torsdag 31 december 2009

Varför rösta på folkpartiet 2010?

Varför rösta på folkpartiet 2010?

Om mindre än ett år är det val. Jag tycker att folkpartiet är det bästa alternativet på grund av bland annat följande anledningar:

Globaliseringen.
Folkpartiet tror på en globaliserad värld och förstår att ska vi klara oss i den globala konkurrensen måste vi anpassa oss till det nya. Det går inte att klamra sig fast vid gamla strukturer. Vår inhemska tillverkningsindustri kommer att bli för dyr och flytta till låglöneländer och vi måste istället satsa på innovationer, bland annat på miljöområdet, och Sverige måste konkurrera med spetskompetens.

Skolan.
För att kunna konkurrera i en globaliserad värld måste vi ha utbildade medborgare. Folkpartiet har förstått detta och därför satsar skolminister Jan Björklund på att Sverige ska ha en bra grundskola där grunden byggs för kommande studier och yrkesliv. Under den socialdemokratiska eran skulle alla elever stöpas i samma form, vilket ledde till en rad misslyckanden. Grunden för liberalismen är att varje individ är unik och därför anser folkpartiet att skolan ska ge varje elev möjligheten att förverkliga sina liv på så sätt som eleven önskar. En återgång till en skola där man inte ser till individernas möjligheter utan kollektivets vore dåligt för Sveriges framtid.

Frihandeln.
Folkpartiet vill inte begränsa människors frihet, och är därför en stark anhängare till Europasamarbetet. Folkpartiet ser EU som ett frihandels- och fredsprojekt och vill ha öppna gränser mot omvärlden. Detta gör FP till en motpol mot Sverigedemokraterna som vill ha stängda gränser och strävar ett homogent konservativt "vi mot dom"-samhälle som i skulle förstöra Sveriges möjligheter att nå framgång.

Läs vad andra bloggare skriver om det nya året: Carina Boberg och Annika Beijbom.

Med detta sagt önskar jag er alla ett Gott Nytt År!

tisdag 29 december 2009

De rödgrönas populism straffar sig...


Sjukvårdsdebatten har som nämnts tidigare gått het under vintern. Regeringen har anklagats av oppositionen för att vara inhuman och omänsklig. Nu visar det sig att svenska folket har LÄGRE förtroende för den rödgröna röran när det gäller sjukförsäkringarna. Vän av ordning frågar sig om det kan bero på att de inte har någon egen politik?

Vad har Mona, Ohly och Eriksson för egna förslag att komma till rätta med ett system som höll på att urarta och som var en av anledningarna till att svenskarna valde Alliansen framför ett maktfullkomligt trött socialdemokratiskt alternativ? Är det inte så enkelt att väljarna genomskådar de rödgrönas populism? Har svenskarna förstått att det tidigare systemet där människor utförsäkrades för att passa Göran Perssons statistik var hållbart i längden?

Jag är övertygad om att det regeringsalternativ som har högst trovärdighet när det gäller Sveriges framtid kommer att vinna nästa val. Och här har röran till vänster otroligt mycket att bevisa. Och folk har redan börjat genomskåda deras tomma ord och floskler.

Läs vad andra bloggare tycker: Kent Persson, Jan Nilsson, Ankersjö och Anders W Jonsson.

fredag 18 december 2009

SAAB möter verkligheten

Slutligen möter SAAB verkligheten och läggs ner. Det finns ingen lönsamhet i företaget, det säljs knappt några bilar. Det går inte att driva ett företag utan lönsamhet. Och anledningen till att ingen vill köpa SAAB är just på grund av att det inte går att tjäna några pengar på att sälja SAAB-bilar. Vad som möjligtvis hade varit en idé hade varit att flytta tillverkningen till Asien men även detta bedöms som lönlöst.

Detta vet såklart oppositionen men de kan inte låta bli att ta politiska poänger på nedläggningen. Till vilken nytta hade staten gått in med pengar? Hur många miljarder av skattebetalarnas pengar skulle slängas i sjön? Hur gick det med varvsindustrin för 40 år sedan? S, MP och V vill inte förstå att vi lever i en globaliserad värld och det inte finns några som helst möjligheter att fortsätta bygga SAAB-bilar i Sverige. Statens pengar måste gå till att omskola de som varit anställda på SAAB och deras underleverantörer istället för att ge dom konstgjord andning och en tillfällig falsk trygghet.

Och som Mark Klamberg skriver, MP vill att vi ska köra mindre bil, samtidigt som de nu går ut och säger att det är statens uppgift att gå in och rädda företaget. Snart kommer fler och fler se igenom Erikssons och Wetterstrands pinsamma populism.

Läs vad andra bloggarer tycker: Malin Nävelsö (Liberati), Runo Johansson (FP)

torsdag 17 december 2009

Per Altenberg om klimathotet

Per Altenberg skriver på sin blogg ett väldigt läsvärt inlägg om hur Socialdemokraterna och Miljöpartiet utnyttjar den uppkomna situationen i Köpenhamn för att plocka inrikespolitiska poäng. Det är verkligen lågt. Jag skulle skämmas om jag var socialdemokrat eller miljöpartist idag.

Läs vad andra bloggare tycker i denna fråga: Mikael Ståldal, Rasmus Jonlund, Martin Ängeby och den hälsosamme ekonomisten.

onsdag 16 december 2009

Äntligen får folkpartiet komma till rätta med flumskolan

Jan Björklund presenterar en ny skollag. Skolan har onekligen försummats under mängder av år under socialdemokratiskt styre och det är på tiden att folkpartiet slutligen får komma till rätta med flummet.

Nu måste man vara utbildad lärare för att undervisa. Tidigare har detta inte behövts och att detta har pågått så många år är skandalöst.

Alla andra kvalificerade yrken kräver en utbildning, men just läraryrket har alltför länge betraktats som något som vem som helst kan klara av.

Skulle man vilja bli stucken i armen av en person som inte är utbildad sjuksköterska? Eller bli behandlad av en person som är säger sig vara kiropraktor men inte är utbildad? Vad är det som fått folk att tro att man kan undervisa utan att ha fått de pedagogiska verktyg som behövs?

Jan Björklund insåg tidigt hur problemen i den svenska skolan blev större och större och efter att ha drivit skolfrågan i många år ger nu hans envishet resultat. Alla i Sverige kommer att tjäna på detta, framför allt barnen som ska undervisas. Lärarförbundets ordförande är nöjd, orförande för Lärarnas Riksförbund likaså. Lärarna borde också vara nöjda över att deras yrke äntligen får den status som det förtjänar.

Stockholms pinsamma fotbollsklubbar...


Djurgården fotboll har de senaste åren slagits för att de ska ha en egen arena. I år fick de kvala för att klamra sig fast i Allsvenskan. På Globenområdet byggs en ny arena och nu föreslår Globens VD, kloka Ninna Engberg, att Stockholms fotbollslag ska samsas om den nya arenan som hemmaplan. Stockholms politiker håller med. Jag tycker det är en lysande idé. Svenska fotbollsklubbar är inte som Chelsea, Manchester United eller FC-Barcelona och publikunderlaget är en bråkdel av vad det är utomlands. Att flera klubbar slåss för att Stockholms skattebetalare ska bygga en arena till just dom blir i sammanhanget löjligt. Naturligvis kommer dessa arenor inte gå runt ekonomiskt och just därför säger våra kloka politiker nej.

Den nya arenan vid Globen kommer att bli en supermodern arena med plats för 30000 människor och Stockholms fotbollsklubbar borde ta chansen och följa Ninna Engbergs uppmaning.

Om AIK, Hammarby och Djurgården vill ha egna arenor, bygg de själva då och framför allt bygg dessa med egna pengar. Om ni inte har ekonomi för detta, var då tacksamma att ni inom några år kommer att få möjlighet att spela på en modern stor stadium och sluta skrik om att ni vill ha egna arenor. Det blir bara fånigt.

tisdag 15 december 2009

Tack Alliansen för att ni tar ansvar

Tack Alliansen för att ni tar ansvar för Sverige.

Vår statsminister Fredrik Reinfeldt har varit i Köpenhamn och frotterat sig med de stora pojkarna och istället för att få cred för detta av svenska folket möts han av ett sjunkande väljarstöd. Den rödgröna högg direkt på tillfället att hänga på medias snyfthistorier beträffande de nya sjukförsäkringsreglerna, om cancersjuka som tvingades arbeta, när den egentliga frågan handlar om att vi kan inte ha så många människor utanför arbetsmarknaden som vi hade under Göran Perssons sista år. Då hade vårt samhälle till slut inte fungerat. Alliansens arbetslinje är en förutsättning för att vi ska klara framtidens utmaningar.

Detta vet såklart de rödgrönas ledare om, men i god ordning är inte sakfrågan intressant, utan makten är det centrala, och man basunerar istället ut att Alliansen driver en cynisk politik som slår på dom svaga. Onekligen en effektiv retorik som går hem i stugorna mitt under den värsta globala ekonomiska krisen sedan 30-talet. Och för att vara efterklok, det vore bra om framför allt moderaterna hade kommunicerat tydligare varför man måste genomföra dessa förändringar. Schlingmann får här bakläxa, så skicklig PR-konsult som han är borde han veta bättre.

Och en annan sak, sossarna menar att alla sjukskrivna människor i Sverige är sjuka samtidigt som vi har haft skyhöga sjukförsäkringssiffror jämfört med övriga Europa. (ni kan se lite statistik här) Varför skulle vi, som har en så bra vård och ett så tryggt samhälle vara sjukare än övriga de som bor i andra europeiska länder? Nej, det är uppenbart att det har varit ett fel i systemet, väldigt många har blivit utförsäkrade utan anledning, allt annat är struntprat.

Tack och lov har Alliansen modet och den politiska viljan att göra något åt denna ohållbara situation.

torsdag 10 december 2009

Nu får den rödgröna röran lugna ner sig...

De senaste dagarna har det varit ett högt tonläge i debatten om sjukförsäkringarna. Alliansen har sedan valrörelsen inför förra valet betonat vikten av arbete. Mängder av människor hade under Göran Perssons misslyckade år långtidssjukskrivits och förtidspensionerats. Naturligtvis var detta helt ohållbart och de som kan arbeta måste bidra till sin egen försörjning. Alliansen gör med andra ord helt rätt. Att cancersjuka har kommit i kläm är såklart tragiskt, och detta har rättats till. Människor med allvarliga sjukdomar ska självklart inte tvingas ut på arbetsmarknaden.

De rödgröna skriker sig hesa om cyniska högerpolitiker samtidigt som de är helt medvetna om att sjukförsäkringssystemet måste reformeras. Det är så lätt att plocka politiska poäng på sjuka människor men i detta fall tror jag att svenska folket genomskådar hyckleriet. Övervägade delen av svenska folket förstår att man måste arbeta för att försörja sig själv, och att det är helt ohållbart i längden när stora grupper människor lever på bidrag. Så ni socialdemokrater får lugna ner och visa tacksamhet över att Alliansen tar tag i problem som ni uppenbarligen inte klarade av att hantera.

Läs vad andra bloggare tycker: Maria Byström, Per Altenberg, Smurfgodis, Kristina, Moderata perspektiv, Ann-Marie Ekström och Lars Björndahl.

onsdag 9 december 2009

Sverigedemokraterna och etablissemanget

Idag bloggar jag på Liberatis hemsida om Sverigedemokraterna och etablissemanget. Ni kan läsa inlägget här.

måndag 7 december 2009

Liberala Klubben om Sverigedemokraterna

Nu vill jag göra reklam för ett möte i morgon kväll som jag är initiativtagare till.

I morgon tisdag är det dags för Liberala Klubben igen. Denna gång är det Anna SteeleKarlström, riksdagskandidat samt Liberatist, Fredrik Malm, riksdagsman och Seved Monke, riksdagskandidat som kommer att ha en diskussion tillsammans med publiken om SD framgång den senaste tiden och vad vi kan göra för att undvika en liknande utveckling som den som skett i Danmark.

Ett väldigt obehagligt scenario är att etablissemanget inte tar tjuren vid hornen och möter Sverigedemokraterna i sakfrågan utan låter SDs retorik bli del av det politiska samtalet. Det kan innebära att om några år är man inte rasist när man säger att alla muslimer är våldsamma, utan man är sanningssägare och realist. Det vore väldigt beklagansvärt om vi hamnar i den situationen, och de problem som redan finns i Sverige på grund av en misslyckad integrationspolitik samt okunskap och rädsla för allt som är främmande kommer att växa sig än större.

Så kom och var med i diskussionen.

Var: Café Ritorno, Odengatan 80-82
När: I morgon tisdag 8/12 kl 18.30-20.00

Ingen föranmälan behövs.

fredag 4 december 2009

Folkpartiet ökar i opinionen...

Folkpartiet ökar i opinionen. Samtidigt backar moderaterna. Jag tror att debaclet i Vellinge onekligen har satt sina spår bland svenska folket. Det är skamligt att bete sig så som det moderata kommunalrådet i Vellinge har gjort. Schlingmann röt till alldeles för sent.

Men jag tror inte den öppna rasismen i Vellinge är hela svaret på FPs medvind. Jag tror också att FPs ökning beror på att vi har haft landsmöte för två veckor sedan och efter det framgick det att vi är ett tydligt borgerligt alternativ. Vi vill fortsätta sänka skatterna, vi vill uppluckra LAS och vi tar vårt ansvar för klimatet och vill bygga fler kärnkraftsverk.

De nya moderaterna vill driva en politik som är så lik sossarnas som möjligt, eftersom man vill ha makten till varje pris. Samtidigt rasar förtroende för sossarna på väldigt många områden. Moderaterna kramar arbetsrätten, den svenska modellen och är inte längre småföretagarnas parti. Till folkpartiets gläjde genomskådar väljarna detta.

Det är också glädjande att Sverigedemokraterna som dagligen gör vad de kan för att svartmåla muslimer som grupp får väldigt lågt stöd. Vad vill ni Sverigedemokrater driva för politik? Är det verkligen så ynkligt att det enda ni kan komma med är att demonisera de som har flytt hit från andra länder? I så fall är det verkligen ynkligt.

torsdag 3 december 2009

Höga hus i Stockholm City?


I Stockholm debatteras flitigt om hur staden ska växa och var bostäder ska byggas. Att vår huvudstad måsta växa är oundvikligt, bara förra året flyttade det hit 30000 människor. För att inte situationen ska bli ohållbar måste vi bygga fler bostäder. Höga hus är en förutsättning för att Stockholm ska klara av framtida bostadsproblem.

Centerpartiet i Stockholm verkar besatta av att bygga på höjden överallt i staden. Folkpartiet vill också bygga på höjden men inte innanför tullarna. Detta för att Stockholm ligger mitt i en skärgård och är unik som huvudstad.

Jag tror, precis som våra borgarråd, Madeleine Sjöstedt och Lotta Edholm, att vi ska behålla denna unika miljö innanför tullarna. Låt oss bygga höga hus, men bygg dessa i nya områden. Risken är annars att Stockholms speciella karaktär förstörs. Jag bor själv på Liljeholmskajen och där kommer att byggas fyra 20 våningshus. I Hjorthagen planeras en skyskrapa som ska vara 170 meter hög.

Varför inte bygga höga hus i alla nya områden som planeras? Där finns det inte lika stort motstånd från Stockholmarna och fler människor kommer ha någonstans att bo.

Jag säger inte att man inte ska bygga innanför tullarna, en överdäckning av spåren i västra city tycker jag är en lysande idé. Men just i detta område behöver man inte bygga 30-våningshus.

Så bygg gärna på höjden, men som sagt, utanför tullarna.

Läs vad andra bloggare tycker: Ramsus Jonlund

tisdag 1 december 2009

Om sprutbytesprogram i Stockholm

Fyra vänner i Liberati skriver på Politikerblogen om vikten att snarast införa ett sprutbytesprogram i Stockholm. Ni kan läsa artikeln här.

Sebastian Hallén bloggar också om detta och World AIDS Day.

Angående FPs provval till stadsfullmäktige

Igår presenterades resultatet av provvalsomröstningen till stadsfullmäktige. Det är medlemmarna som röstar och resultatet ska vara vägledande när sedan nomineringskommitén lägger ett förslag på lista. Denna spikas sen av alla medlemmarna på ett möte i början av nästa år.

Jag kom på 18 plats av 92 som ställde upp i valet och jag är nöjd. Jag gick med i FP för fem år sen och detta är mitt första val och jag känner att många medlemmar i Stockholm har förtroende för mig. De som ligger före mig på listan är väldigt erfarna och dom flesta har varit med i LUF eller partiet i massor med år. Det blir spännande att se på vilken plats nomieringskommitén föreslår att jag ska stå. Dom måste ta hänsyn till var man bor, ålder, kön och så vidare.

Våra drivna och mycket kompetenta borgarråd Lotta Edholm och Madeleine Sjöstedt toppar listan. Mark Klamberg kom på tioende plats och det är jag glad för, han är väldigt kompetent. Isabel Smedberg-Palmqvist, en otroligt duktig tjej från Bromma, kom på 13 plats vilket är anmärkningsvärt och såklart väldigt bra för folkpartiet. Om de i nomineringskommitén är smarta sätter de henne på valbar plats. Idag har vi tio mandat men jag är övertygad om att vi kommer att få fler efter nästa val. Per Altenberg, som kandiderade till EP-valet och kommer att stå högt på riksdagslistan kom på plats 16. Med andra ord kommer vi ha ett bra gäng som kommer att satsa stenhårt när valrörelsen går igång. Jag är övertygad om att Folkpartiet i Stockholm kommer att göra ett bra val. Och det ska bli väldigt roligt.

Här följer de 20 första namnen på listan:

1 Lotta Edholm
2 Madeleine Sjöstedt
3 Ann-Katrin Åslund
4 Björn Ljung
4 Ulrika Francke
6 Frida Johansson Metso
7 Gulan Avci
8 Stella Fare
9 Abit Dundar
10 Mark Klamberg
11 Jan Jönsson
12 Ulf Fridebäck
12 Isabel Smedberg-Palmqvist
14 Erik Wassén
14 Karin Karlsbro
16 Per Altenberg
17 Kalle Bern
18 Seved Monke
19 Jonatan Ohlin
20 Patrik Silverudd