.

P.S. Jag måste lägga till det här. Gå in och se detta klipp när Carl Schlyter i direktsändning använder sig av den primitivaste formen av härskarteknik, förlöjligande. Där försvann all respekt jag hade för honom...

Läs vad andra bloggare tycker: Per Altenberg, Lena Wilhelmson, Birger Schlaug

torsdag 4 juni 2009

ESS, spårvägar och tandläkarbesök


Borgarna i Stockholm har fullt upp. Nu byggs det spårväg genom hela Kungsholmen ner till city. Denna står färdig om två år. Då måste den den blå linjen på t-banan stängas ner med hänsyn av byggandet av Citybanan.

ESS anläggningen kommer till Lund, Spanien drar sig ur. Otroligt roliga nyheter för hela Skåne, men framför allt för Lund.

Enligt Rapport har flera hundra tusen svenskar inte råd att gå till tandläkaren. Handlar inte detta till viss del om att prioritera? Jag hör aldrig att svenskar inte har råd att klippa sig. Men jag kan ha fel, kanske dessa 850 000 männikor klipper sig själva eller med hjälp av bekanta. Men de som lägger ner 300 kr tio gånger om året för att gå och klippa håret, borde onekligen ha råd att gå till tandläkaren en gång om året.. Problemen måste ju vara störst för dom som har stora besvär med sina tänker, men den nya tandläkarreformen ger 50 procent rabatt på behandlingarna. Vad mer ska staten göra? Har man inte ett personligt ansvar för att sköta sina tänder?

Just nu sitter Nils Lundgren i Nyhetsmorgon och säger att junilistan inte är ett parti? Ursäkta mig, men vad är det då? Dom kommer inte få ett mandat och han sitter och säger att det är lagom att sitta i fem år. Ärligt talat Nils, du låter jättebesviken. Ni har misslyckats helt enkelt.

onsdag 3 juni 2009

Om behovet av en ny offentlighetsprincip..

bloggar Johan Bergelin, Alexander Bard, Jussi Karlgren och Amanda Brihed på Liberatis hemsida idag.

Om Tvärbanan till Solna


Åter igen ett inlägg om mitt favoritobjekt, tvärbanan.

Om några år, 2013, blir det möjligt att åka från Bromma till Solna utan att först åka tunnelbana och sen stå och trängas på en buss.

När tvärbanan mellan Alvik och Sickla Strand byggdes för några år sen var många politiker skeptiska och menade att bara 10000 personer skulle åka per dag. De hade onekligen fel. Idag åker 45000 personer dagligen med Tvärbanan och med förlängningen till Solna kommer antalet resenärer minst fördubblas. Och pengarna som används till bygget var från början anslagna till Förbifart Stockholm. Så när ni hör politiker säga att pengarna från trängselskatten bara går till vägar kan ni säga att detta inte är sant.

Att en del av överskottet kommer från en förseningsavgift på 500 kr är väldigt anmärkningsvärt och ansvariga måste tänka om. Vem har inte råkat missa att betala in i rätt tid? Att det ska medföra en merkostnad på 500 kr är löjligt.

Och ni som lobbar för att bygga under jord, notera att det är upp till fyra gånger billigare att bygga spår ovan jord. Och det är skattepengar vi talar om. Dessutom känner sig människor otrygga tunnelbanan. Och det är trevligt att åka spårvagn, man får se vår vackra stad. Och folk känner sig trygga och säkra.

Läs vad andra bloggare tycker: Erik "Semlan" Kling

tisdag 2 juni 2009

Homosexuella bättre föräldrar än heteros..


Nu är det upp till bevis Ella Bohlin, Göran Hägglund och alla ni andra kristna trångsynta människor! En dansk forskare har undersökt saken och det visar sig att de barn som växer upp med två mammor mår bättre och blir mindre psykiskt sjuka än de som växer upp med heteroföräldrar. Så vad ska ni säga nu? Kom inte dragande med darrande underläpp: "Någon måste tänka på barnen..." för det håller inte längre. Tiden har hunnit i kapp er och ni börjar bli fossila.

Ni som ogillar bögpappor och flatmammor måste tänka om. Ni måste inse att det är kärleken som är viktigt för barnet.

Jag är övertygad om att ett flatpar som skaffar barn har tänkt efter flera gånger innan man tar beslutet. Det kommer ju inte av sig själv. Detta gäller onekligen också bögpar. Många barn som växer upp i heterosexuella förhållanden är oönskade, och inte är det konstigt att det är större risk för dom att fara illa.

Men som sagt, Ella och Göran, sätt kärleken i centrum. Lämna er konservativa låtsasvärld och acceptera alla människor.

Läs vad andra bloggare tycker om saken: antigayretorik, Dreamer in the world, Tofflan.